25. april 2023

Premiera digitalno restavriranega filma Veselo gostivanje

Natanko ob 30. obletnici smrti režiserja Franceta Štiglica, 4. maja 2023, se bo v Murski Soboti odvila slavnostna premiera digitalno restavrirane kopije filma Veselo gostivanje, ki ga je posnel leta 1984.

Scenarij za film, ki ga je po literarni predlogi Miška Kranjca Strici so mi povedali spisal Branko Šömen, sledi zgodam in nezgodam prekmurske skupine muzikantov, imenovanih Pickova banda. Tompa (Bert Sotlar), stric Števek (Danilo Benedičič), stric Marko (Polde Bibič) in mladi Miško (Igor Samobor) potujejo po Prekmurju, igrajo na različnih zabavah in drugih posebnih priložnostih. Miškova družina in duhovnik si želijo, da bi Miško vstopil v duhovniški poklic, kar pa je v nasprotju z Miškovimi željami, saj bi raje postal profesor ali celo pisatelj. Nenazadnje se je zato tudi pridružil Pickovi bandi, da bi spoznal Prekmurje in tamkajšnje ljudi. Na eni izmed porok, kjer igrajo, se Miško zaljubi v Šariko (Darja Moškotovec), ki pa ni po godu njegovim domačim.

V filmu so zaigrali še Milena Muhič, Boris Cavazza, Matjaž Arsenjuk, Silvo Božič, Ivanka Mežan, Zvezdana Mlakar, Evgen Car in drugi. Igralec Bert Sotlar je za vlogo Tompe prejel priznanje Metoda Badjure na Tednu domačega filma v Celju. Film pa se je po premieri 11. junija 1984 uvrstil tudi v program filmskega festivala v Pulju.

Scenarist Branko Šömen je ob tej priložnosti povedal: »Vsaka umetnost, predvsem filmska, z leti postane zgodovinski dokument, ne glede na to ali gre za umetniške stvaritve (igrani ali kratki igrani film) ali dokumentarne zapise, saj govori o našem preteklem in sedanjem času, seznanja generacije, ki prihajajo, o politični, kulturni in socialni rasti in samozavedanju ter jih prepričuje, da je za sedmo umetnost oziroma deseto muzo več kot potrebno ohranjati filmske naslove, rešiti pozabe in staranja, jih strokovno obnoviti ter približati novim, najmlajšim gledalcem, nas stare pa spomniti, na v spomin zapisane lepe, nepovrnjene čase. Film Veselo gostüvanje je obnovljeno potovanje v preteklost, ki je več ni, kot ni tudi večine članov Pückove bande, naših priznanih, simpatičnih slovenskih igralcev.«

Film so ustvarjali še direktor fotografije Vilko Filač, scenograf Mirko Lipužič, kostumografinja Marija Kobi, oblikovalka maske Berta Meglič, montažerka Andreja Bolka, oblikovalec zvoka Luka Jaki, avtor glasbe pa je bil Jani Golob.

Veselo gostivanje je bilo posneto na različnih lokacijah v Prekmurju. Premiera digitalno restavrirane različice bo zato še toliko bolj svečana, saj se film spet vrača »domov«. Premiera bo ob 19. uri v starem mestnem kinu v Murski Soboti, ki se danes imenuje Gledališče Park. Na projekciji bodo prisotni tudi nekateri ustvarjalci filma. Vljudno vas naprošamo, da se za ogled filma akreditirate do vključno 28. aprila 2023 na e-mail: slovenskifilm@sfc.si.

Ob tem naj spomnimo, da je še do 25. junija 2023 v razstavnih prostorih Slovenske kinoteke na Miklošičevi cesti 28 odprta razstava z naslovom France Štiglic – filmska zapuščina, katere del so tudi fotografije in originalni plakat za film Veselo gostivanje, pospremljene s panojem in digitalnimi zasloni, ki osvetljujejo okoliščine snemanja oziroma nastajanja filma. Premiero digitalno restavriranega filma organizira Slovenski filmski center v partnerstvu z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota. Film smo restavrirali v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Vir: Slovenski filmski center
Fotografije: Arhiv Slovenskega filmskega centra

POVEZANO