Pod njenim oknom

  • Celovečerni igrani film
  • 90’
drama, romantični
  • 2003
  • Slovenija

Duša je tridesetletna plesalka in plesna učiteljica. V razpetosti med dominantno mamo, odsotnim očetom in poročenim ljubimcem se zapleta v krizo tridesetih let, ki pa na srečo nima preveč usodnih posledic. Počasi dozori in se odloči korenito spremeniti svoje življenje: odlovi polovičarskega ljubimca, čeprav pričakuje njegovega otroka. Celo samozavestna in erotično radoživa mama se pripravlja na vl

Duša je tridesetletna plesalka in plesna učiteljica. V razpetosti med dominantno mamo, odsotnim očetom in poročenim ljubimcem se zapleta v krizo tridesetih let, ki pa na srečo nima preveč usodnih posledic. Počasi dozori in se odloči korenito spremeniti svoje življenje: odlovi polovičarskega ljubimca, čeprav pričakuje njegovega otroka. Celo samozavestna in erotično radoživa mama se pripravlja na vlogo ljubeče babice. Za spremembe pa je v resnici kriv nekdo, ki je že nekaj časa skrivaj prihajal pod Dušino okno. Zaljubljeni vasovalec se iz anonimne nevarnosti in voajerske neokusnosti vedno bolj približuje njenemu srcu, ji vrača upanje v moško ljubezen in smisel življenja onkraj mladosti.

Režija Metod Pevec
Zasedba Jožica Avbelj, Marijana Brecelj, Polona Juh
Nagrade 8 nagrad in 1 nominacija

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer
drugi asistent režije
direktor filma
mojster osvetljave
scenski mojster
scenski tehnik
(glavni)

produkcija

produkcija
distribucija
(Slovenija)
Zlata rola
za nadpovprečno število gledalcev v kinematografski distribuciji
2004

Za 25.000 gledalcev.

posebno priznanje
žirije
2003

Slovenci skoraj neradi ali preredko opazimo, da imamo izjemne filmske igralce. Še večkrat spregledamo velike igralke in igralce v manjših vlogah. Odločili smo se, da vsaj delno zapolnimo to vrzel. Marijana Brecelj je z izjemno upodobitvijo ene od izjemnih oseb v Pevčevem filmu Pod njenim oknom dokončno razbila stereotip slovenske matere in predvsem dokazala, da velike igralke iz vsake vloge vselej naredijo velike like.

Vesna
za glavno vlogo
2003

Geografija Duše Polone Juh ne zajema le meja sveta ženske ampak simbolizira večno hrepenenje po neuresničeni ljubezni. Igralka je dodala izbrušen kamenček v mozaik velikih slovenskih filmskih igralk. Njena natančna igra, ki izžareva osamljenost in samoto ter omogoča prosto pot generacijski identifikaciji, je nosilni steber filma.

Stopova nagrada Epizodist leta
za stransko vlogo
2003
nagrada slovenskih filmskih kritikov in kritičark
kritikov
2003
Stopova nagrada za igralca/igralko leta
za najboljšega igralca/igralko
2003
Vesna
za scenarij
2003

Metod Pevec je izoblikoval lepo, preprosto, univerzalno in vrhunsko filmsko zgodbo. Njegova pripoved o ženski, ki predstavlja generacijo na prehodu v srednja leta, je sentimentalna, toda nič kaj patetična in papirnata. Topla, občutena impresija vsakdanjika, ki v nobenem trenutku ni banalna, več kot dostojno nadaljuje t.i. renesanso slovenskega filma. Domišljena vsebina, ki jo poleg vešče napisanih dialogov krasi galerija dosledno izdelanih likov, bo zanesljivo pomembno vplivala na novo generacijo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Nagovorila in očarala nas je s silovito človeškostjo.

Stopova nagrada za obetavnega igralca/igralko
za igro
2003
Nominacije
Slovenski kandidat
za tujejezičnega oskarja
2004

Ni bil nominiran.

Alternativni naslovi
Beneath Her Window (angleščina)
Žanr
drama, romantični
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
90 minut / 2467 metrov
Barva
barvni
Snemalni format
video Digital Betacam
Prikazovalni format
film 35mm
Dostopnost
Skupno število gledalcev
38746 , 26.07.2018
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
388,082.00 EUR
Financiranje
83,458.00 EUR
razpis / za realizacijo filmskih projektov

Stik z uredništvom