• prvenec

Vesolje med nami

  • Celovečerni igrani film
  • 100'
mladinski
  • 2021
  • Slovenija

Zapuščen observatorij združi slepega astronoma Hermana in najstnika Tobija.

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v Kostanjevico na Krki. Tobi, 14-letni Kanadčan, z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači.

Režija Rahela Jagrič Pirc
Zasedba Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer
Nagrade 2 nagradi
Izjava režiserja/-ke

Vesolje med nami je mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje živl

Vesolje med nami je mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje življenje in medsebojne odnose. To spoznanje mu pomaga osvojiti dekle, združiti starše in premagati bando vaških mulcev. Vesolje dojemam kot univerzalno temo, ki ljudi žene k raziskovanju že od samih začetkov človeštva in zato upam, da bo v filmu vsak posameznik odkril delček sebe.

scenarij

scenaristka
scenaristka

režija

režiserka

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
direktorica filma
snemalec zvoka
snemalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
v sodelovanju
distribucija
poprodukcija slike
poprodukcija zvoka
tehnična podpora
tehnična podpora
Nagrada (mlade žirije)
za najboljši film
2023
Vesna (žirije)
za stransko vlogo (ženska)
2022

Alenka Kraigher kot Jana nam gre v vlogi afektirane malomeščanske vsiljivke na začetku filma strašno na živce. Postopoma spoznamo, da pod to masko živi občutljiva ženska z vsemi slabostmi slehernika.

Festivalska projekcija
2023
Tekmovalni celovečerni igrani
Festivalska projekcija
2022
Mladinski film
Festivalska projekcija
2022
Cinedu najstniki
Festivalska projekcija
2022
Otroška vizija
Festivalska projekcija
2022
Distribucija
2022
Alternativni naslovi
The Space Among Us (angleščina)
Vesolje ne pozna zahoda ali vzhoda (slovenščina) (delovni naslov)
Prvenec
da
Žanr
mladinski
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina (govor)
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
100'
Barva
barvni
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
Javni poziv za sofinanciranje promocije slovenskih filmov v tujini – 2022
2022
Vir: Slovenski filmski center
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2019
2019
Vir: RTV Slovenija
366,000.00 EUR
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih celovečernih igranih prvencev - 2019

Mladinski film in drama o odraščanju prinaša kar nekaj novosti v slovensko kinematografijo. Zgodba je postavljena v fotogenično, na filmu še neizkoriščeno okolje Kostanjevice na Krki, eden od glavnih motivov pripovedi je vesolje, na kar namiguje tudi metaforični naslov filma, ki se nanaša na glavnega junaka, temnopoltega najstnika Tobyja, ki z mamo umetnico pride iz Kanade na počitnice v mamin rojstni kraj ter izkusi na lastni koži in zaradi nje, da obstaja vesolje razlik, a tudi povezav med ljudmi. Scenarij je dramaturško skrbno izdelan in zaokrožen, zgodba je življenjska, brez ekscesov ali pretiravanja, karakterizacija likov in njihovih razmerij realistično izriše tipično vzdušje ruralnega slovenskega mesteca, v katerem se »svetovljanski« Toby na začetku počuti odtujeno, a na koncu po različnih peripetijah s sovrstniki, slepim astronomom in starši na robu ločitve odide domov močnejši in zrelejši. Film, katerega prednost in globina sta v prikazovanju malih dram vsakdanjega življenja.
Tema je univerzalna in relevantna: odraščanje, prepletanje prve ljubezni ter prijateljstva. Težave usklajevanja kariere in družine, ki se kažejo skozi medsebojne odnose, scenarij preplete s strahovi, iskanjem lastne identitete, rasnim vprašanjem ter ekonomsko migracijo in njenimi posledicami, čutiti pa je tudi medgeneracijsko sodelovanje med Tobyem in Hermanom. Izvirno prikazana nestrpnost do drugačnosti, v tem primeru ne samo do tujca, temveč tudi do barve kože, je podprta z odlično
karakterizacijo likov, organskimi dialogi, pristnimi odnosi in verjetnimi zapleti, kar ustvari realno sliko skoraj najstniškega sveta, ki se spogleduje s prvo ljubeznijo. Mlada režiserka se ponaša z raznolikimi izkušnjami na avdiovizualnem področju, predvsem pa se v scenariju čuti njena ljubezen do mladinskega filma ter vesolja, ki je njena skrita strast.
Kanadska koprodukcija deluje organsko zaradi ekonomske migracije, kot tudi zaradi režiserkinega poznavanja te države. Anamorphic format in desaturirana slika obljubljata mladinski film, ki bo klasičen, a svež; glasba sodobnih pop rock bandov kot so Domen Don Holc, Severa, Jakob Kobal, Koala Voice ter Jardier, pa film tipično pripnejo na slovenski prostor in mu dajejo dodano vrednost.

2019
Vir: Slovenski filmski center
Redni letni javni razpis za sofinanciranje razvoja scenarija na področju slovenskega celovečernega igranega, dokumentarnega in animiranega filma
2016
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom