• prvenec

Ptičar

  • Celovečerni igrani film
  • 84' 12''
  • 2022
  • Slovenija

Ptičar je zgodba o Ivu, preprodajalcu ptičev, ki mu med nakupovanjem starejše družinske hiše nenadoma umre žena Ana, skladateljica, ki ob 100-letnici prvenca režiserja Ericha von Stroheima pripravlja partituro za nemi film Slepi soprogi. Ivu in njegovi družini se življenje prične močno zapletati, ko Ivo želi dokončati Anino partituro in začenja v hiši, kjer je umrla Ana, pripravljati nenavadno sedmino.

Režija Robert Černelč
Zasedba Dejan Berden, Maruša Majer, Pavle Ravnohrib
Nagrade 1 nagrada
vrstni red špice
abecedni vrstni red
ornitolog
nepremičninska agentka
kinooperater
zdravnica
prodajalka

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
soproducent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtorica glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
snemalec zvoka
montažer zvočnih učinkov
asistent kamere
mojster osvetljave

produkcija

produkcija
soprodukcija
distribucija
tehnična podpora
Vesna (žirije)
za scenografijo
2022

Scenografija oblikuje izčiščeno likovnost. Prostor in celoten film se spretno sprehajata med sanjami, spomini in stvarnostjo. Scenografijo odlikujejo podobe drobnih predmetov, ki nam pripovedujejo svoje zgodbe. Z minimalnimi sredstvi avtor suvereno sestavi močno vizualnost tega zelo posebnega filma.

Tekmovalni celovečerni igrani
Premiera
2022
Premiera
29.10.2022 / FSF - Festival slovenskega filma, Tekmovalni celovečerni igrani, Portorož, Slovenija
Alternativni naslovi
The Birdbreeder (angleščina)
Prvenec
da
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
2,39:1/2,35:1
Trajanje in dolžina
84' 12''
Barva
barvni
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije projektov slovenskih celovečernih prvencev za leto 2018

Ivo, ljubitelj in preprodajalec ptičev, oče dveh fantov, po smrti svoje žene zboli za posttravmatsko stresno motnjo. Avtor skuša upodobiti njegovo podoživljanje stresnega dogodka, saj imajo »bolniki« občutek, kot da se je stvar dogajala izven njih »kot na filmu«. Izvirna ideja z zanimivo dramaturško strukturo, v kateri se prepletata resničnost in fikcija.
Režiser ima ustrezno univerzitetno izobrazbo filmske smeri. Njegovo delo na avdiovizualnem ali drugem kulturnem področju je odmevno. V režijskem konceptu se režiser osredotoči na splošno predstavitev različnih vidikov svoje poetike, vendar pri tem podrobneje ne predstavi detajlov na katere se sklicuje. Kljub temu zasnova vizualne podobe, scenografije in filmskih lokacij skupaj z jasnimi filmskimi referencami in kadriranjem, nakazujejo dognan eksperimentalni projekt. Avtor v režijski viziji jasno opredeli svoje osnovno izhodišče, po katerem želi s svojo filmsko pripovedjo gledalca usmeriti k temam in vsebinam, o katerih bo lahko začel razmišljati in o katerih si bo ustvaril mnenje. Pri tem je bolj od razumevanja in vedenja pomembno odkrivanje in osebnostno potovanje, ki poskuša osmisliti narativne vrzeli oziroma tisto, kar v pripovedi ostaja skrito in nerazumljeno. Gre za film o vtisu, ki ga dogodek vzpodbudi in ne za film o dogodku.

2018
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom