Antigona - Kako si upamo!

  • Celovečerni dokumentarno-igrani film
  • 86’
  • 2020
  • Slovenija

Slavljena kot junakinja odpora državni oblasti, se zdi Antigona priročen ideal za današnji čas. In vendar, ali gre res za emancipatorno junakinjo? Ali pa je tudi ona del problema? Čas je, da odkrijemo "odvratno mrmranje življenja" v svetu desnega fundamentalizma, klimatskih sprememb in neizmerne neenakosti. Antigona – Kako si upamo! predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najbolj vitalna vprašanja našega časa.

Režija Jani Sever
Zasedba Anja Novak, Primož Bezjak, Žan Perko
Nagrade 4 nagrade in 1 nominacija
vrstni red špice
Antigona
Hajmon
vodja zbora
zboristka
Terezijas
Polinejk

scenarij

scenarist
scenarist
scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

scenografija

scenografka
scenografka

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
asistentka režiserka
snemalec zvoka
kolorist

produkcija

produkcija
soprodukcija
Vesna
za montažo
2020

Montaža v filmu Atigona - kako si upamo! v hibridni filmski formi postavi ravnotežje med kaosom in redom, zahtevno tridimenzionalno pripoved pa združi v funkcionalno celoto. Z drzno kombinacijo kadrov montaža definira dramaturgijo pripovedi, ki kljub celovečerni formi in notranji kompleksnosti pri gledalcu ohranja pozornost ter spodbuja premislek o zatečenem družbenem stanju.

Vesna
za glavno vlogo
2020

Primož Bezjak je sloviti lik antične dramatike v sodobni različici upodobil z načrtno arhaičnostjo, ki pa kljub temu deluje sodobno in svetovljansko. Njegova hipnotična prezenca doživi vrhunec v kadru, v katerem se skozi kamero neizprosno zazre v Antigono, a hkrati tudi v oči in dušo gledalca, in ga prisili, da preizpraša svoj odnos do sveta, v katerem živimo.

Vesna
za dokumentarni film
2020

Antigona – kako si upamo! je film, ki presega ustaljeno razmejitev med igranim in dokumentarnim filmom. S svojo formalno in intelektualno kompleksnostjo tvori izzivalno filmsko delo, s katerim so ustvarjalci na velikopotezen način odprli teme, ki segajo bistveno onkraj naših meja. Ambicioznost te vrste v slovenskem prostoru redko vidimo, zato ji žirija podeljuje vesno za najboljši dokumentarni film, nagrada pa naj bo zgolj uvod v nadaljnje uspehe filma na njegovi mednarodni poti.

FIPRESCI nagrada
za celovečerni film
2020

Film zaznamuje razgiban pristop, ki združuje dokumentaristiko in fikcijo: Antigona – kako si upamo! tako ne deluje kot esej, temveč kot portret ali pa vsaj skica nekaterih družbeno-političnih situacij današnjega sveta, polnih paradoksov in dvoličnosti. S pomenljivim izborom ter spretno montažo arhivskega gradiva režiser nadoknadi okornost same igre in metafikcijskega momenta ter tako opozarja na težavnost interpretacije drame v kontekstu aktualnih problemov ter poskuša raziskati, kaj vse lahko Antigona in Kreon danes pomenita. S skepso in ironijo, ki se nikoli ne prevesi v farso, nudi Antigona – kako si upamo! več vprašanj kot odgovorov in se večino časa uspešno upira posploševanju in poenostavitvam, kakršne danes pogosto prevevajo kulturniški izraz.

Nominacije
Iris
za fotografijo
2021

V dokumentarnem filmu.

Tekmovalni program
Premiera
2020
Premiera
09.2020 / FSF - Festival slovenskega filma, Tekmovalni program, Ljubljana, Slovenija
Alternativni naslovi
Antigone - How dare we! (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
86 minut
Barva
barvni (s črno-belimi inserti)
Prikazovalni format
digitalni DCP

Stik z uredništvom