• prvenec

Izbrisana

  • Celovečerni igrani film
  • 86’
drama
  • 2018
  • Slovenija

Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstaja, ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka. Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema.

vrstni red špice
abecedni vrstni red
direktorica
direktorica
administratorka
direktorica
administratorka
inšpektor
administratorka
urednik

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
producent
soproducentka
soproducent
soproducent
soproducentka
soproducentka
izvršna producentka

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe
avtor glasbe

montaža

montažer

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
tajnica režije
druga asistentka režije
vodja snemanja
snemalec zvoka
montažer dialogov
asistentka garderobe

produkcija

Posebna pohvala
za glavno vlogo
2019

Utemelljitev hravško: "Ocjenjivački sud posebno pohvaljuje glumicu Juditu Franković Brdar za kreiranje izuzetno kompleksnog glavnog lika predočenog velikom ekspresivnošću u filmu Izbrisana, redatelja Mihe Mazzinija."

nagrada
za scenarij
2019

Tekmovalni program srbskih filmov (Srbija in prijatelji)

Obrazložitev srbsko: Zbog svog briljantnog načina pridruživanja traumatskoj i apsurdnoj istorijskoj pozadini zajedno sa borbom žene koja je odbila da ostane nevidljiva, i svojim impresivnim prikazom emocija i iskustva samohrane majke koja se suočava sa nasiljem i pritiskom svoje jake volje.

nagrada
za scenarij
2019

V kategoriji celovečernih filmov.

zlata Arena
za vlogo
2019

Hrvaško: „Minimumom izražajnih sredstava prikazala je širok raspon emocija i utjelovila kompleksan lik.“

Vesna
za glavno vlogo
2018

Igralka Judita Frankovid odigra lik Ane izredno rahločutno, prepričljivo, z izrazitim občutkom za emocijo, filmsko vsebino in izrečene besede. Vse omenjene elemente z unikatnim igralskim postopkom povezuje enkratne filmske trenutke in tako razpira vso tragiko lika, da bi lahko le ta delovala na gledalca. Čeprav na začetku filma vlogo Ane zastavi prizemljeno, pa po izgubi lastne identitete oprijemljivost lika postopoma transformira v vase zazrto bitje, ujeto v brezizhoden položaj.

Vesna
za scenografijo
2018

Scenografu je uspela skrajno natančna poustvaritev prostora in vzdušja v Sloveniji leta 1992. Uspešna in zelo zahtevna naloga, ki vključuje vse od najmanjših naključnih podrobnosti do splošne upodobitve minulih časov, igra ključno vlogo pri doseganju pristnosti celotnega filma.

Vesna
za glasbo
2018

Ekipa skladateljev je ustvarila izjemno natančno in presenetljivo organsko glasbeno spremljavo k preizkušnjam in stiskam, s katerimi se srečuje vodilna junakinja zgodovinsko težkega filma. S svojim dosežkom so brez dvoma obogatili zvočno izkušnjo filma, saj so še podkrepili občutja in dogajanje v zgodbi.

Vesna
za kostumografijo
2018

Kostumografska vizija Sanje Džeba v filmu Izbrisana ni le natančna raziskava mode devetdesetih, njeno delo je umetniški izraz, ki se ne postavlja v prvi plan, temveč zna sobivati z vsebino filma. Domišljen vizualni pristop je ves čas v uravnoteženem odnosu do situacij in prostora, s čimer doseže skladnost filmične kostumografije in pripomore k neilustrativnosti okolja. V karakterizaciji vlog logično podpira njihovo psihologijo in dosega učinek v dobro pripovedi filma.

Beograd, Srbija
2019
Slavnostna premiera
2019
Alternativni naslovi
Erased (angleščina)
Prvenec
da
Žanr
drama
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
86 minut
Barva
barvni
Zvok
optični
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Ocenjeni proračun
918,133.00 EUR
Financiranje
350,000.00 EUR
razpis / za realizacijo slovenskih celovečernih prvencev
2014
18,000.00 EUR
razpis / za razvoj projekta
2012
7,150.00 EUR
razpis / za razvoj scenarija
2011

Stik z uredništvom