26. januar 2023

Gajin svet 2 - ustvarjalcem tretja zlata rola za preseženih 75.000 gledalcev

Družinska romantična komedija Gajin svet 2 je danes v Koloseju prejela nagrado zlata rola za preseženih 75.000 gledalcev.

Kolosej in Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev sta danes v kinu Kolosej ekipi družinske romantične komedije Gajin svet 2 podelila tretjo zlato rolo. Nagrado so sprejeli člani filmske zasedbe z režiserjem Petrom Bratušo na čelu. Drugi del filmske zgodbe o navihani Gaji si je od konca avgusta, ko je bila premiera v ljubljanskih Križankah, do danes ogledalo 76.464 gledalcev. S to številko gledanosti se Gajin svet 2 uvršča med deset najbolj gledanih slovenskih filmov vseh časov. Filmsko nagrado, ki jo najbolj gledanim slovenskim filmom podeljujejo od leta 2001, je ekipa prejela od predstavnika Koloseja Damjana Smodiša ter člana Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, režiserja Jureta Matjažiča.

»Izjemno vesel in počaščen sem, da so naše delo nagradili in ga še nagrajujejo gledalci. Lanska jesen je bila za slovenski film izjemna. Tri slovenske filme si je v kinih ogledalo kar 270.000 gledalcev, kar se v zgodovini slovenskega filma še ni zgodilo. In to kljub resni konkurenci iz Hollywooda.  S tem slovenski gledalci pošiljajo pomembno sporočilo odločevalcem, ki upravljajo z denarjem bodočih filmskih projektov.  Še bolj verjamem, da Slovenci radi gledamo kakovostne, zanimive in raznovrstne slovenske filme,« je ob podelitvi povedal režiser Peter Bratuša. Njegovemu mnenju se pridružuje tudi predstavnik Koloseja Damjan Smodiš: »Preteklo leto je bilo izjemno uspešno za slovenski film, kar so v ogromni meri nagradili tudi obiskovalci. Del tega je tudi Gajin svet 2, saj se njegova uspešna zgodba z novo zlato rolo za preseženih 75.000 obiskovalcev nadaljuje tudi v letu 2023. Ekipi čestitam za velik uspeh in izrekam priznanje za trud in delo.  V Koloseju smo ponosni, da se na naših platnih lahko predvajajo filmi, ki jih gledalci sprejmejo v tako velikem številu. Upamo na še veliko tako dobrih slovenskih filmskih ekip, ki nam bodo polepšale dneve in večere z domačimi filmskimi uspešnicami, ustvarjalcem Gajinega svet 2 pa želimo, da dohitijo in celo prehitijo uspeh prvega dela.« Podelitve tretje zlate role se je poleg režiserja udeležila glavnina igralske zasedbe. Mladim filmskim zvezdnikom Umi Štader, Eneju Černetu Berčiču, Neži Smolinsky, Gitici Jakopin, Jerneju Marklju in Vitalu Deuu so se pridružili tudi igralci Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec, Matej Zemljič in Katja Ogrin, manjkali pa niso niti člani filmske ekipe, med njimi soscenaristka Špela Levičnik Oblak, producent Jaka Pokorn, direktor fotografije Dominik Istenič in montažer Jan Lovše.

O FILMU Gajin svet 2 je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji, ki si jo je na filmskih platnih in na televizijskih zaslonih v preteklih letih ogledalo blizu 300.000 gledalcev, obenem pa nam prinaša samostojno zgodbo, ki jo bodo z zanimanjem spremljali tudi vsi tisti, ki niso videli prvega dela. Gajin svet 2 obravnava pogoste probleme, ki jih srečujemo v današnjem času kot sta ločitev staršev in nevarnosti svetovnega spleta. Nagovarja tako najstnike, kot tudi njihove starše.

O ZGODBI Štirinajstletna Gaja, ki živi v čisto posebni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme, osreči tudi očeta. Igrajo: Uma Štader kot Gaja Ravnikar,  Sebastiana Cavazza kot oče Peter in Jana Zupančič kot mama Nina. Enej Černe Berčič kot Gajin prijatelj Matic, Primož Pirnat kot družinski prijatelj Gregor, Ajda Smrekar  kot Gajina učiteljica saksofona Ema in Lotos Vincenc Šparovec kot višji inšpektor Hace. Vračata se tudi mladi Neža Smolinsky kot Gajina sestra Tea in Gitica Jakopin kot njena prijateljica Daša. Pridružujejo pa se jim Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matej Zemljič, Katarina Čas, Gregor Čušin, Marinka Štern, Teja Glažar, Miha Brajnik, Jernej Kogovšek, Katja Ogrin, Jernej Markelj in Vital Deu. O USTVARJALCIH Režiser filma je Peter Bratuša. Scenarij sta prispevala Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, montažer Jan Lovše, kostumografka Vesna Črnelič, oblikovalka maske pa Nataša Sevčnikar. Glasbo za film je napisal Sebastjan Duh, oblikovalec zvoka je bil Borut Berden. Film, katerega producenta sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn,  je nastal v produkcijski hiši Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija in Studiem Ritem, ob podpori Slovenskega filmskega centra in s sodelovanjem Filmskega studia Viba film. Sporočilo za javnost je pripravila Tina Deu. 

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO