* 21.03.1965, Kranj, Slovenia

Janez Burger was born in 1965 in Slovenia. He studied at the Faculty of Economics in Ljubljana and at FAMU in Prague, where he graduated from film and TV direction in 1996. For his films he has won several awards at Slovene and international film festivals. He also works in theatre and opera. He lives and works in Ljubljana.

Awards 34 awards
Organizations DSR - Društvo slovenskih režiserjev
Second Place (Jury Award)
best directing
2018

Second Award Živojin Žika Pavlović Croatian: Snažna ljubavna priča, koju svi prepoznajemo predstavljena je na svež i žestok način. Ova iskonska priča ispričana je na izuzetno kreativan način, vođena majstorskom rukom reditelja Janeza Burgera, stvara utisak kao da je gledamo prvi put.

Special Mention (Jury Award)
best directing
2018
Štigličev Pogled Award (Asociation Award)
best directing
2018
Award (Jury Award)
best film (Feature Length)
2018

Giving birth to a child is the strongest thing a woman can ever do in her live. It is painful, it is disturbing and it sets out emotions you never thought could exist.

After giving birth the instinct of motherly love often does not come directly, it needs a minute, an hour, a day, a week or maybe longer… a mother needs time to heal her frazzled and empty body and come back to the world she was living in – this is what we call childbed.

Mara is giving birth to IVAN alone in a hospital. When she comes back to her home she gets beaten up by some mafia guys because she is in love with the wrong man in the wrong society where you can trust nobody and everybody is alone. She starts an incredible journey with her baby and finds her self-confidence in her strong, deep and heavy love for IVAN in the end.

Thank you, Janez Burger, for that deep and emotional road trip. Thank you for that taboo breaking opening scene and your courage to follow a woman who just gave birth and searches for herself and for the love of her baby in a patriarchal society of corruption.

Thank you Maruša Majer! Your performance is outstanding! We could’t believe what we saw, it was courageous, deep, painful and beautiful. We can’t wait to see you soon again!

Thanks to cinematographer Marko Brdar. The look of the film you created with production designer Vasja Kokelj, costume designer Ana Savić-Gecan and make up artist Alenka Nahtigal was fantastic. We loved the reduction of colours, the simplicity, how you just stayed close to the actress and made the drama so radical.

We also thank editor Miloš Kalusek for so much suspense and composer Damir Avdić for you great music!

Giving birth to child is hard and not an easy thing to do but it sets free so much power in every woman everywhere. This price is also dedicated to every mommy in the world!

Special Mention (Jury Award)
------- (Feature Length)
2018
Don Quixote Award - Special Mention (Tradercraft Award)
-------
2018
Award (Jury of Critics Award)
best film
2017

Nagrado slovenskih filmskih kritikov in kritičark na jubilejnem 20. Festivalu slovenskega filma pa podeljujemo pogumnemu in sodobnemu filmu, ki nas je prepričal na vseh nivojih svoje sporočilnosti. Realističen scenarij, ki razgalja tako krutost kot krhko naravo medčloveških odnosov, je omogočil razcvet neustrašnemu in drznemu ženskemu liku, kot ga v slovenskem filmu ne pomnimo. Presunljiva, surova in mogočna predstava Maruše Majer se nam zažre pod kožo in nas odkrito sooči z ranjeno psiho glavne akterke Mare. Občutljiv odnos med materjo in otrokom prikaže na premišljen, večplasten način, ki nas pretrese in priklene na sedež. Intenzivno zgodbo in igralsko magijo beleži hladna, a subtilna fotografija, ki nas v harmoniji z minimalistično in skoraj hipnotično glasbo popelje na tesnobno čustveno popotovanje v globine človeške ljubezni, sočutja in bolečine. Vse to govori o tem, da je delo mojstrsko orkestriral režiser, ki je iskren do svojega filma in gledalcev.

Arthouse Cinema Network Award (Tradercraft Award)
best film (Feature Length)
2017

Film Janeza Burgerja Ivan je psihosocialna diagnoza današnjega časa o izgubljenosti sodobnega človeka in iskanju samega sebe. Osrednja protagonistka filma je oseba, ki ne spada nikamor oziroma ne pripada nikomur. Da bi postala to, kar mora postati, ji ne preostane drugega, kot da vzame stvari v svoje roke. Burger na pleča Maruše Majer postavi čustveno zahtevno psihološko zgodbo, ki jo skupaj spretno privedeta do zaključka brez kančka sentimentalnosti in patetike.

Teleking Award (Tradercraft Award)
best film (Fiction)
2017

Nagrada Teleking se podeli dobitniku vesne za najboljši celovečerni igrani film: postprodukcijske usluge v vrednosti 5. 000 EUR.

