• prvenec

Vesolje med nami

  • Celovečerni igrani film
  • 100’
mladinski
  • 2021
  • Slovenija

Zapuščen observatorij združi slepega astronoma Hermana in najstnika Tobija.

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”.  Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

Režija Rahela Jagrič Pirc
Zasedba Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer
Izjava režiserja/-ke

Vesolje med nami je mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje živl

Vesolje med nami je mladinski film, ki nas popelje v misteriozni svet odkrivanja vesolja, kjer glavni protagonist spozna, da lahko določene zakonitosti iz vesolja apliciramo tudi v naše vsakdanje življenje in medsebojne odnose. To spoznanje mu pomaga osvojiti dekle, združiti starše in premagati bando vaških mulcev. Vesolje dojemam kot univerzalno temo, ki ljudi žene k raziskovanju že od samih začetkov človeštva in zato upam, da bo v filmu vsak posameznik odkril delček sebe.

scenarij

scenaristka
scenaristka

režija

režiserka

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažerka

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
direktorica filma
snemalec zvoka
snemalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
v sodelovanju
poprodukcija slike
poprodukcija zvoka
tehnična podpora
tehnična podpora
Alternativni naslovi
The Space Among Us (angleščina)
Prvenec
da
Žanr
mladinski
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina (govor)
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
100 minut
Barva
barvni
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP

Stik z uredništvom