Dom

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 82'
  • 2015
  • Slovenija

Pet nadstropij, tri vhode in devetnajst lastnikov ima po privatizaciji dom, ki je bil zgrajen kot samski dom gradbenih delavcev. V njem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu gradbenih podjetij ostali brez vsega. Propadli lastniki pa so jim ostali dolžni veliko denarja. V prvem nadstropju stanujejo mladostniki, ki so uš

Pet nadstropij, tri vhode in devetnajst lastnikov ima po privatizaciji dom, ki je bil zgrajen kot samski dom gradbenih delavcev. V njem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu gradbenih podjetij ostali brez vsega. Propadli lastniki pa so jim ostali dolžni veliko denarja. V prvem nadstropju stanujejo mladostniki, ki so ušli iz disfunkcionalnih družin in jim je ljubše socialno skrbstvo mladinskega doma. Tukaj so deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo. Hiša je velika, vendar ima večina v njej samo ležišče; nihče ne reče, da je tukaj doma; vsi so prišli začasno, vendar se včasih začasnost zelo zavleče. Poleg socialne odrinjenosti imajo še nekaj skupnega: zgodbe.

Režija Metod Pevec
Nagrade 5 nagrad

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
montažer

zvok

oblikovalec zvoka
dramaturg
snemalec

produkcija

produkcija
Štigličev pogled (stanovska)
za režijo
2016
Maslačak (žirije)
za najboljši film (regijski)
2016

črnogorsko: Maslačak za najbolji regionalni dokumentarac na ovogodišnjem UnderhillFestu dodjeljujemo filmu koji vještim preplitanjem nekoliko narativnih linija na jednostavan način predstavlja položaj radnika i vrijednosti čovjeka u savremenom društvu. Jak dojam prolaznosti vremena ostvaren je posve konvencionalnim i nepretencioznim filmskim jezikom”, navodi se u obrazloženju žirija.

posebno priznanje (žirije)
------- (regijski)
2016

hrvaško: Na samom početku vijećanja dogovorili smo se da ćemo jedno posebno priznanje dodijeliti filmu koji dotiče regionalnu problematiku. Dom otvara probleme posttranzicijskih društava bivše Jugoslavije: Bosanaca i Slovenaca. Film prikazuje ljude koji su izvedeni iz ljudskosti, koji su svedeni u položaj ropstva i potpuno poniženi. Oni ne reagiraju na svakodnevne situacije koje bi trebale pružiti užitak. Orvelovska dimenzija filma ističe automatizam zbroja pojedinaca kroz izoliranu stvarnost koju kreira sustav. Taj je sustav zanijekao radnike kao ljude, a oni su, unatoč tolikom poniženju, i dalje blisko vezani uz tvornice u kojima su radili.

Nagrada (občinstva)
za najboljši film (celovečerni)
2015
Vesna (žirije)
za najboljši film (dokumentarni)
2015
Regionalni tekmovalni program
Festivalska projekcija
2016
Regionalni tekmovalni program
Festivalska projekcija
2016
Predpremiere
Festivalska projekcija
2015
Tekmovalni program - dokumentarni film
Premiera
2015
Premiera
19.08.2015 / SFF - Sarajevo Film Festival, Tekmovalni program - dokumentarni film, Sarajevo, Bosna in Hercegovina
Alternativni naslovi
Home (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
bosanščina, slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
82'
Barva
barvni
Zvok
Dolby SRD
Prikazovalni format
digitalni DCP
Število sličic na sekundo
25
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
162,981.00 EUR
Financiranje
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih kratkometražnih, srednjemetražnih in celovečernih filmskih projektov
2012
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom