14. februar 2024

Slovenski film na pohodu: letos bo padlo 8 prvih klap

Predstavljamo vam celovečerne igrane filme, ki se bodo letos snemali in tiste, ki jih bomo lahko gledali v kinodvoranah. Pa tudi datum 27. Festivala slovenskega filma.

V letu 2024 bodo padle prve klape kar 8 celovečernih igranih filmov:

Dekle noči (r. Luka Marčetič

Začetek snemanja konec februarja v produkciji Temporama. ​
To je zgodba o Roku, ki je star nekaj čez dvajset in dela nočne izmene na zaspani bencinski črpalki v majhnem mestecu ter počasi razvije kleptomanijo, zaradi katere si sčasoma zaželi kraje večjih stvari. Njegovo nočno rutino zmoti skrivnostno dekle z okrvavljenim čelom, ki išče pomoč. Rok ji uspešno pomaga ukrasti kolo, a izve, da naj bi bila superjunakinja z letečimi močmi, ki se ponoči bori proti kriminalu.

Luka Marčetič je leta 2016 režiral domačo nizkoproračunsko komedijo Pr' Hostar, ki je bila največja prodajna uspešnica v  slovenskih kinodvoranah in postal najbolj gledan film v novejši slovenski zgodovini. Leta 2022 je uspehu sledil z drugim delom, medtem ko je že razvijal scenarij za Dekle noči, njegov prvi avtorski celovečerni film.

NK Svoboda (r. Boris Petkovič)

Začetek snemanja druga polovica aprila v produkciji Iridium film.
Dva fanta, eden iz Slovenije in drugi iz Sirije, se leta 2016 srečata v begunskem taborišču v Grčiji. Stara sta 14 let in ljubita nogomet, oba imata enake sanje, vendar sta njuna svetova različna. Ali lahko prijateljstvo, ki ga spleteta, preživi in ​​premaga sovraštvo in strah okoli njiju, saj si želita samo to, da skupaj igrata nogomet?

Režiser Boris Petković se po dokumentarnem celovečernem filmu LGBT_SLO_1984 (2022) vrača k igrani formi, s katero se je nazadnje predstavil pri filmski uspešnici Košarkar naj bo (2017).

Belo se pere na devetdeset (r. Marko Naberšnik)

Začetek snemanja maja v produkciji Perfo.
To je ganljiva in navdihujoča zgodba po istoimenskem romanu Bronje Žakelj, ki jo spremljamo skozi tri različna življenjska obdobja, v katerih se mora vedno znova soočiti s smrtjo. V otroštvu je to smrt matere, ob koncu najstniških let je soočenje z možnostjo lastne smrti, vendar ji z neomajno odločnostjo uspe premagati bolezen. S smrtjo se ponovno sooči ob smrti brata, toda Bronja kljub bolečini počasi spet najde upanje in  smisel življenja v ljubezeni.

Marko Naberšnik je s prvencem Petelinji zajtrk (2007) posnel enega  najbolj gledanih slovenskih filmov vseh časov. Tako Petelinji zajtrk kot njegov drugi celovečerni film Šanghaj (2012) sta nastala po literarnih  predlogah, zaradi česar je idealen kandidat za filmsko priredbo knjižne uspešnice Belo se pere na devetdeset.

Elvis Škorc, genialni štor (r. Boris Jurjaševič)

Začetek snemanja  julija  v produkciji Fabula.
Trinajstletni genij Elvis, ki ga svet ne razume, prisega na kemijo, stripe in Hanno, najlepše dekle na njegovi šoli. Njegovo življenje se popolnoma spremeni, ko se njegovi starši ločijo in si nenadoma dom deli le z ženskami: mamo, mlajšo sestro in babico. Nepričakovani družinski cunami doseže vrhunec z materino novico, da je noseča. Film je posnet po istoimenski knjižni uspešnici, za katero je pisateljica Janja Vidmar prejela številne nagrade.

Režiser in scenarist Boris Jurjaševič je uveljavljen avtor igranih in dokumentarnih filmov za kino in televizijo. Kot sorežiser se je v zadnjem času posvečal TV seriji Primeri inšpektorja Vrenka, najbolj gledani slovenski seriji, ki je nastala na RTV Slovenija in doživela že dve sezoni. Pred tem je za RTV Slovenija posnel igrani film Stekle lisice (2017).

Pot stranpot (r. Sara Kern)

Začetek snemanja septembra v produkciji Spok.
Po mamini poškodbi je 11-letna Rana odločena sama zaslužiti denar za najemnino, da bi obvarovala mlajšo sestro pred stricem, ki družini ponudi pomoč.

Sara Kern je slovensko-avstralska scenaristka in režiserka, ki živi v Melbournu. Njen debitantski film Moja Vesna (2022) je bil premierno prikazan na berlinskem filmskem festivalu v sekciji Generation K+.S strani združenja avstralskih filmskih kritikov je bil film nominiran za najboljši film in režijo ter prejel nagrado Društva slovenskih režiserjev. Sara Kern je leta 2024 prejela nagrado Prešernovega sklada za izjemen umetniški dosežek.

Hotel alkohol (r. Jan Cvitkovič)

Začetek snemanja septembra v produkciji Staragara.
Pijanec, norec in narkoman ne uspejo zmagati na "olimpijadi" v psihiatrični bolnišnici. Po sporu z glavnim zdravnikom razočarano pobegnejo. Ker jim zmanjka zdravil zavzamejo lekarno, kjer doživijo vsak svoje razsvetljenje.

Jan Cvitkovič je napisal in režiral več nagrajenih celovečernih in kratkih filmov. Za prvenec Kruh in mleko leta 2001 je prejel leva prihodnosti na beneškem filmskem festivalu, za naslednji film Odgrobadogroba (2005) pa je prejel nagrado Altadis v višini 90.000 € na festivalu v San Sebastianu. Njegovi zadnji trije celovečerni filmi so bili  Družinica (2017), Šiška Deluxe (2015) in Arheo (2011).

20 metrov (r. Damjan Kozole)

Začetek snemanja konec oktobra v produkciji Vertigo.
Veronika, mati dveh hčera, v samoobrambi ubije koruptivnega občinskega uradnika, kateremu je bila dolžna denar za podkupnino. Prikrije zločin, toda odgovornost za storjeno dejanje razjeda njeno vest.

Damjan Kozole je filmski ustvarjalec, čigar režija vključuje film Rezervni deli (2003), nominiran za zlatega medveda na 53. Berlinskem IFF 2003. Film Nočno življenje (2016), je prejel nagrado za najboljšo režijo na 51.Filmskem festivalu Karlovi Vari, kjer so prikazali tudi njegov zadnji igrani celovečerec Polsestra (2019). Kozole je tudi avtor številnih dokumentarnih filmov, med njimi je tudi njegov zadnji film Pero (2023), ki je bil premierno predstavljen na filmskem festivalu v Rotterdamu.

Čista in zakopana (r. Martin Turk)

Začetek snemanja novembra v produkciji Bela film.
Nenadna vrnitev v oddaljeni domači kraj in soočenje s starodavno lokalno tradicijo bosta štiridesetletno Nadio, uspešno odvetnico iz Milana, pripravila na pot ponovnega preverjanja svoje identitete in položaja v odtujeni slovenski družini in vaški skupnosti.

Martin Turk je bil leta 2008 s kratkim filmom Vsakdan ni vsak dan povabljen v program »Quinzaine des Cineastes« festivala v Cannesu. Posnel je tri celovečerne igrane filme: Nahrani me z besedami (2012), Dober dan za delo (2018) in Ne pozabi dihati (2019), ki je bil redno predvajan v italijanskih kinematografih in bil tudi sinhroniziran v italijanščino.

Na razpisih v letu 2023 je Slovenski filmski center, javna agencija RS podprl:

Po doslej zbranih podatkih je bilo v letu 2023 v slovenskih kinematografih 1.944.638 gledalcev, od tega 170.371 gledalcev slovenskih filmov, kar predstavlja 8,76 % delež. Celovečerni igrani večinsko slovenski filmi, ki letos prihajajo v distribucijo so Duhovnica (r. Maja Prettner), Zajeti v izviru (r. Maja Weiss), Zbudi me (r. Marko Šantić), Opazovanje (r. Janez Burger), Blok 5 (r. Klemen Dvornik), Tartinijev ključ (r. Vinci Vogue Anžlovar), Odrešitev za začetnike (r. Sonja Prosenc), Cent'anni (r. Maja Doroteja Prelog), Izgubljeni sin (r. Darko Štante), Little Trouble Girls (r. Urška Djukić), Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo (r. Ester Ivakič), Fantasy (r. Kukla), To je rop! (r. Gregor Andolšek).

27. Festival slovenskega filma bo potekal med 22. in 27. oktobrom 2024 v Portorožu.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO