18. maj 2021

Dnevi slovenskega filma v Pulju

Peti, tradicionalni Dnevi slovenskega filma bodo v Pulju, v Kinu Valli, v živo potekali od 24. do 27. maja.

Uvodoma si bodo ob 19. uri obiskovalci ogledali film Polsestra režiserja Damjana Kozoleta, kjer v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, zgodba filma pa pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je predlani uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero, producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

V naslednjih treh dneh pa bodo projekcije filmov vsak dan ob 17. uri, in sicer bo v torek, 25. maja, na ogled film Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, ki je prav na lanskem 67. festivalu v Pulju prejel zlato areno za režijo, v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij. Gre za tranzicijsko zgodbo o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopajo še: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Tudi ta film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, producenta Danijela Hočevarja.

Digitalno restavrirano različico filma Sreča na vrvici scenarista in režiserja Janeta Kavčiča bodo obiskovalci lahko spremljali v sredo, 26. maja. To bodo tudi prvi gledalci, ki si bodo prenovljeni film ogledali v živo v kinodvorani, saj je napovedana lanskoletna premierna projekcija filma, v sklopu dogodkov Naši filmi doma v Cankarjevem domu, žal bila odpovedana.

Glavni junak filma je deček Matic, ki ga ima mama sicer rada, a kaj, ko ima preveč opravkov sama s seboj in s svojim delom v službi. Maticev oče pa je službeno v Libiji. Razumljivo je, da njegov najboljši prijatelj postane Rok, fant njegovih let. Nenadoma pa se Maticevo življenje spremeni. Filmarji ga povabijo k sodelovanju in postane glavni junak filma. Ob njem je pes, velik in črn - novofundlandec, pa še Milena, deklica njegovih let. Matic se med snemanjem filma močno naveže na psa in filmarji mu ga ob koncu podarijo. Kam s psom v betonskem naselju?

V filmu nastopajo: Matjaž Gruden, Vesna Jevnikar, Ivo Ban, Nino de Gleria, Andrej Djordjevič, Brane Grubar, Vladimir Jurc, Manca Košir, Lidija Kozlovič, Mija Mencej, Alojz Milič, Sandi Pavlin, Miro Podjed, Stane Potisk, Polona Rajšter, Pavle Rakovec, Zlata Rodošek, Nataša Rojc, Zvone Šedlbauer, Mitja Tavčar, Oliver Telban, Biba Uršič, Aleš Valič, Boštjan Vrhovec, Nina Zidanič in Jure Žargi.

Dnevi slovenskega filma se bodo zaključili v četrtek, 27. maja, s filmom Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Petnajstletni Klemen odrašča z mamo in starejšim bratom Petrom v malem mestecu sredi slikovitih ravnic Bele krajine. Utečeni vsakdan najraje preživlja na teniškem igrišču ali ob bližnji reki z bratom, ki ga občuduje in mu je vzornik. V vročih poletnih dneh se zdi, da bo idila trajala večno. A starejši brat Peter se v zadnjem letniku, tik pred odhodom na študij v Ljubljano, nenadoma zaljubi v prelepo vrstnico Sonjo. Ves svoj čas bi zdaj rad preživljal z dekletom, zato mlajšega brata postavi na stranski tir. Klemena ob bratovi odtujitvi prežemajo silovita čustva, ki se zmedeno razpenjajo vse od ljubosumja do splošnega nelagodja in tesnobe do vseh in vsega naokoli. Na živce mu gredo celo prijatelji, sploh vanj očitno zatreskana, leto dni mlajša Jana.

Čudovito posneti prizori narave skupaj z atmosfersko glasbo zadržujejo napetost v filmu in metaforično odsevajo protagonistove občutke: podobno kot postaja tok reke čedalje globlji in temnejši, se pogrezajo tudi Klemenova čustva v vse bolj nerazpoznaven vrtinec zmedenih odzivov, ki so značilni za najstništvo.

Vloga Klemna je pripadla Matiji Valantu, njegovega brata Petra je upodobil Tine Ugrin, usodno dekle Sonjo pa Klara Kuk. Klemenovo in Petrovo mamo igra Iva Krajnc Bagola, trenerja tenisa pa srbski igralec Nikola Đuričko. V filmu igrajo tudi Jakob Cilenšek, Miha Rodman in Ronja Matijevec Jerman.

Film, ki je skoraj v celoti posnet v Beli Krajini, je nastal v produkciji Bela filma, producentka je Ida Weiss. Svetovna premiera filma je bila oktobra 2019 na rimskem filmskem festivalu v tekmovalnem programu festivalske sekcije Alice Nella Città. Na lanskem 23. Festivalu slovenskega filma je prejel vesni za fotografijo in za igrani film.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in so opremljeni s hrvaškimi podnapisi. Partnerja Slovenskega filmskega centra v Pulju sta Slovensko kulturno društvo Istra Pulj, puljski filmski festival in Kino Valli. Glavni pokrovitelj dogodka je Urad za Slovence in zamejce po svetu. Dogodek omogočajo še Svet nacionalne manjšine Republike Hrvaške, Istrska županija in Mestna občina Pulj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO