Novice

Med 22. in 28. junijem bo potekal eden največjih in najpomembnejših festivalov kratkega filma v ZDA Palm Springs Short Fest, kjer bosta prikazana zmagovalni film letošnjega festivala v Clermont Ferrandu Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle in Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha. Prvi se poteguje za najboljšo festivalsko nagrado in nagrado mlade cineastke, drugi pa za najboljši mednarodni kratki film. Film Sestre je na Fire LGBT festivalu v Barceloni pravkar prejel tudi nagrado za najboljši kratki film.
Debitantski celovečerni igrani film Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, v slovenski soprodukciji SPOK Films in Staragara ter produkciji Antitalent iz Hrvaške in RT Features iz Brazilije, bo imel svetovno premiero v programu „15 dni režiserjev“ („Quinzaine des réalisateurs“) filmskega festivala v Cannesu, ki se bo odvijal med 7. in 17. julijem. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska soproducenta pa sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent) in Rodrigo Teixeira (RT Features, koproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens).
Danes so v Cannesu razgrnili program Tedna kritike, kamor se je v tekmovalni program sedmih izbranih filmov uvrstila tudi slovenska manjšinska soprodukcija Telesce, prvenec italijanske režiserke Laure Samani
V začetku junija bo potekal prvi del od treh eno-tedenskih intenzivnih delavnic Feature Lab, kjer bo v izbrani skupini desetih projektov iz vsega sveta svoj film »Little Trouble Girls« razvijala tudi ustvarjalna ekipa na čelu slovenske režiserke Urške Djukić. Razvojni laboratorij organizira ena od najbolj profiliranih mednarodnih platform za mlade filmske avtorje Torino Film Lab, ki deluje tudi kot promocijska in distribucijska podpora za delujoče ustvarjalce na področju avtorskega filma. Produkcijo prevzema produkcijska hiša Nosorogi.
Peti, tradicionalni Dnevi slovenskega filma bodo v Pulju, v Kinu Valli, v živo potekali od 24. do 27. maja. Uvodoma si bodo ob 19. uri obiskovalci ogledali film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, kjer v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, zgodba filma pa pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je predlani uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero, producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.
Včeraj, v nedeljo 16. maja, se je v Beogradu svečano zaključil 49. mednarodni filmski festival FEST, kjer so slavnostno podelili nagrade. Glavno nagrado tekmovalnega programa je prejela slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića. Žirija glavnega tekmovalnega programa v sestavi igralec Igor Đorđević, režiser Dane Komljen, grški režiser in scenarist Zacharias Mavroeidis, igralka Dubravka Kovjanić ter bosansko-hercegovska režiserka Ines Tanović je Oazi dodelila glavno nagrado: »za edinstveno in čustveno izkušnjo, ki moč filma najde v daljnosežni in goli empatiji.«
V glavni tekmovalni program 23. edicije največjega mednarodnega festivala človekovih pravic One World v Pragi se je med deseterico izbranih filmov uvrstil tudi dokumentarni film Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Na festivalu, ki na Češkem na daljavo poteka med 10. majem in 6. junijem, se bo v treh tekmovalnih programih in enajstih tematskih kategorijah predstavilo več kot sto dokumentarnih filmov. Na festivalski platformi One World Online pa bodo na voljo tudi pogovori z ustvarjalci.
Za nami je svetovna premiera filma Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja, ki se je zgodila v soboto, 8. maja, na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, v glavnem tekmovalnem programu festivala. Pred projekcijo filma je direktor festivala Jugoslav Pantelić, v imenu Jugoslovanske kinoteke, posthumno podelil nagrado za življenjsko delo montažerju Andriji Zafranoviću, za katerega je bil Zastoj zadnji film. Nagrado je prejel sin Antonio Zafranović.
Film Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana, bo doživel svetovno premiero na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, v glavnem tekmovalnem programu festivala. 49. mednarodni filmski festival – FEST poteka od 7. do 16. maja in se odvija pod sloganom »Vrnitev v prihodnost«, z namenom, da kot največji, najstarejši in najpomembnejši filmski festival v Srbiji in regiji prispeva k ponovnemu oživetju velikih filmskih platen in vrnitvi filmskega občinstva v kinodvorane.
Tudi letošnje tradicionalno srečanje producentov »na potezi« (Producers on the move 2021) bo podobno kot lani potekalo na daljavo od 17. do 21. maja, v tradicionalnem terminu festivala v Cannesu, čeprav bo ta letos fizično potekal v mesecu juliju. 20 izbranih evropskih producentov bo svoje trenutne projekte predstavilo na srečanjih in različnih okroglih mizah, med njimi je v letošnjem izboru več kot polovica žensk. Dogodek je eden izmed najbolj odmevnih projektov edinega evropskega filmskega promocijskega združenja »European Film Promotion«, v katerem sodeluje 37 evropskih ustanov, ki skrbijo za promocijo svojih filmov in talentov. Od leta 2005 je član tega pomembnega združenja tudi Slovenski filmski center. V zadnjih sedmih letih so se predlagani slovenski producenti vsakič uvrstili med dvajset izbranih.
Od 06. do 08. maja bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, na daljavo potekali peti Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme iz leta 2019. Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.
Ljubljana, 22. april 2021 – V prostorih Viba filma v Ljubljani danes poteka zadnji dan snemanja igranega celovečernega filma Kapa. Film, ki nastaja v režiji Slobodana Maksimovića, je prvi slovenski božični film namenjen otrokom in njihovim (starim) staršem.
Od 26. do 29. aprila bodo v Beogradu v Jugoslovanski kinoteki v živo potekali šesti Dnevi slovenskega filma, ki jih bosta ob 19. uri svečano odprla kratki dokumentarni film Neločljivi scenarista in režiserja Marka Naberšnika in celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona – kako si upamo! režiserja Janija Severja.
V ponedeljek, 12. aprila, se je v Ljubljani pričelo snemanje igrano-dokumentarne serije Inhumanum: Umori na Slovenskem režiserja in koscenarista Igorja Zupeta. Serija bo imela 8 epizod, njen avtor in scenarist je dr. Boštjan Brezovnik. Prva sezona bo posneta letos med 12. aprilom in 15. julijem, njeni ustvarjalci pa želijo objektivno prikazati vse razsežnosti in posledice, do katerih privede dejanje umora, ter s tem prispevati h kulturi nenasilja v družbi.
V četrtek, 8. aprila, se je v Melbournu začelo snemanje celovečernega prvenca Moja Vesna nagrajene slovenske scenaristke in režiserke Sare Kern, ki že nekaj let živi v Avstraliji. Snemanje bo potekalo v okolici in predmestjih Melbourna. Po nenadni smrti matere deklica Moja, stara 10 let, nepričakovano prevzame vlogo odraslega v svoji razdrobljeni priseljenski družini, ki živi v predmestju Melbourna. Prizadeva si pobotati težavno sestro Vesno, ki je noseča, in neutolažljivega očeta Miloša.
V glavni tekmovalni program enega največjih festivalov dokumentarnega filma na svetu CPH:DOX v Kopenhagnu se je uvrstil prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Film bo na festivalu imel svetovno premiero, uvrstil se je v tekmovalno sekcijo »Next:Wave«, ki daje prednost prvencem in novim avtorskim glasovom. Festival bo potekal od 21. aprila do 2. maja. V različnih tekmovalnih sekcijah se bo predstavilo 64 filmov, med njimi je kar 47 svetovnih premier. Direktorica festivala Tine Fischer je ob razkritju programa zapisala: »Sredi globalne pandemije in skoraj po letu dni v izolaciji, je potreba vseh nas po filmih, ki širijo naša obzorja, večja kot kadarkoli prej.«
Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića se je uvrstil v glavni tekmovalni program 47. mednarodnega filmskega festivala v Seattlu, ki bo potekal od 8. do 18. aprila. Film se je prav tako uvrstil v tekmovalni program filmov iz srednje in vzhodne Evrope v Clevelandu. Ta festival bo potekal od 7. do 20. aprila, film pa bo preko spleta dostopen v četrtek, 11. aprila ob 11. uri in v torek, 20. aprila ob 12. uri.
Na svoji 162. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, je upravni odbor skupno podprl 24 filmskih projektov, od tega 3 dokumentarne in 3 animirane. Na seji, ki je med 11. in 26. marcem ponovno potekala na daljavo, sta bila uspešna dva slovenska projekta.
Od 11. do 31. marca poteka 25. mednarodni filmski festival v Sofiji, kjer so to soboto podelili nagrade. Slovenska manjšinska koprodukcija Oaza srbskega scenarista in režiserja Ivana Ikića je v tekmovalni sekciji balkanskih filmov bila nagrajena s posebno omembo. Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Ne srečamo na vsakem festivalu filma, ki je hkrati umetniški dosežek in pomemben dokument. Ta film postavlja ljudi s posebnimi potrebami v ospredje javne agende in lahko spremeni način, kako gledamo na invalidnost, ter nam odpre srce za stiske in težave.«
V 74. letu nas je zapustil Andrija Zafranović, eden največjih filmskih montažerjev. V njegovo filmografijo je zapisanih več kot 100 filmov, med njimi tudi televizijskih del in serij, ki jih je montiral v Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Parizu, Istanbulu, Pragi, Münchnu in na Dunaju.
Italijansko ministrstvo za kulturo (MIBACT) je na nedavno zaključenem razpisu finančno podprlo slovenske filme v skupnem znesku 277.000 evrov, in sicer celovečerni igrani film režiserja Janeza Burgerja z naslovom Opazovanje v višini 150.000 evrov ter dve manjšinski dokumentarni koprodukciji; Izgubljeno sanjsko moštvo hrvaškega režiserja Jureta Pavlovića v višini 68.500 evrov ter Fiume o morte prav tako hrvaškega režiserja Igorja Bezinovića v višini 58.500 evrov.
Med 3. in 9. marcem bo v organizaciji francoske iniciative Documentaire sur grand écran organiziran revijski festival Best of Doc #2, ki bo postregel z izborom 10 najboljših dokumentarnih filmov, ki so bili v Franciji distribuirani v zadnjih dveh letih. V izbor so organizatorji vključili tudi slovenski dokumentarni film Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina. Playing Men, esejsko oblikovan film o igri in kreativnosti, je v izboru poleg filma Monrovia, Indiana ameriškega dokumentarista Fredericka Wisemana tudi edini film, ki ni nastal v francoski produkciji. Pri izvedbi festivala, ki bo zaradi pandemije v celoti izveden v digitalni obliki, bo sodelovalo več kot 60 kinematografov iz cele Francije.
Slovenija na 71. Berlinalu / 24. februar 2021
71. mednarodni filmski festival v Berlinu bo letos potekal hibridno, v dveh delih – od 1. do 5. marca bo potekala spletna predstavitev uradnega programa za predstavnike filmske industrije, v živo pa si bodo obiskovalci izbrane filme lahko ogledali od 9. do 20. junija. V sklop devetnajste edicije Berlinale Talents, ki odkriva nove filmske avtorje iz celega sveta, so se uvrstili trije Slovenci. Producentka Nina Robnik ter scenarista in režiserja Darko Štante in Urban Zorko. Izbrani so bili izmed 3.000 prijavljenih iz 65 držav, slogan letošnje edicije so Sanje.
Celovečerni igrani film slovenskega režiserja Olma Omerzuja Zimske muhe je od 29. januarja letošnjega leta na ogled v Veliki Britaniji na spletni platformi »Your Screen«, ki je bila v teh pandemičnih časih posebej razvita v sodelovanju z manjšimi kinematografi in neodvisnimi gledališči, kjer so si obiskovalci do nedavnega lahko izbrane filme ogledali v živo.

100 zadetkov. Prikazanih: 25.