Metod Pevec

* 28.05.1958, Ljubljana, Slovenija
Metod Pevec je nastopajoči in scenarist, ki je sodeloval pri Pod njenim oknom (2003), Nasvidenje v naslednji vojni (1980) in Carmen (1995).
Nagrade 19 nagrad
Organizacije DSR - Društvo slovenskih režiserjev

Zasedba (15)

scenarij (12)

direktor fotografije
mentor
(za režijo)
mentor
(za režijo)
mentor
(za scenarij)
mentor
(za scenarij in režijo)
mentor
(za režijo)
snemalec
zlata Arena
za režijo
2020

Za režijo v koprodukcijskem filmu.

Izjava žirije v hrvaškem jeziku: „Slovenski filmski redatelj, scenarist, glumac, književnik Metod Pevec režirao je dojmljiv film o sukobu idealizma pojedinca i surovosti posttranzicijskog vremena.“

Štigličev pogled
za režijo
2016
Župančičeva nagrada
izjemen doprinos
2014

Mestna občina Ljubljana je podelila Župančičevo nagrado za leto 2014 Metodu Pevcu, pisatelju, filmskemu režiserju in scenaristu za celovečerni film Vaje v objemu, v katerem umetnik s sijajno igralsko ekipo ob plesu ljubezenskih čustev protagonistov postavlja filmski spomenik Ljubljani z novimi osvetljavami dnevnih prizorišč mesta in domala velemestno izslikanim nočnim žarenjem njegovega srčnega utripa. Sijoče poveličana mestna scenografija, ki se živo prepleta z navzkrižnim ritmom hrepenečih objemov partnerskih dvojic na življenjski prelomnici nastopa v tej prefinjeni filmski umetnini kot sugestivna pripovedovalka filmske zgodbe in epicenter globokih čustvenih vzgibov, ki Ljubljani vtiskuje identiteto stvariteljsko odkritega otoka svetlobe in hrepenenja.

nagrada Prešernovega sklada
za režijo
2013
Vesna
za režijo
2012

Za spretno vodenje igralcev in tudi za mestoma zelo subtilno režijo, ki nas je skorajda pripravila do solz.

zlata Arena za manjšinsko koprodukcijo
za režijo
2011
Viktor
za dokumentarno TV-oddajo
2011
Vesna
za scenarij
2008

Televizijski igrani film Hit poletja postavlja nove standarde TV produkcije. Avtorja scenarija se že na začetku dobro zavedata omejitev in okvirov, v katerih bo film nastal. Napišeta scenarij, ki ga med realizacijo ne bodo uničile okoliščine. Preprosta, a povsem verjetna zgodba pove veliko o ljudeh, našem času in prostoru na sproščen in všečen način.

nagrada Jožeta Babiča
za režijo
2007
Zlata rola
za nadpovprečno število gledalcev v kinematografski distribuciji
2004

Za 25.000 gledalcev.

nagrada slovenskih filmskih kritikov in kritičark
kritikov
2003
Vesna
za scenarij
2003

Metod Pevec je izoblikoval lepo, preprosto, univerzalno in vrhunsko filmsko zgodbo. Njegova pripoved o ženski, ki predstavlja generacijo na prehodu v srednja leta, je sentimentalna, toda nič kaj patetična in papirnata. Topla, občutena impresija vsakdanjika, ki v nobenem trenutku ni banalna, več kot dostojno nadaljuje t.i. renesanso slovenskega filma. Domišljena vsebina, ki jo poleg vešče napisanih dialogov krasi galerija dosledno izdelanih likov, bo zanesljivo pomembno vplivala na novo generacijo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Nagovorila in očarala nas je s silovito človeškostjo.

srebrna nagrada Metod Badjura
za režijo
1995
Stopova nagrada za igralca/igralko leta
za najboljšega igralca/igralko
1980