* 10.1995, Trst, Italija
Leo Černic je režiser in scenarist, ki je sodeloval pri Pentola (2022), Ples ljubezni (2018) in Vojna besed ali spoštljiva tišina (2020).
Nagrade 11 nagrad
Štigličev pogled (stanovska)
za režijo
2023
nagrada Žarka Lužnika (strokovna)
za študijski film
2023
DSAF nagrada (stanovska)
za najboljši film (študijski)
2022

Nagrada DSAF za končan študijski animirani film 2022. Čudovit film o spoznanju, da je lahko življenje tudi kaj več. Likovno unikatna risba in grotesknost karakterjev odlično povežeta vsebino in formo filma. Delo izkazuje popolno razumevanje filmskega jezika in animacije.

Vesna (žirije)
za najboljši film (študijski)
2022

Osvobajujoča in navdihujoča izkušnja, tako na ravni uporabe zmožnosti, ki jih ponuja animirani film, kakor na intimni ravni našega protagonista, ki postane superjunak šele potem, ko sname masko. Avtor filma se s ključnimi življenjskimi vprašanji sooči na duhovit način, rešitve pa predlaga skozi inteligentno in imaginativno režijo, s katero ustvari malo zgodbo z velikimi idejami.

DSAF nagrada (stanovska)
za projekt v razvoju (študijski)
2021

Režiser pripravlja v vseh ozirih navdušujoče filmsko delo, v katerem bo z zanj značilno groteskno estetiko spregovoril o sublimnem občutju zaljubljenosti.

DSAF nagrada (stanovska)
za najboljši film (animirani, študijski)
2018

Nagrada DSAF za končan študijski animirani film.

Komisija je nagrado podelila projektu, katerega avtor nas z dobro nadgrajeno rotoskopsko tehniko in zanimivo likovno podobo popelje v svet intimnosti.

Zlatolaska Samorastnik (akademije)
-------
2018
Nagrada (žirije)
za najboljši film (dokumentarni, evropski)
2017

Nagrada za najbolj inovativen dokumentarni filmski jezik, 10000 PLN, financirana s strani Poljskega filmskega inštituta.

angleško: ..."A documentary that blends in a very effective, entertaining and innovative way many different visual languages and emotional layers of personal and national history"...