21. december 2022

Pero, novi film Damjana Kozoleta, bo imel svetovno premiero na festivalu v Rotterdamu

Pero, novi celovečerni film režiserja Damjana Kozoleta, bo imel svetovno premiero na 52. mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu, ki bo potekal med 25. januarjem in 5. februarjem 2023. Film bo prikazan v uradni selekciji v okviru programa Cinema Regained.

Film je “poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega”. Sestavljen je iz petih delov, vsak je v drugem žanru (dokumentarni, igrani, arhivski …) in vsak na svoj način govori o igralcu, ki je igral v številnih mednarodno uspešnih filmih, kot so Kruh in mleko, Rezervni deli, Uglaševanje, Delo osvobaja in Slovenka.

Damjan Kozole je za film napisal tudi scenarij, producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara za produkcijo Vertigo, direktor fotografije je Sašo Štih, montažer Matic Drakulić in oblikovalec zvoka Julij Zornik. V filmu nastopajo igralci, ki so z Musevskim odigrali pomembne filmske vloge: Nina Ivanišin, Nina Rakovec, Nataša Barbara Gračner, Liza Marijina, Primož Pirnat, Marjuta Slamič, Tina Ščavničar, Mojca Partljič, Tomi Janežič, Anja Novak, Jurij Drevenšek, Pia Zemljič in Blaž Setnikar. Film je nastal v soprodukciji s TV Slovenija, s sodelovanjem Filmskega studia Viba film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Damjan Kozole je ob filmu zapisal: “Za mene je bil vedno Pero, ne Peter. Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še 6 filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB-ju ima 55 naslovov; filmi, v katerih je igral, so bili predvajani na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih. Pero je prejel nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade … Konec leta 2019 sva začela pripravljati nov film. O njemu in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ni odšel samo dober prijatelj, ampak da izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli.”

Ta nenavadni filmski hommage prijatelju in velikemu slovenskemu igralcu bodo na festivalu prikazali v uradni selekciji Cinema Regained, “sferi kolektivnega spomina in domišljije, ki ponuja restavrirane klasike, drzne dokumentarne filme o filmski kulturi in raziskovanje filmske dediščine.”

Selektor programa Cinema Regained  (v slovenščini bi ga lahko poimenovali Film ponovno na plano) je Olaf Möller, ki je ob svetovni premieri filma Pero povedal: »Želel sem, da se občinstvo ob ogledu filma še bolj poglobi v vloge Petra Musevskega. Zato sem za ponazoritev izbral dva njegova zelo različna  nastopa: vlogo očeta, ki jo je odigral v kratkem filmu Child in time (2004) režiserke Maje Weiss in vlogo, ki je podobna filmu Pero, saj se odvija med fikcijo in dokumentarnostjo: to je vloga, ki jo je odigral v filmu Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina."

Film Child in time je bil leta 2005 premierno prikazan na Berlinalu, Playing Men pa na FID Marseille v Franciji, doživel je tudi distribucijo v francoskih kinodvoranah ter leta 2018 že bil prikazan na festivalu v Rotterdamu. Damjan Kozole se tretjič vrača v Rotterdam, saj sta bila na tem pomembnem in odmevnem festivalu prikazana že dva njegova filma: Za vedno leta 2008 in Slovenka leta 2009.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO