• Debut film

Prasica, slabšalni izraz za žensko

Bitch, a Derogatory Term for a Woman

  • Fiction Film
  • 90’
comedy, drama
  • 2021
  • Slovenia

Eva is a young artist who smokes, drinks, occasionally takes drugs, parties and finds no creative inspiration. She also has a strange love affair with her mentor, her best friend is moving to Berlin, her pay check is three months late and above all so is her period. She realizes she needs to change her lifestyle and turns to a web browser for help. Bitch is a film about a period in life where you

Eva is a young artist who smokes, drinks, occasionally takes drugs, parties and finds no creative inspiration. She also has a strange love affair with her mentor, her best friend is moving to Berlin, her pay check is three months late and above all so is her period. She realizes she needs to change her lifestyle and turns to a web browser for help. Bitch is a film about a period in life where you simply get stuck and do not know how to move on. A subversive comedy in Slovenian street language. A debut feature directed by Tijana Zinajić, a distinguished theatre director and actress, and written by an acclaimed young screenwriter Iza Strehar.

Director Tijana Zinajić
Cast Liza Marijina, Tosja Flaker Berce, Anuša Kodelja
Awards 9 awards and 1 nomination
Director's statement

Whenever I want to express that it has been a long time since I have done something, I say that I have not done it since 1991. That was when Eva was born. The protagonist of the film is a woman – a m

Whenever I want to express that it has been a long time since I have done something, I say that I have not done it since 1991. That was when Eva was born. The protagonist of the film is a woman – a maladjusted woman who longs for the very same things as well-adjusted ones, only that she has a different way of dealing with her desires. As a director, I am interested in this maladjustment as well as in what happens when such a woman loses her period at a turning point in her life, shortly before her 27th birthday – in how she deals with the situation in her dysfunctional way!

Writing

screenwriter

Direction

director

Production

producer
producer

Cinematography

director of photography

Editing

film editor

Production design

production designer

Costume design

costume designer

Make-up

key make-up artist

Sound design

sound designer
sound recordist

production

production
co-production
co-production
sales
(international)
technical support
Borut (2018)
publishing: COMRADfilm
songwriting: Srečna Mladina
musician/singer: Gašper Gantar(bass), Andrej Zavašnik(drums), Vladimir Mihajlović(guitar), Jure Pohleven(guitar, synth), Tim Kostrevc(synth)
music performance: Srečna Mladina
Extra omnes (2018)
publishing: COMRADfilm
songwriting: Srečna Mladina
musician/singer: Tim Kostrevc(synth), Jure Pohleven(guitar, synth), Vladimir Mihajlović(guitar), Andrej Zavašnik(drums), Gašper Gantar(bass)
music performance: Srečna Mladina
Postapokaliptični svet (2021)
song lyrics: Domen Don Holc
publishing: Nika Records
songwriting: Koala Voice
musician/singer: Manca Trampuš(vocals, guitar), Domen Don Holc(guitar), Miha Prašnikar(drums), Tilen Prašnikar(bass)
music performance: Koala Voice
Štigličev Pogled Award
best directing
2022
Župančič Award
best directing
2022

Tijana Zinajić, filmska, televizijska in gledališka režiserka, je s svojim samostojnim filmskim prvencem Prasica, slabšalni izraz za žensko ustvarila film, ki je popularen, ne da bi bil populističen, zabaven, ne da bi podcenjeval gledalca, in provokativen, ne da bi pri tem pozabil biti človeški. Eksistencialna stiska mlade ženske je v filmu predstavljena z eksplozivno energijo in smislom za humor, s pravo mero provokativnosti in optimizma. Film odlikuje tudi raznovrsten izbor filmske glasbe, ki izrisuje zemljevid sodobne urbane zvočnosti našega prostora.

Vesna Award
audience award
2021

Povprečna ocena: 4,74

Vesna Award
best leading role
2021

Liza Marijina je še enkrat dokazala, kako močno in natančno občuti jezo generacije, ki na videz noče odrasti, čeprav ji je vse kristalno jasno. V liku Eve s svojo neizprosno neposrednostjo in jebivetrstvom »ubija« in »kolje« vse okrog sebe, obenem pa v njej začutimo strah, negotovost in globoko hrepenenje.

Vesna Award
best supporting role
2021

Anuša Kodelja nas v vlogi Nine popolnoma očara s svojo svežino, razigrano drznostjo in izjemnim občutkom za humor. Postane naša »bestička«, sorodna duša, s katero bi odšli na konec sveta – ali pa vsaj do Berlina.

Vesna Award
best screenplay
2021

Scenarij je anarhičen in analitičen. Ironičen in samokritičen. Psovaški in umetniško ambiciozen. Feminističen in falusoiden. Iskren in prevarantski. Trezen in pijan. Drogiran in čist. Abstinenčen in »jebački«. Kot življenje.

Vesna Award
best production design
2021

Nagrado za najboljšo scenografijo prejme Neža Zinajić za film Prasica, slabšalni izraz za žensko. Številne lokacije, med njimi mnoge in vsem dobro znane ljubljanske vedute, študentska stanovanja, galerijski in zabaviščni prostori, stranišča in ordinacije, vse se odlično vklaplja v eklektični slog filma in vse deluje avtentično ter podpira like in režijo.

Vesna Award
best costume design
2021

Nagrado za najboljšo kostumografijo prejme Matic Hrovat za film Prasica, slabšalni izraz za žensko. Za ulično modo, prenešeno v filmsko kostumografijo, ki odlično oriše like, zataknjene med otroštvom in odraslostjo.

Vesna Award
best feature film
2021

Film, ki nas je nabolj presenetil in očaral. Film, ki poka od energije, življenja in naklonjenosti do svojih likov. Ne igra na karto v evropskem art filmu trendovskega minimalizma, ampak izrablja vse, kar se mu ponuja – od plazu besed do tišine, od plesa do posedanja v mali kuhinji in drogeraških tripov. In v vsem je dober. To je film sijajno zrežiranega igralskega ansambla, dinamike in neke čisto nove, sveže filmske energije.

Nominations
Iris Award
best cinematography
2022

In a feature film.

Competition
Premiere
2021
Premiere
2021 / FSF - Festival slovenskega filma, Competition, Portorož, Slovenia
Alternative title
Bitch, a Derogatory Term for a Woman (english)
First feature
Yes
Genres
comedy, drama
Production countries
Slovenia
Languages
slovenian
Technical data
Aspect ratio
2,00:1
Duration and length
90 minutes
Colour
Colour
Sound
stereo
Screening formats
digital DCP

Contact the editors