DružinaPredvajana programska vsebina vključuje prizore, ki niso primerni za otroke do 12. leta starosti.

  • Celovečerni dokumentarni film
  • 107'
  • 2017
  • Slovenija, Avstrija
FULL HD

Matej je rojen v družino oseb s posebnimi potrebami v periferni vasici periferne dežele, a je sam tako drugačen – tako od drugačnosti kot normalnosti – da se zdi, kot da je ušel determinaciji svoje okolice. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako dr

Matej je rojen v družino oseb s posebnimi potrebami v periferni vasici periferne dežele, a je sam tako drugačen – tako od drugačnosti kot normalnosti – da se zdi, kot da je ušel determinaciji svoje okolice. Usoda ga vseeno dohiti, ko z dekletom dobita hčerko in njuna zveza kmalu zatem razpade. Vname se boj za skrbništvo, vse dokler se Matej ne odloči za radikalen izhod iz začaranega kroga, tako družinskega kot življenjskega. Družina, resničnostni film, ki zajema obdobje desetih let, ni na sledi senzacijam, temveč občutjem. Film brez scenarija, a z vse polno soscenaristi, človeškimi in nečloveškimi.

Režija Rok Biček
Zasedba Matej Rajk, Nia Kastelec, Barbara Kastelec
Nagrade 3 nagrade
reportaža
avtorica: Deja Crnović
16.09.2017
novica
29.07.2017

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producentka
producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer
montažerka

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvočnih učinkov
mešalec zvoka
montažer zvoka
izvajalec sinhronih šumov
snemalec sinhronih šumov
snemalec sinhronih šumov
montažer sinhronih šumov
mojster posebnih učinkov
tehnični sodelavec
tehnični sodelavec
kolorist
grafični oblikovalec
pravnik
pravnica

produkcija

poprodukcija zvoka
tehnična podpora
nagrada Prešernovega sklada
za režijo
2020

Rok Biček je z dokumentarnim filmom Družina monumentalno zarezal ne le v slovensko filmsko dokumentaristiko, temveč kar v zgodovino slovenskega filma. Družina je boleče intimna, a obenem univerzalna psihosocialna kronika nekega odraščanja v depriviligiranem okolju, kar je režiser snemal celo desetletje. Vstopanje v odraslost je mučno za vsakogar, za otroke iz disfunkcionalnih družin pa še toliko bolj. Zato so morda prenagljene, a avtonomne življenjske odločitve protagonista Mateja, ki na slovenskem podeželju odrašča v družini staršev s posebnimi potrebami, pretresljive in razumljive hkrati. Film Družina daje izjemen vpogled v družinske in družbene silnice, ki delujejo pri socializaciji vsakega človeškega bitja. Roku Bičku se je uspelo s filmskimi sredstvi približati intimi družinske skupnosti, njihovim medčloveškim odnosom na osupljivo resničen način in z ogromno mero umetniške in etične občutljivosti. Humanizem Bičkovega filma izziva bistvo gledalčeve lastne človeškosti, ko si upa brez lažnega moraliziranja in odvračanja pogleda od mučne problematike običajno nevidnih ljudi pokazati dostojanstvo filmskega subjekta.

(Odlomek iz obrazložitve: Mateja Valentinčič)

Štigličev pogled
za režijo
2018
Vesna
za celovečerni film
2017

Družina je s svojim neizprosno iskrenim prikazom življenja na socialnem in kulturnem robu Slovenije prepričljivo pokazala, da se širši družbeni problemi na koncu vedno lomijo na konkretnih posameznikih. Film je še zlasti prepričljiv, ker njegov režiser, Rok Biček, posnetega materiala ni zvezal v lahko razumljivo pripoved, ki bi gledalcem ponujala preprosto interpretacijo dogajanja. Za film je namreč značilna kompleksna dramaturška in časovno-prostorska struktura, ki nas sili, da si dogajanje osmislimo sami, s tem pa ostajamo aktivni gledalci, ki ne sprejemamo vsega, kar nam ponujajo vedno bolj populistično naravnani množični mediji.

Predstavitev
2017
Cankarjev dom
Slavnostna projekcija
2017
Predpremiere
Festivalska projekcija
2017
Alternativni naslovi
The Family (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija, Avstrija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
107'
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
346,030.00 EUR
Financiranje
141,120.00 EUR
razpis / za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje
2014
42,000.00 EUR
razpis / za realizacijo filmskih projektov
2012

Stik z uredništvom