FIPRESCI - Fédération Internationale de la Presse Cinématographique

FIPRESCI - Mednarodno združenje filmskih kritikov
  • profesionalno združenje
Nemčija
FIPRESCI - Fédération Internationale de la Presse Cinématographique je nemška organizacija - profesionalno združenje.
FIPRESCI nagrada
za celovečerni film
2021

Da bi premagala žalost ter presegla dogme in običaje svojega časa, se plemenita mlada junakinja odpravi na težavno pot, na kateri tvega življenje, da bi rešila dušo svojega otroka. Avtentično in na izročilu prednikov osnovano, toda hkrati sodobno filmsko zgodbo univerzalnega pomena Laura Samani upodobi z brezkompromisno estetiko in globokim občutjem, da so čudeži mogoči.

FIPRESCI nagrada
kritikov
podeljeno na: Film Festival Cottbus
2020

Obrazložitev (angleško): We, the FIPRESCI jury of the 30th Cottbus Film Festival, award this year's prize to OASIS by Ivan Ikić. It's an attentive and compassionate sophomore feature with a sensitive look at people with mental impairments and their “normal” need for closeness and understanding. The film's aesthetics are subtle but proficient, painting a heartfelt portrait of inclusivity and the struggle accompanying it.

FIPRESCI nagrada
kritikov
2020

Film s tehniko, ki v običajnih podobah krajin ustvarja vizualni šum, razdira ustaljeno dojemanje filmskega posnetka in hkrati že vzpostavlja nove iluzije. Z zvokom, ki v odnosu do slike gradi občutno napetost, vzbuja intenzivno telesno izkušnjo, s tem pa podira idejo o hladnosti tehnologije in dopušča prostor za heterogeno razumevanje.

FIPRESCI nagrada
kritikov
2019

Avtorica se odloči za pogumen pristop k delu z medijem filma in s pomočjo različnih tehnik odkriva umetniške potenciale kratke forme. Pulzirajoče podobe in zvoki vznemirjajo gledalčeve sinapse in ustvarijo celostno telesno izkušnjo, ki nas posrka v mašino spomina.

FIPRESCI nagrada
kritikov
2018

Avtorica skozi intimen portret Ive nastavi zrcalo družbi, ki vedno bolj diktira ideale videza, lepote in uspešnosti. To stori brez moraliziranja in vsiljevanja mnenja, hkrati pa nas ponese tudi v svet razcepa med fizično osebo in spletno persono, ter nas spodbudi k razmisleku, kako sodobna tehnologija in družba, ki sta soj žarometov prenesli z odrov in modnih pist v dnevno sobo, oblikujeta posameznikovo samopodobo.

FIPRESCI nagrada
kritikov
2017

Kako se soočiti s travmami vojne in razrešiti globoko zakoreninjeno sovraštvo? Je mogoče ponovno vzpostaviti (za)upanje v zlomljeni družbi? To so vprašanja, ki odmevajo v tem pretresljivem, izjemno napisanem in odigranem filmu, prežetem z mučno atmosfero, toksično moškostjo, nelagodjem in nezaupanjem. Za občutljivost pri raziskovanju kompleksne narave ranjenih posameznikov, natančno poznavanje ter razumevanje fizičnih in psihičnih posledic vojne, predvsem pa za odločno humanistično zavezo medsebojnemu razumevanju, sočutju in sprejemanju Mednarodna žirija filmskih kritikov nagrado FIPRESCI podeljuje filmu Moški ne jočejo, prvencu Alena Drljevića.

FIPRESCI nagrada
kritikov
2015

Žirija združenja FIPRESCI se je odločila nagraditi drugi celovečerec, mojstrsko zasnovano in pretanjeno družinsko dramo o vrzeli med videzom in resničnostjo, film, v katerem preseneti odlična igra hišnega ljubljenčka. Nagrado podeljujemo Družinskemu filmu slovenskega režiserja Olma Omerzuja.

FIPRESCI nagrada
za kratki film
podeljeno na: Sarajevo Film Festival
2000
FIPRESCI posebna omemba
za kratki film
podeljeno na: Sarajevo Film Festival
1999
ime
FIPRESCI - Fédération Internationale de la Presse Cinématographique
Alternativna imena organizacije
FIPRESCI - Mednarodno združenje filmskih kritikov , FIPRESCI - International Federation of Film Critics

Stik z uredništvom