Novice

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, bo v sredo, 22. septembra ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe, slavnostna premiera igranega celovečernega filma Nekoč so bili ljudje soscenarista in režiserja Gorana Vojnovića.
Emilija Soklič je ena prvih slovenskih profesionalnih filmskih delavk. Svojo strokovno pot je začela v povojnem letu 1946, ko jo je na podlagi predvojnega poznanstva k sodelovanju povabil takratni direktor Triglav filma Marjan Pengov. Zaposlila se je kot prva vodja tehničnega oddelka Triglav filma in tako zaorala ledino v tipično moškem poklicu. Da ni bila nikoli izpostavljena soju luči, gre pripisati naravi njenega dela, ki je potekalo v ozadju filmskega ustvarjanja in zato javnosti ni bilo vidno, kaj šele znano.
Četrto leto zapored se bodo med 13. in 17. septembrom v kinu Agora-Savaria v Sombotelu na Madžarskem odvijali Dnevi slovenskega filma.
Vikend s slovenskim filmom v Rimu / 7. september 2021
Casa del cinema ali po naše Filmska hiša je osrednja kinodvorana v Rimu, saj se nahaja v Vili Borghese, na naslovu, ki nosi ime po slavnem italijanskem igralcu Marcellu Mastroianniju. Kinodvorana in poleti tudi zunanji amfiteater gostita številne predstavitve nacionalnih kinematografij.
Dokumentarni prvenec režiserke Marije Zidar z naslovom Odpuščanje uspešno nadaljuje pot po festivalih v regiji. V preteklih tednih je bil prikazan na dveh festivalih v Severni Makedoniji; na festivalu MakeDox, ki je potekal med 19. in 26. avgustom, ter na festivalu TIFF ODA v Tetovem, ki se je s podelitvijo nagrad zaključil v petek, 3. septembra.
BSF išče sodelavca za PR / 3. september 2021
FILMOTEKA, zavod za širjenje filmske kulture išče sodelavca/-ko za promocijo izobraževalno/raziskovalnega projekta Baza slovenskih filmov.
Ciljno črto je prečkal že 8. MUVIT, maratonska filmska dirka, na kateri so morali slovenski filmarji v le 60 urah ustvariti kratki film. V veliki finale se je po strokovni oceni režiserke Urške Djukić, igralca Mateja Zemljiča in direktorja fotografije Sašota Štiha, članov letošnje žirije, prebilo 12 filmov. Trije med njimi pa so bili kronani z bronastim, srebrnim in zlatim MUVITom! Letošnji veliki zmagovalec je tako kratki film Alternativa, ekipe 5. KADER, ki kot edini beležijo že drugo zmago na MUVITu.
Kratki igrani film Dom je, kjer je hiša režiserja Petra Cerovška se je med več kot 6.700 prijavljenimi kratkimi filmi uvrstil v tekmovalni program 24. Festivala kratkega filma v Bruslju, ki se začenja to soboto, 28. avgusta in traja do nedelje 5. septembra. Festivalska edicija je letos dvojna saj je v letu 2020 festival zaradi epidemije odpadel. 98 filmov mednarodnega tekmovalnega programa se bo poleg glavnih festivalskih nagrad potegovalo tudi za nominacijo za nagrado oskar, ki ga podeljuje Ameriška filmska akademija.
V glavni tekmovalni program enega najpomembnejših festivalov animacije ter najstarejšega festivala animiranega filma v Severni Ameriki sta bila izmed 2.528 prijavljenih filmov, v stoterico tekmovalnih, izbrana tudi 2 slovenska; animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in Steakhouse režiserke Špele Čadež. Ottawa Film Festival bo potekal v glavnem kanadskem mestu od 22. 9. do 3. 10.
V soboto, 14. avgusta, se je s podelitvijo nagrad zaključil 20. festival za dokumentarne in kratke filme Dokufest v Prizrenu. V glavni tekmovalni sekciji festivala Balkan Dox je nagrado za najboljši dokumentarni film prejel prvenec slovenske režiserke Marije Zidar z naslovom Odpuščanje.
