Celica

The Box

  • Short Animated Film
  • 13’
  • 2017
  • Slovenia

The Box is full of miserable creatures. One of them doesn't belong there. He's thinking outside the box...

You have probably heard of the phrase "To think outside of the box"? This is a film about such a box and the flat-headed creatures that live inside of it. Life inside the Box is boring and miserable. Until one day a new baby boy starts to grown in the middle of the Box! The boy is very different from other flat-headed inhabitants of the Box- he's happy, lively and curious. As the boy grows bigger and bigger, the flat-headed neighbours are becoming more and more annoyed with him. Until one day he grows literally over their heads...

Director Dušan Kastelic
Awards 28 awards

Writing

screenwriter

Direction

director

Production

producer

Animation

lead animator

Cinematography

director of photography

Music

music composer

Editing

film editor

Production design

production designer

Sound design

sound designer

production

Prešeren's Fund Award
best animated film
2019

Animator Dušan Kastelic je začel objavljati prve ilustracije in stripe že v srednji šoli. Širše je postal znan kot eden od ilustratorjev Mladine v obdobju slovenske pomladi in osamosvajanja, predvsem kot avtor kontroverznega stripa »Partizani«. Kasneje se je preusmeril na animirani film, kjer je prvič opozoril nase z videospotom »Perkmandeljc« za skupino Orlek. Z njim je nenadejano uspel tudi v tujini, saj je bil povabljen na številne festivale, med drugim tudi na Sundance. Verjetno je najbolj znan po kratkem animiranem filmu »Čikorja an' kafe« narejen po motivih pesmi Iztoka Mlakarja, s katerim je požel uspeh doma in v tujini. To je bil tudi njegov prvi film, s katerim se mu je uspelo uvrstiti v širši izbor za oskarje.

Za film Celica je septembra 2017 prejel vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, decembra istega leta pa še nagrado občinstva na festivalu Animateka. Mednarodno premiero je film doživel na prestižnem festivalu Cinequest v ZDA, kjer je prejel nagrado za najboljši kratki animirani film in s tem ponovno pravico do tekme za oskarje. Film je prejel še nagrado na Festivalu ÉCU v Parizu, ki se je v zadnjem desetletju uveljavil kot najpomembnejši evropski festival neodvisnega filma, kjer film ni bil samo nagrajen v kategoriji kratkega animiranega filma, temveč je bil proglašen za najboljši evropski neodvisni film 2018. V obrazložitvi Prešernovega sklada, ki jo je spisala Varja Močnik, še poudarjajo, da je: »film gostoval na zavidljivem številu (več kakor 100) pomembnih festivalov po svetu in zanj prejel številne mednarodne nagrade (26) za najboljši film, animirani film, scenarij, zvok ... Dušan Kastelic je v Sloveniji in v svetu eden od pionirjev tehnike računalniške 3D-animacije, svoje filme pa vselej ustvarja kot producent, režiser, scenarist, glavni animator, avtor likovne zasnove scenografije in likov, montažer ... Animirani film Celica je še kako živ dokaz o tem, da mogočna umetniška dela niso nujno “velika”, saj avtor v kratkem, poetičnem, a vendarle izjemno dostopnem filmu na samosvoj in neposreden način spregovori o ujetosti posameznika v tesne okvire družbe.

Special Mention
best short
2018

Za impresivno vizualno upodobitev strašljive vizije temačne celice, nepozaben videz likov in poživljajoč smisel za humor.

Award
best animated film
2018

Short films competition.

Award
best animated film
2018

March award.

Award
best screenplay
2018
Peer Raben Music Award
best music/score
2018

Best music in a short film.

Award
best sound design
2018
Award
best producer
2018
Special Prize
best experimental film
2018
Cortoons special prize
of the Festival
2018
DSAF Award
audience award
2017
Vesna Award
best animated film
2017

Izjemna vizualna podoba navdihuje z univerzalno in pretresljivo vsebino. Kaže nam sliko enoumne množice sploščenih glav, ki ne dovoljuje drugače mislečih in ubija vsakršno rast posameznikove volje in moči. Virtuoznost zgodbe, režije, teksture, glasbe in animacije jemlje dih in nas prikuje na stol. Animirani film, ki je brez dvoma eden največjih presežkov letošnjega filmskega festivala.

Alternative title
Ne skrbi, vse je v redu (slovenian) (working title)
The Box (english)
Official webpage
Production countries
Slovenia
Technical data
Aspect ratio
1,77:1 (16:9)
Duration and length
13 minutes
Colour
Colour
Sound
stereo
Screening formats
digital DCP
Budget

All financial information is obtained from official sources. I.e. producers or organizations which provided the financial support.

Budget estimate
221,958 EUR
Grants
58,500 EUR
public call / for the production of public cinematographic works by independent producers
2014

Contact the editors