Matjaž Ivanišin je režiser in scenarist, ki je sodeloval pri Oroslan (2019), Quick View (2005) in Playing Men (2017).
Nagrade 22 nagrad
intervju
avtorica: Tina Poglajen
05.09.2017

Zasedba (2)

režija (15)

mentor
(za scenarij)
mentor
(za scenaristiko)
mentor
(za scenarij)
mentor
(za scenaristiko)
mentor
(za scenaristiko)
nagrada Prešernovega sklada
za celovečerni film
2021
nagrada
žirije
2020

V sklopu neodvisni film.

Obrazložitev: Z briljantnim konceptom, domiselno formo in duhovito realizacijo, „Oroslan“ s svojo originalnostjo ne izstopa samo v regionalni kinematografiji, temveč s svojo kakovostjo zasluži pomembno mesto tudi na zemljevidu evropskega filma. Vizualna podoba in snemanje na filmski trak prispevajo k brezčasnemu vtisu filma, ki s svojo avtorsko svobodo mogoče bolj pripada zlati dobi filmske umetnosti v 60-ih in 70-ih letih, kot pa današnjemu času.

Glazerjeva listina
izjemen doprinos
2020

Nagrada mesta Maribor za izstopajoče dosežke v umetnosti in kulturi, za film Oroslan.

"Oroslan nas spomni, da je film dedič prastarega pripovedovanja, da je ob toplini in resničnosti dobre zgodbe mogoče vse: ustaviti čas, obuditi mrtve in mimogrede 'presenetiti z nečim znanim', kot je spretnost pripovedovanja na kratko povzel Matjažu dobro znani pisatelj. Oroslan je svetel in igriv film, govori sicer o smrti, vendar takšni, ki jo lahko tudi preživimo. Oroslan namreč ve, da je lahko tudi dobra zgodba morda kvantno majhen - vendar vznemirljiv korak proti neskončni skrivnosti našega bivanja."

Priznanje Franceta Brenka
za vrhunske dosežke na filmskem področju
2019

Matjaž Ivanišin z vsakim novim filmom izumi novo razmerje fikcije in dokumentarnosti. Oroslan je konstrukt, fiktivni lik, okrog katerega Ivanišin po zgodbi Zdravka Duše splete svojstveno osebno porabsko filmsko poemo.

posebna omemba
žirije
2018

Obrazložitev (hrvaško): Uzbudljivo i drugačije filmsko propitivanje muževnosti, suparništva i prijelaza s nevinosti u toksičnost u igrama koje igramo.

nagrada
za umetniško vizijo
2018

Obrazložitev žirije (angleško): For its strong, memorable and vibrant cinematic language, its bold and surprising storytelling and its creative and alternative approach to the way we see men. In Playing Men, the male state of being is addressed in a funny, timely and touching way.

Nagrado v vrednosti NIS 10,000 podeljujeta: Ministry of Culture and Sport, the Israel Film Council

Vesna
za dokumentarni film
2017

Duhovit dokumentarec, ki nas pelje preko fizične do mentalne igre, dokler tudi igra sama ne izgine in v njej ostane samo pesem. Bivanjsko tesnobo, ki jo povzroči odsotnost Igre, avtor z ironično avtosamorefleksijo izkoristi, da se skupaj z njim spomnimo Igre, igranja in igrivosti.

Vesna
za posebne dosežke
2017

Matjaž Ivanišin in Rajko Grlić sta s filmom Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba ustvarila tako doživeto meditacijo o izjemni vztrajnosti ljubezni kot tudi ekspresivno parabolo o staranju in veličasten poklon morda najmočnejši generaciji slovenskih gledaliških in filmskih ustvarjalcev. Ampak še pred vsem tem gre za film, ki bi s svojo izjemno toplino lahko talil ledenike, tudi tiste največje.

posebna omemba
žirije
2015

V programu celovečernih filmov.

Vesna
za scenarij
2013

Za sintezo besede in filmskega znaka v domišljeno pripovedovani zgodbi o potovanju v preteklost in srečni vrnitvi v prihodnost.

Priznanje Franceta Brenka
za vrhunske dosežke na filmskem področju
2013
nagrada Jožeta Babiča
za študijski film
2007
nagrada slovenskih filmskih kritikov in kritičark
kritikov
2006
nagrada Infofilm
za študijski film
2006