Festival v Locarnu je potekal med 4. in 14. avgustom. Kratki animirani film Steakhouse v režiji Špele Čadež, ki je bil prikazan v programu leopardov prihodnosti, je prejel posebno omembo mlade žirije. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glavna animatorka je Zarja Menart, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Mlada žirija podeljuje nagrade za vse glavne programe, tudi za mednarodnegi tekmovalnegi program, kamor se je, skupaj s 17 drugimi filmi, uvrstil tudi celovečerni igrani film Nebesa srbskega scenarista in režiserja Srdjana Dragojevića. Mlada žirija mu je podelila glavno nagrado v višini 6000 CHF.
Festival bo potekal od 17. do 25. septembra, v tekmovalni program sekcije novi režiserji pa se je uvrstil celovečerni igrani film Inventura scenarista in režiserja Darka Sinka, ki bo na festivalu imel svetovno premiero. Skupno je v program uvrščenih 13 filmov, ki so lahko prvenci ali drugi filmi režiserjev in se potegujejo za nagrado Kutxabank-New Directors Award.
Ta teden se je v Ljubljani začelo snemanje mladinske romantične komedije Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše. Gre za nadaljevanje priljubljene zgodbe o pogumni in navihani Gaji, ki smo si jo v letu 2018 množično ogledali v kinu. Zdaj 14-letna glavna junakinja, se bo tudi v drugem delu, na svoj odločen način spopadla z najstniškimi težavami, doživela vdor v osebni profil na družbenem omrežju, pomagala rešiti kriminalni primer in nam pokazala, da je prijateljstvo tisto, kar največ šteje. Pa čeprav so tvoji starši ločeni, živiš s tečno starejšo sestro, ki se za povrh zaplete še tvoj odnos z najboljšim prijateljem.
V šestem letu sodelovanja s filmskim festivalom v Sydneyju se letos predstavlja posebni program mednarodne mreže European Film Promotion - Evropa! Glasovi žensk v filmu. Tako se bo na 68. filmskem festivalu v Sydneyju od 3. do 14. novembra predstavilo deset izbranih evropskih filmov in njihovih izjemnih režiserk. Med njimi je bil prvič izbran tudi slovenski film - dokumentarni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar.
FeKK - Festivala kratkega filma v Ljubljani bo med 16. in 21. avgustom na Letnem kinu Slovenske kinoteke, na Muzejski ploščadi Metelkova, v dvorani Slovenske kinoteke, v Kinodvoru, galeriji ŠKUC ter drugih lokacijah širom Ljubljane predstavila 29 projekcij in različnih dogodkov ter več kot 130 kratkih filmov iz 34 različnih držav. Letošnja festivalska tema FeKK: V prihodnost! bo premlevala različne vizije (negotove) prihodnosti in potenciale, ki jih razkriva sedanjost, skupaj z vprašanji o tem, kje smo, kako smo prišli sem, kaj vse nas čaka in kako se s tem soočiti.
Festival bo potekal od 20. do 28. avgusta, za zlati globus se bo v glavnem tekmovalnem programu skupno potegovalo 12 filmov, med drugim tudi novi celovečerni igrani film slovenskega režiserja Olma Omerzuja Atlas ptic, ki bo na festivalu imel svetovno premiero v nedeljo, 22. 8. ob 20. uri.
Letos bo festival ponovno potekal v živo od 13. do 20. 8. V konkurenci za nagrado Srce Sarajeva se bo potegovalo 48 filmov, v štirih tekmovalnih kategorijah; igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Skupno se je na festival prijavilo 683 filmov, od tega 135 celovečernih igranih, 153 dokumentarnih, 245 kratkih in 150 študentskih. Častno srce Sarajeva prejme režiser Wim Wenders.
Prvi celovečerni igrani film Mož brez krivde scenarista in režiserja Ivana Gergoleta se je snemal v obmejnem območju Slovenije in Italije. Premiera filma in distribucija sta načrtovana v mesecu marcu 2022. Zgodba o osebnem maščevanju in odrešenju je postavljena v Trst, kraj na jadranski obali, na meji med Italijo in Slovenijo. Petdesetletna vdova, ki dela v bolnici, ugotovi, da je bil zaradi posledic možganske kapi v bolnico sprejet možev nekdanji delodajalec, ki je delno odgovoren za smrt njenega moža. Njegov sin ji ponudi delo negovalke, ne da bi vedel za povezavo med njima. V želji po maščevanju se odloči, da bo ponudbo sprejela.
