• Debut film

Prasica, slabšalni izraz za žensko

Bitch, a Derogatory Term for a Woman

  • Fiction Film
  • 90'
comedy, drama
  • 2021
  • Slovenia

Eva is a young artist who smokes, drinks, occasionally takes drugs, parties and finds no creative inspiration. She also has a strange love affair with her mentor, her best friend is moving to Berlin, her pay check is three months late and above all so is her period. She realizes she needs to change her lifestyle and turns to a web browser for help. Bitch is a film about a period in life where you

Eva is a young artist who smokes, drinks, occasionally takes drugs, parties and finds no creative inspiration. She also has a strange love affair with her mentor, her best friend is moving to Berlin, her pay check is three months late and above all so is her period. She realizes she needs to change her lifestyle and turns to a web browser for help. Bitch is a film about a period in life where you simply get stuck and do not know how to move on. A subversive comedy in Slovenian street language. A debut feature directed by Tijana Zinajić, a distinguished theatre director and actress, and written by an acclaimed young screenwriter Iza Strehar.

Director Tijana Zinajić
Cast Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja
Awards 10 awards and 1 nomination
Director's statement

Whenever I want to express that it has been a long time since I have done something, I say that I have not done it since 1991. That was when Eva was born. The protagonist of the film is a woman – a m

Whenever I want to express that it has been a long time since I have done something, I say that I have not done it since 1991. That was when Eva was born. The protagonist of the film is a woman – a maladjusted woman who longs for the very same things as well-adjusted ones, only that she has a different way of dealing with her desires. As a director, I am interested in this maladjustment as well as in what happens when such a woman loses her period at a turning point in her life, shortly before her 27th birthday – in how she deals with the situation in her dysfunctional way!

Writing

screenwriter

Direction

director

Production

producer
producer

Cinematography

director of photography

Editing

film editor

Production design

production designer

Costume design

costume designer

Make-up

key make-up artist

Sound design

sound designer
sound recordist

production

production
co-production
co-production
distribution
(Slovenia)
sales
(international)
technical support
Borut (2018)
publishing: COMRADfilm
songwriting: Srečna Mladina
musician/singer: Gašper Gantar(bass), Andrej Zavašnik(drums), Vladimir Mihajlović(guitar), Jure Pohleven(guitar, synth), Tim Kostrevc(synth)
music performance: Srečna Mladina
Extra omnes (2018)
publishing: COMRADfilm
songwriting: Srečna Mladina
musician/singer: Tim Kostrevc(synth), Jure Pohleven(guitar, synth), Vladimir Mihajlović(guitar), Andrej Zavašnik(drums), Gašper Gantar(bass)
music performance: Srečna Mladina
Postapokaliptični svet (2021)
song lyrics: Domen Don Holc
publishing: Nika Records
songwriting: Koala Voice
musician/singer: Manca Trampuš(vocals, guitar), Domen Don Holc(guitar), Miha Prašnikar(drums), Tilen Prašnikar(bass)
music performance: Koala Voice
Štigličev Pogled Award (Asociation Award)
best directing
2022
Close-up Award (Asociation Award)
best role
2022

NAGRADO VELIKI PLAN prejme Liza Marijina za vlogo Eve v filmu Prasica, slabšalni izraz za žensko

Liza Marijina je Eva: je točna in natančna igralska bravura. Sprehaja se med stanji in situacijami z močno igralsko prezenco, karizmo in neverjetno lahkotnostjo, hkrati pa z občutkom, da ves čas pripoveduje zgodbo. Liza Marijina je še enkrat dokazala, kako močno in natančno občuti jezo generacije, ki na videz noče odrasti, čeprav ji je vse kristalno jasno. V liku Eve s svojo neizprosno neposrednostjo in jebivetrstvom »ubija« in »kolje« vse okrog sebe, obenem pa v njej začutimo strah, negotovost in globoko hrepenenje. Eva Lize Marijine je vse, kar mora biti, in še več.

Župančič Award (Honorary Award)
for an extrordinary contribution (Two-year timeframe)
2022

Tijana Zinajić, filmska, televizijska in gledališka režiserka, je s svojim samostojnim filmskim prvencem Prasica, slabšalni izraz za žensko ustvarila film, ki je popularen, ne da bi bil populističen, zabaven, ne da bi podcenjeval gledalca, in provokativen, ne da bi pri tem pozabil biti človeški. Eksistencialna stiska mlade ženske je v filmu predstavljena z eksplozivno energijo in smislom za humor, s pravo mero provokativnosti in optimizma. Film odlikuje tudi raznovrsten izbor filmske glasbe, ki izrisuje zemljevid sodobne urbane zvočnosti našega prostora.

Vesna Award (Jury Award)
best film (Feature Length)
2021

Film, ki nas je nabolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.

Vesna Award (Audience Award)
best film (Feature Length)
2021

Povprečna ocena: 4,74

Vesna Award (Jury Award)
best leading role (Woman)
2021

Liza Marijina je še enkrat dokazala, kako močno in natančno občuti jezo generacije, ki na videz noče odrasti, čeprav ji je vse kristalno jasno. V liku Eve s svojo neizprosno neposrednostjo in jebivetrstvom »ubija« in »kolje« vse okrog sebe, obenem pa v njej začutimo strah, negotovost in globoko hrepenenje.

Vesna Award (Jury Award)
best supporting role (Woman)
2021

Anuša Kodelja nas v vlogi Nine popolnoma očara s svojo svežino, razigrano drznostjo in izjemnim občutkom za humor. Postane naša »bestička«, sorodna duša, s katero bi odšli na konec sveta – ali pa vsaj do Berlina.

Vesna Award (Jury Award)
best screenplay
2021

Scenarij je anarhičen in analitičen. Ironičen in samokritičen. Psovaški in umetniško ambiciozen. Feminističen in falusoiden. Iskren in prevarantski. Trezen in pijan. Drogiran in čist. Abstinenčen in »jebački«. Kot življenje.

Vesna Award (Jury Award)
best production design
2021

Nagrado za najboljšo scenografijo prejme Neža Zinajić za film Prasica, slabšalni izraz za žensko. Številne lokacije, med njimi mnoge in vsem dobro znane ljubljanske vedute, študentska stanovanja, galerijski in zabaviščni prostori, stranišča in ordinacije, vse se odlično vklaplja v eklektični slog filma in vse deluje avtentično ter podpira like in režijo.

Vesna Award (Jury Award)
best costume design
2021

Nagrado za najboljšo kostumografijo prejme Matic Hrovat za film Prasica, slabšalni izraz za žensko. Za ulično modo, prenešeno v filmsko kostumografijo, ki odlično oriše like, zataknjene med otroštvom in odraslostjo.

Nominations
Iris Award (Asociation Award)
best cinematography (Feature Length, Fiction)
2022

In a feature film.

Europe! Voices of women in film
Festival Screening
2022
Distribution
2022
Avantpremieres
Pre-premiere
2021
Competition
Premiere
2021
Premiere
2021 / FSF - Festival slovenskega filma, Competition, Portorož, Slovenia
Alternative title
Bitch, a Derogatory Term for a Woman (English)
Eva (Slovenian) (working title)
First feature
Yes
Genres
comedy, drama
Production countries
Slovenia
Languages
Slovenian
Technical data
Aspect ratio
2,00:1
Duration and length
90'
Colour
Colour
Sound
stereo
Screening formats
digital DCP
Budget

All financial information is obtained from official sources. I.e. producers or organizations which provided the financial support.

Grants
Javni poziv za sofinanciranje promocije slovenskih filmov v tujini – 2022
2022
source: Slovenski filmski center
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije projektov slovenskih celovečernih prvencev za leto 2018

Realistično zastavljena in prepričljiva zgodba o generaciji mladih, rojenih v začetku devetdesetih in vzgojenih v kapitalističnem duhu. Glavna protagonistka zgodbe je slikarka Eva, ki doživlja ustvarjalno krizo in ostane brez sredstev za življenje, ko kot prekarna delavka dobi odpoved. Z izgubo menstruacije pa je postavljena pod vprašaj tudi njena ženska funkcija – zmožnost imeti otroke. Njena dolgoletna skrivna ljubezenska zveza s slikarskim mentorjem, ki ima močen vpliv na njeno ustvarjanje, je ne zadovoljuje več. Zaradi neplačevanja najemnine izgubi še stanovanje, hkrati razpade tesna vez z njenima sostanovalcema; Nina odide v tujino, Blaž pa naj bi ostal v stanovanju s svojim dekletom. V vsej tej zmedi, se pokaže iskrica upanja, ko Eva dobi ponudbo za odkup slike, ki jo razstavila na skupinski razstavi, katere pobudnik je bil njen mentor. Ko Eva na sestanku z galeristom ugotovi kakšen znesek bi za sliko dobila, zavrne ponudbo, se zapije z Blažem, večnim kritikom njenega dela in ugotovi, da je pravzaprav zaljubljena vanj.
Projekt, ki govori o problemih uveljavitve mlade generacije v »krutih« pogojih kapitalizma prinaša zelo aktualno in kredibilno temo v slovenski film.
Strukturno in konceptualno je zgodba zastavljena premišljeno in poglobljeno. Situacije in liki so kompleksni in prikazujejo življenja ljudi, ki so sicer poredko zabeležena izven diskurza družbenega moraliziranja. Eva bo film o iskanju samega sebe in ljubezni. Pa tudi o iskanju odgovorov na najtežja in hkrati najbolj preprosta vprašanja.

2018
source: Slovenski filmski center

Contact the editors