Metod Pevec

* 28.05.1958, Ljubljana, Slovenia
Metod Pevec is a cast member and screenwriter, who worked on Pod njenim oknom (2003), Nasvidenje v naslednji vojni (1980) and Carmen (1995).
Awards 19 awards
Organizations DSR - Društvo slovenskih režiserjev

Cast (15)

Writing (12)

screenwriter
screenwriter
screenwriter
screenwriter
screenwriter
based on the book by
(roman: Carmen)
screenwriter
screenwriter
director of photography
mentor
(directing)
mentor
(directing)
mentor
(screenwriting)
mentor
(screenwriting and directing)
mentor
(directing)
camera operator
Golden Arena
best directing
2020

Minority co-production competition.

Štigličev Pogled Award
best directing
2016
Župančič Award
for an extrordinary contribution
2014

Mestna občina Ljubljana je podelila Župančičevo nagrado za leto 2014 Metodu Pevcu, pisatelju, filmskemu režiserju in scenaristu za celovečerni film Vaje v objemu, v katerem umetnik s sijajno igralsko ekipo ob plesu ljubezenskih čustev protagonistov postavlja filmski spomenik Ljubljani z novimi osvetljavami dnevnih prizorišč mesta in domala velemestno izslikanim nočnim žarenjem njegovega srčnega utripa. Sijoče poveličana mestna scenografija, ki se živo prepleta z navzkrižnim ritmom hrepenečih objemov partnerskih dvojic na življenjski prelomnici nastopa v tej prefinjeni filmski umetnini kot sugestivna pripovedovalka filmske zgodbe in epicenter globokih čustvenih vzgibov, ki Ljubljani vtiskuje identiteto stvariteljsko odkritega otoka svetlobe in hrepenenja.

Prešeren's Fund Award
best directing
2013
Vesna Award
best directing
2012

Za spretno vodenje igralcev in tudi za mestoma zelo subtilno režijo, ki nas je skorajda pripravila do solz.

Viktor
best documentary TV programme
2012

Viktorji 2011

Golden Arean for Minority Coproduction
best directing
2011
Vesna Award
best screenplay
2008

Televizijski igrani film Hit poletja postavlja nove standarde TV produkcije. Avtorja scenarija se že na začetku dobro zavedata omejitev in okvirov, v katerih bo film nastal. Napišeta scenarij, ki ga med realizacijo ne bodo uničile okoliščine. Preprosta, a povsem verjetna zgodba pove veliko o ljudeh, našem času in prostoru na sproščen in všečen način.

Jože Babič Award
best directing
2007
Zlata Rola Award
largest number of viewers in Slovenian cinema distribution
2004

Za 25.000 gledalcev.

Vesna Award
best screenplay
2003

Metod Pevec je izoblikoval lepo, preprosto, univerzalno in vrhunsko filmsko zgodbo. Njegova pripoved o ženski, ki predstavlja generacijo na prehodu v srednja leta, je sentimentalna, toda nič kaj patetična in papirnata. Topla, občutena impresija vsakdanjika, ki v nobenem trenutku ni banalna, več kot dostojno nadaljuje t.i. renesanso slovenskega filma. Domišljena vsebina, ki jo poleg vešče napisanih dialogov krasi galerija dosledno izdelanih likov, bo zanesljivo pomembno vplivala na novo generacijo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Nagovorila in očarala nas je s silovito človeškostjo.

Stop Magazine Award for Best Actor
best actor/actress
1980
Metod Badjura Recognition Award
best performance
1980