V soboto, 17. julija se je začel 28. festival evropskega filma Palić . Na otvoritvenem večeru so častno nagrado Aleksandra Lifke podelili Mileni Zupančič, eni naših najvidnejših filmskih in gledaliških igralk. To je lovorika za izjemen prispevek k evropski kinematografiji, ki nosi ime po jugoslovanskem direktorju fotografije Aleksandru Lifki (1880–1952). Ta je leta 1911 ustanovil prvi stalni kinematograf v domači Subotici. Sicer pa je Milena Zupančič s šestimi nagradami sterija največkrat nagrajena igralka gledališkega festivala v Novem Sadu. Nagrado ji je izročila srbska igralska legenda Mira Banjac.
Na svečanem zaključku v soboto, 17. julija, je soprodukcijski film Morena režiserke Antonete Alamat Kusijanović prejel zlato kamero za najboljši prvenec. »Camera d’Or« je uradna festivalska nagrada, za katero se potegujejo filmi iz vseh festivalskih programov, letos je tekmovalo kar 31 naslovov. Predsednica žirije za zlato kamero, igralka Melanie Thierry , je ob podelitvi nagrade povedala, da so nagradili močan film, odločitev pa so sprejeli brez velikih dvomov. Nagrado je prevzel soscenarist filma Frank Graziano.
Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja nadaljuje svojo uspešno mednarodno predstavitev. Po svetovni premieri v glavnem tekmovalnem programu beograjskega 49.FEST-a, je bil film predstavljen v mednarodnem tekmovalnem programu v izboru 15 celovečernih filmov iz vseh kontinentov na 38. FIFF - Fajr International Film Festival-u v Teheranu. Gre za najpomembnejši iranski festival, uvrščen v izbor FIAPF-a, ki je potekal od 26. maja do 2. junija.
Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni tekmovalni program filmskega festivala v Motovunu, ki bo po letu dni premora potekal v živo od 27. do 31. julija. V tekmovalni program se je skupno uvrstilo 17 celovečernih filmov, v sekciji kratkih filmov pa se bo za nagrade potegovalo še 25 igranih, dokumentarnih in animiranih filmov. V to sekcijo se je uvrstil kratki igrani film Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha.
Po lanski spletni izvedbi festivala, bo letošnja ponovno potekala v živo od 6. do 17. julija. Kot smo že poročali, sta se v dva različna programska tekmovalna sklopa uvrstili slovenski manjšinski soprodukciji; v program Tedna kritike se je uvrstil Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani. Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, pa se je uvrstil v program „15 dni režiserjev“ (Quinzaine des réalisateurs).
Med 8. in 18. julijem 2021 bo potekal že petindvajseti BIFAN – Bucheon International Fantastic Film Festival v Južni Koreji. BIFAN je največji azijski žanrski filmski festival, ki poleg festivalov kot sta Sitges (Španija) in Fantasia (Kanada) tvori enega izmed stebrov fantastične filmske industrije. V sklopu festivala je od leta 2008 del programa namenjen tudi filmskim profesionalcem, kjer se na NAFF Project Market, v sekciji It Project vsako leto predstavi izbrano število filmskih projektov v razvoju. V letošnjem letu je komisija izbirala med 202 prijavljenimi projekti iz 40 držav in v končni izbor sekcije It Project se je med 19 izbranih filmskih projektov uvrstil tudi celovečerni filmski projekt Kurentova luna režiserja Tomaža Gorkiča
Od 28. junija do 4. julija poteka spletni festival slovenskega dokumentarnega filma Slovenska kultura skozi filmski objektiv. Ob praznovanju 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije ga organizirata Slovenska kulturna centra, delujoča na Dunaju - SKICA Dunaj in v Berlinu - SKICA Berlin. Spletni festival nastaja v sodelovanju s partnerji iz Slovenije; Radiotelevizija Slovenija, Cebram, Fabula, Senca studio, Vertigo in Slovenski filmski center.

127 zadetkov. Prikazanih: 25.