Celica

  • Kratki animirani film
  • 13’
fantastični
  • 2017
  • Slovenija
FULL HD brez dialogov

V majhni celici so natlačena čudna bitja s plosko glavo, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne med njimi iz drobne sadike vzklije bitje, ki je zelo drugačno od njih; polno življenja in energije je! Medtem, ko odrašča, gre s svojimi vragolijami sosedom čedalje bolj na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste prek glave ...

Režija Dušan Kastelic
Zasedba Mateja Starič, Dušan Kastelic
Nagrade 28 nagrad
vrstni red špice

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent

animacija

glavni animator

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtorica glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenograf

zvok

oblikovalka zvoka
producent poprodukcije

produkcija

nagrada Prešernovega sklada
za animirani film
2019

Animator Dušan Kastelic je začel objavljati prve ilustracije in stripe že v srednji šoli. Širše je postal znan kot eden od ilustratorjev Mladine v obdobju slovenske pomladi in osamosvajanja, predvsem kot avtor kontroverznega stripa »Partizani«. Kasneje se je preusmeril na animirani film, kjer je prvič opozoril nase z videospotom »Perkmandeljc« za skupino Orlek. Z njim je nenadejano uspel tudi v tujini, saj je bil povabljen na številne festivale, med drugim tudi na Sundance. Verjetno je najbolj znan po kratkem animiranem filmu »Čikorja an' kafe« narejen po motivih pesmi Iztoka Mlakarja, s katerim je požel uspeh doma in v tujini. To je bil tudi njegov prvi film, s katerim se mu je uspelo uvrstiti v širši izbor za oskarje.

Za film Celica je septembra 2017 prejel vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, decembra istega leta pa še nagrado občinstva na festivalu Animateka. Mednarodno premiero je film doživel na prestižnem festivalu Cinequest v ZDA, kjer je prejel nagrado za najboljši kratki animirani film in s tem ponovno pravico do tekme za oskarje. Film je prejel še nagrado na Festivalu ÉCU v Parizu, ki se je v zadnjem desetletju uveljavil kot najpomembnejši evropski festival neodvisnega filma, kjer film ni bil samo nagrajen v kategoriji kratkega animiranega filma, temveč je bil proglašen za najboljši evropski neodvisni film 2018. V obrazložitvi Prešernovega sklada, ki jo je spisala Varja Močnik, še poudarjajo, da je: »film gostoval na zavidljivem številu (več kakor 100) pomembnih festivalov po svetu in zanj prejel številne mednarodne nagrade (26) za najboljši film, animirani film, scenarij, zvok ... Dušan Kastelic je v Sloveniji in v svetu eden od pionirjev tehnike računalniške 3D-animacije, svoje filme pa vselej ustvarja kot producent, režiser, scenarist, glavni animator, avtor likovne zasnove scenografije in likov, montažer ... Animirani film Celica je še kako živ dokaz o tem, da mogočna umetniška dela niso nujno “velika”, saj avtor v kratkem, poetičnem, a vendarle izjemno dostopnem filmu na samosvoj in neposreden način spregovori o ujetosti posameznika v tesne okvire družbe.

nagrada Melies d'Or
za najboljši film
2018

Nominacija za najboljši evropski fantastični film.

Najboljši evropski neodvisni film
za najboljši film
2018
posebna omemba
za kratki film
2018

Za impresivno vizualno upodobitev strašljive vizije temačne celice, nepozaben videz likov in poživljajoč smisel za humor.

nagrada
za animirani film
2018

V kategoriji kratkih filmov.

nagrada
za animirani film
2018

Marčevska nagrada.

nagrada
za scenarij
2018
nagrada Peer Raben
za glasbo
2018

Za najboljšo glasbo v kratkem filmu.

nagrada
za najboljšega producenta
2018
posebna nagrada
za eksperimentalni film
2018
posebna nagrada Cortoons
nagrada festivala
2018
DSAF nagrada
občinstva
2017
Vesna
za animirani film
2017

Izjemna vizualna podoba navdihuje z univerzalno in pretresljivo vsebino. Kaže nam sliko enoumne množice sploščenih glav, ki ne dovoljuje drugače mislečih in ubija vsakršno rast posameznikove volje in moči. Virtuoznost zgodbe, režije, teksture, glasbe in animacije jemlje dih in nas prikuje na stol. Animirani film, ki je brez dvoma eden največjih presežkov letošnjega filmskega festivala.

Alternativni naslovi
The Box (angleščina)
Ne skrbi, vse je v redu (slovenščina) (delovni naslov)
Spletna stran
Žanr
fantastični
Produkcijske države
Slovenija
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,77:1 (16:9)
Trajanje in dolžina
13 minut
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
221,958.00 EUR
Financiranje
58,500.00 EUR
razpis / za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje
2014

Stik z uredništvom