6. februar 2023

Projekcija filmov Prešernovih nagrajencev 2023, Eme Kugler in Matevža Luzarja

Slovenski filmski center in Baza slovenskih filmov že tretje leto zapored s filmsko projekcijo obeležujeta Prešernov dan. Na spletni strani Baze slovenskih filmov si boste med 7. februarjem od 20. ure in 9. februarjem do polnoči lahko brezplačno ogledali celovečerna filma Človek s senco (2019) v režiji Eme Kugler in Srečen za umret (2012) v režiji Matevža Luzarja. Filma bosta dostopna za ves svet in na voljo tudi z angleškimi podnapisi.

Film Človek s senco je od svoje premiere prepotoval cel svet in prejel številne domače in mednarodne nagrade. Govori o tem, da je največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden. Novorojeni nima izbire, brez svoje volje je porojen v ta svet in kot popolnoma nemočno bitje dan v dresuro civilizacijskih norm, ki jih določajo tisti, ki so na poziciji moči … Ali je vendar  mogoče kaj drugega?

Ema Kugler je diplomirala iz ekonomije na Univerzi v Ljubljani. Je multidisciplinarna umetnica, ki se pod svoje filme ne podpisuje samo kot režiserka in scenaristka, ampak tudi kot montažerka, scenografka in kostumografka. Poleg filma se ukvarja s performansom, instalacijami, videem ter gledališko kostumografijo in scenografijo. Leta 2008 je že prejela nagrado Prešernovega sklada za projekt Le Grand Macabre (2005). Za svoj obsežni ustvarjalni opus letos prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

Del obrazložitve strokovne komisije za avdiovizualne umetnosti se glasi: »Ema Kugler je v slovenskem filmu ime izjeme. A ne toliko (...) zato, ker se njen opus celovečernih filmov - Phantom (2004), Le Grand macabre (2005), Za konec časa (2009), Odmevi časa (2013), Človek s senco (2019) - odlikuje z izrazito in izvirno avtorsko poetiko, ampak zato, ker kuglerjevski film ni narativen (...) temveč evokativen: deluje kot polje vznikanja podob.«

Večji del njenega filmskega opusa je na voljo za izposojo v stalni zbirki Baze slovenskih filmov na povezavi.

Film Srečen za umret je grenko sladka komedija o upokojencu, ki se odloči, da bo srečen preden umre. Ivan je 76-letni upokojeni učitelj glasbe. Verjame, da je njegovo življenje končano, zato si kupi parcelo za grob s prekrasnim pogledom na Alpe in gre v dom za starejše, kjer želi v miru dočakati svoj konec. Ampak zgodi se ravno nasprotno: na tečaju računalništva odkrije strast do življenja in končno začne živeti. Celovečerni flm Srečen za umret je dramatična komedija inspirirana z resničnim življenjem. Je grenko sladka pripoved o staranju, ki najprej postreže z vsemi stereotipnimi predstavami, da bi jih nato obrnila na glavo. Je zgodba o tem, da za življenje nikoli ni prepozno.

Režiser in scenarist, Matevž Luzar, je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Nase je opomnil že z večkrat nagrajenim kratkim študijskim filmom Vučko (2007). Je avtor številnih televizijskih serij ter dveh celovečernih filmov, Srečen za umret in Orkester (2021). Je član Evropske filmske akademije in od leta 2020 predsednik Društva slovenskih režiserjev.

V letošnjem letu prejme nagrado Prešernovega sklada za svoj zadnji celovečerni film Orkester. Iz utemeljitve komisije: "Filmski jezik je na podlagi jasne, čeprav na mikroravni kompleksne dramaturške strukture do potankosti premišljen na verbalni, vizualni in zvočni ravni. Črno-bela podoba revirjev izriše sicer sliko z estetiko iz češke filmske tradicije socialnih dram, vendar vanjo naseli širok in razgiban spekter stanj. Nagovarja z optimizmom in opominja na grenkobo stvarnosti na inteligenten, a življenju odprt način. Matevž Luzar je z Orkestrom ustvaril filmsko svojevrstno odo slovenskemu malemu človeku."

Film Orkester je leta 2021 imel mednarodno premiero v tekmovalnem program festivala v nemškem Cottbusu, leta 2022 je prejel  nagrado za najboljšega režiserja  Forward Future sekcije na mednarodnem filmskem festivalu v Pekingu, bil je slovenski kandidat za mednarodnega oskarja. Na zadnjem festivalu slovenskega filma je prejel vesno za najboljši film. Orkester si te dni lahko ogledate v kinematografih širom Slovenije. Več informacij o projekcijah najdete na povezavi.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO