• prvenec

Prasica, slabšalni izraz za žensko

  • Celovečerni igrani film
  • 90'
drama, komedija
  • 2021
  • Slovenija

Mlada slikarka Eva kadi, pije, se priložnostno drogira, žurira in ne najde navdiha za slikanje. Znajde se v čudnem razmerju z mentorjem, najboljša prijateljica se seli v Berlin, za delo v knjigarni ne dobi plačila in povrh vsega ji že tri mesece izostaja menstruacija. Zave se, da mora spremeniti način življenja in se po pomoč obrne na spletni brskalnik. Prasica je film o obdobju življenja, ko se preprosto zatakneš in ne veš, kako naprej. Alter komedija v jeziku z ulice. Filmski prvenec ugledne gledališke režiserke Tijane Zinajić in priznane mlade avtorice Ize Strehar.

Režija Tijana Zinajić
Zasedba Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja
Nagrade 9 nagrad in 1 nominacija

scenarij

scenaristka

režija

režiserka

produkcija

producentka
producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

scenografija

scenografka

kostumografija

kostumograf

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
distribucija
(Slovenija)
prodaja
(mednarodna)
tehnična podpora
Borut (2018)
založba: COMRADfilm
avtorstvo pesmi: Srečna Mladina
izvajalec/-ka glasbe: Gašper Gantar(bas), Andrej Zavašnik(bobni), Vladimir Mihajlović(kitara), Jure Pohleven(kitara, klaviature), Tim Kostrevc(klaviature)
glasbena izvedba: Srečna Mladina
Extra omnes (2018)
založba: COMRADfilm
avtorstvo pesmi: Srečna Mladina
izvajalec/-ka glasbe: Tim Kostrevc(klaviature), Jure Pohleven(kitara, klaviature), Vladimir Mihajlović(kitara), Andrej Zavašnik(bobni), Gašper Gantar(bas)
glasbena izvedba: Srečna Mladina
Postapokaliptični svet (2021)
avtor besedila pesmi: Domen Don Holc
založba: Nika Records
avtorstvo pesmi: Koala Voice
izvajalec/-ka glasbe: Manca Trampuš(vokal, kitara), Domen Don Holc(kitara), Miha Prašnikar(bobni), Tilen Prašnikar(bas)
glasbena izvedba: Koala Voice
Štigličev pogled
za režijo
2022
Župančičeva nagrada
za izjemne dosežke
2022

Tijana Zinajić, filmska, televizijska in gledališka režiserka, je s svojim samostojnim filmskim prvencem Prasica, slabšalni izraz za žensko ustvarila film, ki je popularen, ne da bi bil populističen, zabaven, ne da bi podcenjeval gledalca, in provokativen, ne da bi pri tem pozabil biti človeški. Eksistencialna stiska mlade ženske je v filmu predstavljena z eksplozivno energijo in smislom za humor, s pravo mero provokativnosti in optimizma. Film odlikuje tudi raznovrsten izbor filmske glasbe, ki izrisuje zemljevid sodobne urbane zvočnosti našega prostora.

Vesna
za najboljši film
2021

Povprečna ocena: 4,74

Vesna
za najboljši film
2021

Film, ki nas je nabolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.

Vesna
za glavno vlogo
2021

Liza Marijina je še enkrat dokazala, kako močno in natančno občuti jezo generacije, ki na videz noče odrasti, čeprav ji je vse kristalno jasno. V liku Eve s svojo neizprosno neposrednostjo in jebivetrstvom »ubija« in »kolje« vse okrog sebe, obenem pa v njej začutimo strah, negotovost in globoko hrepenenje.

Vesna
za stransko vlogo
2021

Anuša Kodelja nas v vlogi Nine popolnoma očara s svojo svežino, razigrano drznostjo in izjemnim občutkom za humor. Postane naša »bestička«, sorodna duša, s katero bi odšli na konec sveta – ali pa vsaj do Berlina.

Vesna
za scenarij
2021

Scenarij je anarhičen in analitičen. Ironičen in samokritičen. Psovaški in umetniško ambiciozen. Feminističen in falusoiden. Iskren in prevarantski. Trezen in pijan. Drogiran in čist. Abstinenčen in »jebački«. Kot življenje.

Vesna
za scenografijo
2021

Nagrado za najboljšo scenografijo prejme Neža Zinajić za film Prasica, slabšalni izraz za žensko. Številne lokacije, med njimi mnoge in vsem dobro znane ljubljanske vedute, študentska stanovanja, galerijski in zabaviščni prostori, stranišča in ordinacije, vse se odlično vklaplja v eklektični slog filma in vse deluje avtentično ter podpira like in režijo.

Vesna
za kostumografijo
2021

Nagrado za najboljšo kostumografijo prejme Matic Hrovat za film Prasica, slabšalni izraz za žensko. Za ulično modo, prenešeno v filmsko kostumografijo, ki odlično oriše like, zataknjene med otroštvom in odraslostjo.

Nominacije
Iris
za fotografijo
2022

V celovečernem igranem filmu. Postprodukcija NuFrame zmagovalcu za najboljšo fotografijo v igranem celovečernem filmu nudi storitve v vrednosti 2.000 EUR.

Predstavitev
2022
Evropa! Glasovi žensk v filmu
Festivalska projekcija
2022
Distribucija
2022
Predpremiere
Predpremiera
2021
Tekmovalni program
Premiera
2021
Festivalska projekcija
2021
Premiera
2021 / FSF - Festival slovenskega filma, Tekmovalni program, Portorož, Slovenija
Alternativni naslovi
Bitch, a Derogatory Term for a Woman (angleščina)
Eva (slovenščina) (delovni naslov)
Prvenec
da
Žanr
drama, komedija
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
2,00:1
Trajanje in dolžina
90'
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP

Stik z uredništvom