1. oktober 2021

Slovenija v fokusu na festivalu CinEast

Filmski festival CinEast bo letos v ospredje postavil Slovenijo, ki so jo v napovedi opisali kot »državo z bogato in zanimivo filmsko zgodovino, ki praznuje 30 let samostojnosti in trenutno predseduje Svetu Evropske unije«. 14. edicija festivala bo potekala v hibridni obliki od 7. do 24. oktobra v Luksemburgu, na različnih festivalskih prizoriščih.

V okviru dogodka Slovenija v fokusu bo prikazanih šest slovenskih celovečernih filmov različnih žanrov in trije kratki filmi. Organizatorji festivala so ponosni, da bodo lahko film Inventura Darka Sinka predvajali le nekaj tednov po njegovi svetovni premieri na mednarodnem filmskem festivalu v San Sebastianu. Film je uvrščen v uradni tekmovalni program festivala in se tako poteguje za veliko nagrado, posebno nagrado žirije in nagrado kritikov festivala CinEast 2021. Program se ponaša tudi s predrzno komedijo Prasica, slabšalni izraz za žensko režiserke Tijane Zinajić, ki slika zabaven portret življenja mladih v današnji Ljubljani. Film bo imel tik pred tem svetovno premiero na »Mostra de Valencia«, kjer tekmuje za nagrado občinstva. S klasično komedijo Babica gre na jug Vincija Vogua Anžlovarja iz leta 1991 bodo počastili 30. obletnico slovenske državnosti. Luksemburško občinstvo bo imelo priložnost uživati v lepotah slovenske narave tudi ob ogledu dokumentarnega filma Divja Slovenija režiserja Mateja Vranića, v katerem so prikazane čudovite podobe bogatega in raznolika divjega rastlinstva in živalstva ter slovenske pokrajine. Prikazana bosta tudi poetični film o staranju Sanremo Miroslava Mandića in ustvarjalni dokumentarec Antigona – Kako si upamo! Janija Severja. V festivalskem programu so tudi kratki igrani filmi: Sestre Katarine Rešek-Kukle, ki je na prestižnem mednarodnem filmskem festivalu v Clermont-Ferrandu prejel glavno nagrado, Delčki Árona Horvátha Botke in Kazenski strel Roka Bička, ki je bil predstavljen avgusta na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu, ter animirani kratki film Steakhouse Špele Čadež. Film je bil prav tako predstavljen v Locarnu, v programu  leopardov prihodnosti, kjer je prejel posebno omembo mlade žirije.

V tekmovalni program se je poleg Inventure uvrstil tudi koprodukcijski film Morena, prvenec režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel zlato kamero za najboljši prvenec.

Iz Slovenije bosta prišla dva posebna gosta, ki se bosta srečala z obiskovalci festivala. Režiser filma Inventura Darko Sinko se bo 20. oktobra srečal z občinstvom in odgovarjal na vprašanja, Tijana Zinajić pa se bo zadnji dan festivala, 24. oktobra, udeležila posebne projekcije svojega filma Prasica, slabšalni izraz za žensko, po kateri bo sodelovala v pogovoru z obiskovalci. Predstavniki Slovenskega filmskega centra in veleposlaništva v Bruslju se bodo udeležili uradne otvoritve, projekcije filma Babica gre na jug in koncerta.

Poleg filmskega programa bo v okviru dogodka Slovenija v fokusu potekal tudi koncert slovenske skupine Vasko & The Uncles from the Dark, nove skupine priznanega glasbenika in skladatelja Vaska Atanasovskega. Skupina bo nastopila 8. oktobra v klubu Melusina, enem največjih luksemburških glasbenih prizorišč.

Dogodek Slovenija v fokusu je nastal v organizaciji Slovenskega filmskega centra in veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju.

Vir: Slovenskega filmskega centra

POVEZANO