* 21.01.1984, Šempeter pri Gorici, Slovenija
Gregor Božič je scenarist in režiser, ki je sodeloval pri Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019), Šuolni iz Trsta (2014) in Hej, tovariši (2006).
Nagrade 15 nagrad in 1 nominacija

scenarij (8)

direktor fotografije
direktor fotografije
direktor fotografije
asistent režije
Grand Prix (žirije)
za najboljši film
2020
Nagrada (žirije)
za najboljši film (mednarodni)
2020

Mednarodni tekmovalni program.

Nagrada (kritiške žirije)
za najboljši film
2020

Utemeljitev nagrade: »Navdušil nas je nadzor Gregorja Božiča nad vsemi vidiki Zgodb iz kostanjevih gozdov; s toplo fotografijo, pa tudi s hipnotičnimi zvočnimi posnetki, ki nas potegnejo v atmosferski, zavajajoči svet filma, na meji med fikcijo in resničnostjo, sanjami in spominom. Duh vsakega lika oživi z uvedbo nadrealističnih elementov. Slovenski režiser kaže redko sposobnost konstruiranja kadrov in narativnih struktur, ki dosledno zapeljujejo občinstvo. Redkokdo ima oko za vsakdanjo, a presenetljivo lepoto preprostih stvari, kot je igra med starci, starodavni gozd, osamljena hiša ali mlade ženske, ki pojejo in plešejo. Vsi smo v pričakovanju, da vidimo, kaj bo ta mladi režiser pokazal v prihodnje.«

posebno priznanje (žirije)
------- (celovečerni)
2020

Celovečerni tekmovalni program.

Vesna (žirije)
za režijo
2019

Redki filmi so tako precizni, premišljeni in poglobljeni ter v takšnem soglasju vseh kreativnih elementov, kot so Zgodbe iz kostanjevih gozdov, celovečerni prvenec Gregorja Božiča. S samosvojo poetiko in izvirnimi rešitvami mu uspe, da nas s filmskimi izraznimi sredstvi presenetljive avtorske in obrtne zrelosti popelje na čarobno popotovanje v svet kostanjevih gozdov.

Iridium nagrada (strokovna)
za najboljši film (prvenec)
2019

Nagrada IRIDIUM v vrednosti 5.000 EUR za postprodukcijske storitve se podeli avtorju prvenca.

Vesna (občinstva)
za najboljši film (celovečerni)
2019
Vesna (žirije)
za montažo
2019

Gregor Božič je v kreativnem montažnem procesu s Beppejem Leonettijem in Benjaminom Mirguetom našel sozvočje vseh elementov filmskega jezika in jih preko preskokov v času ter nevidnih prehajanj med resničnim in nadnaravnim svetom, prepletanjem spominov in sanj povezal v čarobno filmsko pravljico.

Vesna (žirije)
za celovečerni film
2019

Osupljiva filmska stvaritev z izjemno vizualno komponento in zaokroženostjo, ki v svojih številnih kvalitetah močno presega običajni okvir nacionalne kinematografije. Vsi elementi filmskega jezika v tej dodelani mojstrovini so uporabljeni premišljeno in subtilno, kar gledalcu omogoči izjemno emotivno in estetsko doživetje. Prepričani smo, da je ta film znanilec pomembne prelomnice za slovensko kinematografijo.

This is IT (žirije)
za najboljši film (celovečerni, igrani)
2018
Restart nagrada (žirije)
za najboljši film (študijski)
2014
Vesna (žirije)
za najboljši film (študijski)
2014

ŠUOLNI IZ TRSTA je skrbno premišljena in domišljena miniatura, ki temelji po eni strani na etnologiji in po drugi strani na skrbno izrisanem socialnem okolju, v katerem so vsi liki prepričljivi in del tako socialnega kot naravnega okolja. Čeprav je film nastal (deloma) kot študentski, je v njem prikazanega ogromno profesionalnega vedenja in tehtnih ustvarjalnih premislekov.

druga nagrada (žirije)
za najboljši film
2009

italijansko: Con uno stile in perfetto equilibrio tra documentario e finzione, da un semplice spaccato di vita quotidiana che mette a confronto due generazioni racconta dal punto di vista del protagonista le conseguenze di una trasformazione repentina che ha portato un paese a cancellare la propria identità e la propria memoria per proiettarsi verso una modernità priva di valori.

Nominacije
Iris (stanovska)
za fotografijo (celovečerni)
2020

Iris 2019 V celovečernem filmu.