Rezervni deli

  • Celovečerni igrani film
  • 87’
drama
  • 2003
  • Slovenija

Ludvik, bivši državni prvak v speedwayu in Rudi, fant, ki se je ravnokar vrnil iz vojske, imata dogovorjeno srečanje na dirkah v Krškem. Še isto noč se s kombijem odpeljeta do slovensko-hrvaške meje, kjer ju v zavetju noči in grmovja pričaka hrvaški vodič z desetimi begunci, ki so blatni in premraženi, saj so ilegalno prebredli mejno reko. Po plačilu jih natovorita v kombi in odpeljeta proti Ljubl

Ludvik, bivši državni prvak v speedwayu in Rudi, fant, ki se je ravnokar vrnil iz vojske, imata dogovorjeno srečanje na dirkah v Krškem. Še isto noč se s kombijem odpeljeta do slovensko-hrvaške meje, kjer ju v zavetju noči in grmovja pričaka hrvaški vodič z desetimi begunci, ki so blatni in premraženi, saj so ilegalno prebredli mejno reko. Po plačilu jih natovorita v kombi in odpeljeta proti Ljubljani. Ludvik in Rudi postaneta dobro uigran dvojec, ki skoraj vsako noč vozi "rezervne dele" iz Turčije, Kitajske, bivše Jugoslavije, Romunije, severne Afrike ..., svoji sreči naproti proti Italiji, Evropi. Rudi počasi otopi in nima prav nobenih moralnih problemov več, Ludvik, ki smo ga spoznali kot trdega in neusmiljenega, pa skozi film vedno bolj razkriva svojo človeško dimenzijo.

Režija Damjan Kozole
Zasedba Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Idris Gadour
Nagrade 9 nagrad in 2 nominaciji

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

scenografija

scenografka

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
tretji asistent režije
direktor filma
snemalec zvoka
mojster osvetljave
scenski mojster
scenski tehnik
(glavni)

produkcija

produkcija
soprodukcija
posebna omemba
žirije
2004
posebna nagrada
žirije
2003
Vesna
za fotografijo
2003

Radislav Jovanov - Gonzo je v Rezervnih delih ustvaril popolno vzdušje filmske podobe. Uporaba izrazitih svetlobnih kontrastov, obrisov zanimivih obrazov in temačnost prostora dogajanja so primer odlične, dosledno postavljene in hkrati diskretne fotografije v vlogi filmske zgodbe, ki dodaja pomemben delež k doživetju filma.

Vesna
za glavno vlogo
2003

Peter Musevski skozi lik Ludvika Zajca pooseblja kakovost filmskega igralca velikega formata, ki je v stanju, da igra tako, da zgleda kot da zares živi. Spontano igralčevo poigravanje z osebnostjo habitusa igralca in lika v gledalcu sproža občutenje tenkočutnega razumevanja stiske bivšega človeka.

Stopova nagrada za igralca/igralko leta
za najboljšega igralca/igralko
2003
Vesna
za glasbo
2003

Igor Leonardi je Rezervne dele obogatil z občuteno glasbo, ki ilustrira pripoved in zelo diskretno določa kulturne kode, ki se v njej pojavljajo. Čarobna filmska glasba v najboljšem pomenu sugestivno podpira film in gledalcu – poslušalcu neopazno zleze pod kožo.

Vesna
za celovečerni film
2003

Celovečerni film Rezervni deli režiserja Damjana Kozoleta in producenta Danijela Hočevarja bogatijo markantni liki, njihove pretresljive usode in sposobnost občutenja časa ter prostora, v katerem živimo. Docela filmsko delo, ki ves čas opravičuje produkcijske standarde, uspe prikazati tihotapca s človeškim blagom kot človeka. Učinkovito, pošteno in nesprenevedavo povedana pomembna zgodba se spleta v pomemben film, ki si zasluži pomembno mesto v zakladnici slovenske kinematografije.

nagrada Titra Film
-------
2003

Nagrada za pomoč filmu v distribuciji.

Nominacije
Evropska filmska nagrada
za najboljši film
2003

Selekcija / ni bil nominiran.

Slovenski kandidat
za tujejezičnega oskarja
2003

Ni bil nominiran.

Tekmovalni program - igrani filmi
Festivalska projekcija
2003
Premiera
2003
Tekmovalni program
Festivalska projekcija
2003
Vzhodno od zahoda
Festivalska projekcija
2003
Premiera
05.02.2003, Slovenija
Alternativni naslovi
Spare Parts (angleščina)
Žanr
drama
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
87 minut / 2387 metrov
Barva
barvni
Zvok
stereo
Snemalni format
film 35mm (Kodak 500T)
Prikazovalni format
film 35mm
Kamera
Arri ARRIFLEX 535
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
1,141,048.00 EUR
Financiranje
864,438.00 EUR
razpis / za realizacijo filmskih projektov

Stik z uredništvom