Vesna Award (Jury Award)
best film (Fiction)
2017

Janez Burger je s svojim Ivanom ustvaril vrtoglav ples podob in zvokov, ki gledalca zgrabi že v prvem prizoru in ga ne izpusti vse do konca. Tako oblikovan film tvori pretresljiv komentar stanja duha v sodobni Sloveniji, a ne le to. Njegovo skoraj hipnotično osciliranje med čustvi hrepenenja in obupa je namreč nekaj, kar tako ali drugače poznamo vsi ljudje, zaradi česar film v resnici nagovarja tudi širše občinstvo, Burgerjev četrti celovečerec pa odlikuje tudi drzen prikaz nehvaležnega mesta, ki je v družbi še vedno dodeljen ženski.

Vesna Award (Jury Award)
best screenplay
2017

Srđan Koljević, Melina Koljević, Janez Burger in Aleš Čar so pripravili čvrst scenarij, ki skozi osebno dramo glavne junakinje spretno naslavlja širše družbene probleme. Ključno pri tem je, da scenarij pri konstrukciji likov ne zapada v ceneno manihejstvo in da z razvojem dogodkov nekajkrat tudi močno preseneti – ne da bi pripovedni obrati delovali kakor koli prisiljeno.

Special Prize (Jury Award)
------- (Regional)
2014

Croatian: Autor filma Janez Burger prepoznao je važnost dokumentiranja svih faza stvaralaštva jednog od najvažnijih angažiranih umjetnika ovih prostora.

Vesna Award (Jury Award)
best directing
2010
Vesna Award (Jury Award)
best film (Feature Length)
2010
Scabiosa Trenta award (Jury Award)
best film
2009
Special Mention (Jury Award)
-------
2008
Vesna Award (Jury Award)
best film (Short)
2007

Janezu Burgerju je uspelo realizirati izjemno preprosto in izvirno idejo v neverjetno doslednem in učinkovitem slogu.

Vesna Award (Jury Award)
best film (Feature Length)
2005

Za inventivno režijo, s katero Jan Cvitkovič usmerja dovršeni scenarij, s čimer uspešno spaja komedijo in tragedijo.

Reale Mutua Assicurazioni Award (Jury Award)
-------
2005
Vesna Award (Jury Award)
best directing
2004

Režiser trdno drži vse niti v svojih rokah, ne dopusti obliki, da bi prerasla vsebino, pač pa tankočutno zgradi prepričljivo celoto, ne da bi čez široko platno na veliko napisal: To sem jaz naredil.

Award (Audience Award)
best film
2004
Vesna Award (Jury Award)
best film (Feature Length)
2004

Če stojijo posamezni deli, stoji tudi celota. Ruševine, ki bodo še dolgo stale. Najboljši film letošnjega festivala.

Golden Arrow (Jury Award)
best film
2000
Award (Jury Award)
best film (Feature Length)
2000
Grand Prix (Jury Award)
best film (Easeten European, Feature Length)
1999
Award (Jury of Critics Award)
best film
1999

Žirija kritikov Fipresci podeljuje svoje priznanje filmu V leru režiserja Janeza Burgerja v produkciji E-Motion filma iz Ljubljane. Žirija v sestavi Neva Mužič, Gorazd Trušnovec in Marjan Strojan se je soglasno odločila, da nagradi najbolj sveže, izvirno in duhovito delo letošnjega festivala, film s prepričljivo atmosfero, odlično kamero ter z dobro odigrano zgodbo, ki gradi na ljudeh, ne na konceptih.

Award (Jury Award)
best film (Feature Length)
1999

Zaradi simpatične neposrednosti, zgovornega minimalizma in spretne uporabe vizualnih komponent v narativne namene. V leru je preprost film o preprostih ljudeh, brez olepšavanja in nepotrebnih dodatkov. Režiser ima izjemen občutek za kadriranje in detajl, za delo z igralci - naturiščiki, kar daje filmu podobo emocionalno toplega in zrelega dela.

Award (Audience Award)
best film
1999

Obrazložitev žirije občinstva:

Film V Leru se pogumno in poglobljeno loteva temeljnih eksistencialnih problemov mladih. Režiserju in igralcem je uspela umetniško polna in zrela upodobitev sodobne stvarnosti. Kljub temu, da se film loteva povsem vsakdanjih življenskih zgodb, niti za hip ne zdrsne v banalnost, oziroma v klišejsko upodabljanje stvarnosti. Film se odlikuje tudi po psihološko pronicljivih situacijah in dialogih, ki jih zaznamuje večplastnost in izvirnost.

Findling Award (Tradercraft Award)
best film (Feature Length)
1999
Award (Jury Award)
best screenplay
1999

Zaradi enostavnosti, nepretencioznosti in odlične karakterizacije, kjer stranski liki niso zanemarjeni in kjer forma večih mladih, smiselno sestavljenih in uravnoteženih zgodb sestavlja zaokroženo celoto. Žirija poudarja duhovite dialoge, ki funkcionirajo tudi po tem, ko so le-ti izgovorjeni.

Honorable Mention (Jury Award)
-------
1999
Diploma (Jury Award)
-------
1999

Diploma of the festival jury for the second best feature film

Don Quixote Award - Special Mention (Jury Award)
------- (Feature Length)
1999