30. oktober 2022

V Portorožu slavil film Orkester Matevža Luzarja

Danes zvečer se je zaključil 25. Festival slovenskega filma Portorož, ki je bil letos izjemno dobro obiskan. V slabem tednu dni si je selekcijo 108 filmov in še nekaj dodatnih filmskih predstav ogledalo več kot 6.500 obiskovalcev, odlično pa so bili obiskani tudi drugi festivalski dogodki, strokovni in spremljevalni program ter festivalska druženja, za katera je poskrbel Brane Rončel, ki je na festival med drugimi pripeljal tudi britansko saksofonistko Camillo George. Zaključno slovesnost sta povezovala igralec, režiser, scenarist in pianist Jure Ivanušič in Toni Cahunek. Za glasbene vložke so poleg Jureta Ivanušiča poskrbeli saksofonist in skadatelj Vasko Atanasovski, kontrabasist in eden najvidnejših improvizatorjev Jošt Drašler ter bobnar Žiga Kožar. Kipce vesne, delo oblikovalke Ivane Potočnik, ročno izdelane iz kristalnega stekla v Steklarni Rogaška, so med drugimi podelili tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je podelila vesno za najboljši celovečerni film, župan občine Piran Đenio Zadaković, ki je podelil vesno za najboljši film po izboru občinstva, in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar, ki je podelila vesni za najboljšo režijo in najboljši scenarij. Obiskovalce festivala, ki že 25 let vrednoti in nagrajuje slovenski film, je nagovoril tudi direktor festivala Bojan Labović.

Za festivalske nagrade se je potegovalo 63 filmov. Vesno za najboljši film festivala je prejel Orkester v režiji Matevža Luzarja, ki je prejel tudi nagrado za najboljši scenarij (Matevež Luzar) in najboljšo fotografijo (Simon Tanšek). Vesno za najboljšo režijo je prejelaSara Kern za film Moja Vesna, Loti Kovačič pa je za vlogo Moje v tem filmu prejela nagrado za najboljšo glavno žensko vlogo. Nagrado za najboljšo glavno moško vlogo je dobil Petja Labović za vlogo Antona v filmu Jezdeca.

Nagrada za najboljšo stransko žensko vlogo je šla v roke Alenki Kraigher (Vesolje med nami), nagrada za najboljšo stransko moško vlogo pa Jonasu Žnidaršiču (Dedek gre na jug). Nagrado za najboljšo izvirno glasbo je prejel Gregor Strniša (Pošvedrani klavir), nagrado za najboljšo montažo Andrej Nagode in Matic Drakulić (Jezdeca), nagrado za najboljšo scenografijoRobert Černelč (Ptičar), nagrado za najboljšo kostumografijo Monika Lorber (Najsrečnejši človek na svetu), nagrado za najboljšo masko Mojca Gorogranc Petrushevska (Najsrečnejši človek na svetu), nagrado za najboljši zvok paSamo Jurca (Jezdeca). Film Najsrečnejši človek na svetu je prejemnik vesne za najboljšo manjšinsko soprodukcijo.

Nagrado za najboljši dokumentarni film je prejel film Tekmüvanje (režija Miha Mohorič), nagrado za najboljši kratki igrani film Tako se je končalo poletje (režija Matjaž Ivanišin), nagrado za najboljši animirani film Legenda o Zlatorogu (režijaLea Vučko), nagrado za najboljše eksperimentalno AV delo www.s-n-d.si (režija Sara Bezovšek) in nagrado za najboljši študijski film Pentola (režija Leo Černic). Podeljeni sta bili tudi dve vesni za posebne dosežke, in sicer filmoma Izginjanje (režija Andrina Mračnikar) in x1-Eschaton (režija Juš Premrov).

Nagrado za najboljši film po izboru občinstva je prejel film Jezdeca v režiji Dominika Menceja. Nagrada Art kino mreže Slovenije je šla v roke ustvarjalcev filma Moja Vesna, Društvo slovenskih filmskih publicistov pa je podelilo nagrado za najboljši celovečerni film v tekmovalnem programu filmu Pošvedrani klavir (režija Miha Vipotnik). Nagrado IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec je prejel film Jezdeca.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO