* 1978, Trst, Italija
Martin Turk je režiser in scenarist, ki je sodeloval pri Izlet (2002), Ne pozabi dihati (2019) in Rezina življenja (2006).
Nagrade 13 nagrad

režija (22)

scenograf
pomočnik režije
asistent režije
Vesna (žirije)
za najboljši film (igrani)
2020

Film Ne pozabi dihati nas popelje v zgodbo o dveh bratih na prelomni točki njunega mladega življenja. Režiser Martin Turk se je žanra mladinskega filma lotil z namenom, da bi pripoved za mlade povzdignil na raven avtorskega filma. In to mu je tudi uspelo. Ne pozabi dihati z mnogih vidikov filmskega ustvarjanja ponudi popolnoma zaokrožen izdelek, ki ga žirija v letošnji konkurenci celovečernih igranih filmov brez težav prepoznava kot najboljšega.

Vesna (žirije)
za posebne dosežke
2019

S pridihom italijanskega neorealizma izpove zgodbo bosanskega vsakdana mlade družine v stiski in očeta, ki išče delo, a ga najde šele, ko pristane v zaporu. Univerzalna zgodba o socialno ranljivi družini z brezposelnim in preveč poštenim očetom, ki ne zmore pristati na korupcijo, čepravza ceno preživetja, je v današnjem koruptivnem svetu še kako aktualna na vseh koncih sveta. Režiser z občutljivo in pricizno režijo in z vodenjem odlične mednarodne filmske ekipe ustvari human film tenkočutnih občutij, visoke morale in etike.

posebna nagrada (mlade žirije)
-------
2017

nemško: Der Vater hat zwar keinen Job, trotzdem hat er seinem Sohn ein Eis gekauft. Der Film zeigt, wie man sich richtig verhält. Obwohl Vater und Sohn das Geld echt gut gebrauchen könnten, bringen sie die Geldbörse, die sie gefunden haben, zum Besitzer. Es gibt halt wichtigeres.

Nagrada (kritiške žirije)
za najboljši film
2009

Soba 408 je senzibilna pripoved o odločitvah v odnosih dveh parov. Turk je v svoji narativnosti nepredvidljiv. In hkrati neizprosen.

Zlati voziček (žirije)
za najboljši film (kratki)
2009
Vesna (žirije)
za najboljši film (kratki)
2006

Režiser Martin Turk za čisto in v prispodobah pomenljivo poetično režijsko pisavo.

Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani (univerzitetna)
za režijo
2003

Za scenarij in režijo.

Grand Prix (žirije)
za najboljši film (kratki)
2003
Nagrada (občinstva)
za najboljši film (kratki)
2003

Francosko: Prix du public GTC - Kodak - Titra Film

Nagrada (mladega občinstva)
za najboljši film (kratki)
2003

Francosko: Prix jeune public du FASILD

Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani (univerzitetna)
za režijo
2002