Pokrajina Št. 2

  • Celovečerni igrani film
  • 90'
kriminalni, triler
  • 2008
  • Slovenija, Srbija

Vlomilca Sergej in Polde ukradeta dragoceno sliko Pokrajina št.2. Sergej po naključju ukrade tudi skrivnostni dokument s konca druge svetovne vojne. Inšpektor prevzame primer in je odločen izslediti ukradeno sliko in dokument, kar sproži diabolični mehanizem preteklosti. Film je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrač

Vlomilca Sergej in Polde ukradeta dragoceno sliko Pokrajina št.2. Sergej po naključju ukrade tudi skrivnostni dokument s konca druge svetovne vojne. Inšpektor prevzame primer in je odločen izslediti ukradeno sliko in dokument, kar sproži diabolični mehanizem preteklosti. Film je nastal iz spoznanja, da vsaka nerazčiščena preteklost, bodisi osebna ali nacionalna, pušča sledove in se neprestano vrača. Njeno vračanje pa vedno obremenjuje tiste nove generacije, ki s preteklostjo svojih dedov in očetov nimajo ničesar in ostajajo do te problematike celo brezbrižni. Gre za zgodbo povojnih pobojev nacističnih sodelavcev, katere je v njihovem narodnem izdajstvu podpirala tudi katoliška cerkev. Zamolčana in nereflektirana preteklost, grehi naših prednikov, blodijo med nami, še posebej zdaj, ko smo združili različne preteklosti različnih narodov v skupno evropsko zgodovino.

Režija Vinko Möderndorfer
Zasedba Marko Mandić, Slobodan Ćustić, Barbara Cerar
Nagrade 9 nagrad in 1 nominacija
kritika
avtor: Peter Kolšek
št. 248/24.10.2008
vrstni red špice
abecedni vrstni red
Poldetova hčerka
fantek
trafikantka
duhovnik
kriminalistka
Poldetov sin
prijateljica

scenarij

avtor literarne predloge
(roman: Pokrajina št. 2)

režija

produkcija

producentka

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
dramaturg
direktor filma
vodja snemanja

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
financiranje
distribucija
(Slovenija)
prodaja
tehnična podpora
tehnična podpora
tehnična podpora
nagrada
za scenarij
2009
Vesna
za režijo
2008

Režiser Vinko Möderndorfer spretno in trezno poveže vse elemente filma v intenzivno in prepričljivo celoto. Gledalca vodi in vpleta v zgodbo, ustvari izjemno atmosfero in celo plejado izvrstnih likov, odlično režira tako prizore seksa kot krvave umore. Ne kopiči kadrov brez potrebe, ohranja potrebno distanco in kaže veliko disciplino ter režijski talent.

Vesna
za fotografijo
2008

Pravo razmerje med vsemi elementi dobre filmske fotografije. Dušan Joksimovič z izrezi, kompozicijo, gibanjem kamere, izborom barv in osvetlitve izniči pogosto tako očitno mejo med režijo in fotografijo in s tem soustvari estetsko celovito filmsko delo.

Vesna
za stransko vlogo
2008

Ob prizorih spolnosti v slovenskih filmih je pogosto nerodno tako igralcem kot gledalcem. Tokrat ne. Lik Maje Martine Merljak v popolnosti zaživi prvi trenutek, ko se pojavi na platnu. Vse je jasno. Neverjetna sproščenost, ki jo zmorejo le redki. Seks vedno vžge. Če vžge.

Vesna
za scenografijo
2008

Produkcijske razmere v slovenski kinematografiji pogosto najbolj tepejo prav scenografski sektor. Dobri producenti se zavedajo, da je scenografija bistven element. Pravi človek na pravem mestu preseže omejitve in ustvari primerne prostore filma. Duško Milavec je s svojim estetskim čutom, avtorsko zavzetostjo, obrtnim znanjem in nenazadnje izborom sodelavcev pravi človek na pravem mestu. Pravi scenograf.

Vesna
za glasbo
2008

Nevsiljiva glasba Boruta Kržišnika obogati film Pokrajina št.2 z nenavadno atmosfero in intenzivnostjo, vstopa na pravih mestih in stalno ohranja primeren nivo. Gledalec si ob odhodu iz dvorane pač ne požvižgava teme iz filma. In prav je tako.

Vesna
za celovečerni film
2008

Film Pokrajina št. 2 je prepričljiva in sodobna žanrska upodobitev še vedno aktualne in boleče tematike iz naše polpretekle zgodovine, ki dosega visoke produkcijske standarde, kakršni so sicer značilni za bolj razvite kinematografije.

Nominacije
Slovenski kandidat
za tujejezičnega oskarja
2009

Ni bil nominiran.

Uradni tekmovalni program celovečerni filmov iz mediteranskih držav
Festivalska projekcija
2010
Festivalska projekcija
2010
Tekmovalni program tujejezičnih filmov
Festivalska projekcija
2010
Festivalska projekcija
2009
Festivalska projekcija
2009
Festivalska projekcija
2009
Festivalska projekcija
2009
ZDA premiere
Prvo predvajanje v državi
2009
Tekmovalni celovečerni igrani
Festivalska projekcija
2008
Tekmovalni program
Festivalska projekcija
2008
Premiera
2008
Dnevi avtorjev
Festivalska projekcija
2008
Premiera
28.08.2008, Slovenija
Alternativni naslovi
Landscape No. 2 (angleščina)
Žanr
kriminalni, triler
Produkcijske države
Slovenija, Srbija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
90' / 2469 metrov
Barva
barvni
Zvok
stereo
Snemalni format
film 35mm
Prikazovalni format
film 35mm
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
1,206,554.00 EUR
Financiranje
646,803.00 EUR
razpis / za realizacijo filmskih projektov

Stik z uredništvom