5. december 2023

9. Dnevi slovenskega filma v Beogradu

Revijalni program Dnevi slovenskega filma, ki ga organizirajo Društvo Slovencev Sava iz Beograda, Veleposlaništvo Slovenije v Beogradu, Jugoslovanska kinoteka, Slovenska kinoteka in Slovenski filmski center se bo letos odvijal v Beogradu, Nišu, Novem Sadu, Smederevu, Pančevu, Kovinu, Vršcu in Boru. Soustvarili so ga umetniški direktor Dni slovenskega filma v Beogradu Dragomir Zupanc – letošnji prijatelj slovenskega filma na Festivalu slovenskega filma Portorož (FSF), dr. Ivana Kronja, koordinatorica spremljevalnega programa in Vladimir Šojat, urednik programa DSF+.

Glavni filmski program občinstvu ponuja priložnost, da si ogledajo nekatere najbolj aktualne igrane in dokumentarne slovenske filmske naslove. »Avtorsko poetiko letošnjih filmov zaznamuje hibridni film kot metoda križanja igranega in dokumentarnega, predvsem v domeni različnih medijskih formatov: dokumentarne fotografije, video zapisov s spleta, dokumentiranih situacij in izpovedi. Zaznati je tudi navdih iz zgodovine svetovne in domače kinematografije, v novih delih pa tudi sklicevanje na lastno biografijo in ustvarjanje avtorjev Amirja Muratovića, Dominika Menceja, Damjana Kozoleta, Marka Šantića, Janeza Burgerja, Petra Bratuše, Barbare Zemljič, Andrine Mračnikar, Tamare Taskove in drugih,« so zapisali beograjski gostitelji slovenskih filmov.

Dnevi slovenskega filma v Beogradu se bodo uradno začeli v četrtek, 7. decembra, ob 20.30 uri, v Jugoslovanski kinoteki s projekcijo filma ceste Jezdeca Dominika Menceja v produkciji Staragare. Na platno Jugoslovanske kinoteke ga bo pospremil srbski igralec Nikola Kojo, ki v filmu nastopi v vlogi Petra, motorista, ki pot prekriža mladima prekmurskima jezdecema (Petji Laboviću in Timonu Šturbeju). Po projekciji bo sledil pogovor s publiko. Prvenec Dominika Menceja, ki ga je posnel direktor fotografije Janez Stucin, je sicer na Festivalu slovenskega filma Portorož prejel več nagrad; vesno za najboljšo moško vlogo je dobil Petja Labović, za najboljšo montažo Andrej Nagode in Matic Drakulić, za najboljši zvok Samo Jurca, režiserju pa so izročili tudi nagrado Iridium za najboljši debitantski celovečerec. Jezdeca sta tudi slovenska kandidata za nominacijo za oskarja za mednarodni film. Občinstvo bosta na slavnosti otvoritvi nagovorila tudi slovenski veleposlanik v Srbiji Damjan Bergant in programski direktor Jugoslovanske kinoteke Marjan Vujović.

Na četrtkov večer bo prikazani tudi film Temni pokrov sveta Amirja Muratovića o letalcu, fotografu, alpinistu, biologu in okoljevarstveniku Matevžu Lenarčiču. Po projekciji bodo ustvarjalci filma snemanje naravovarstvenega dokumentarca predstavili občinstvu. Film je sicer nastal v produkciji Cebrama.

V petek, 8. decembra, točno opoldne, bo v dvorani Jugoslovanske kinoteke potekala tradicionalna okrogla miza, kjer bodo strokovnjaki, avtorice in avtorji iz Slovenije s srbskimi kolegi, člani društva filmskih snemalcev Srbije in filmsko kritičarko Ano Vučković Denčič razpravljali na temo Stil in manirizem v filmski fotografiji. O velikanih slovenske filmske fotografije bodo spregovorili direktorji fotografije Rado Likon, letošnji dobitnik nagrade Milke in Metoda Badjure za življenjsko delo, Radovan Čok, avtor dokumentarnega filma Ivan Marinček – Žan, ki bo na sporedu prvi dan filmskega programa, v četrtek, 7. decembra, ob 18. uri, in Ivan Zadro, direktor fotografije v filmu Zbudi me Marka Šantića, ki bo prikazan na petkov večer. Zbudi me, ki je nastal v produkciji Vertiga (Danijel Hočevar, Zala Opara), je na FSF prejel vesno za najboljši celovečerni igrani film, za scenarij so bili nagrajeni Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar, Jure Henigman je dobil vesno za najboljšo glavno vlogo, Jurij Drevenšek pa za najboljšo stransko. Tudi oblikovalka maske Lija Ivančič je prejela vesno za svoje delo.

Film Damjana Kozoleta Pero, ki je prav tako nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo, je prejel nagrado (posebno omembo žirije) na pravkar končanem festivalu avtorskega filma v Beogradu. Tudi na FSF je prejel nagrado za posebne dosežke. Osebnoizpovedni avtorski hommage pokojnemu igralcu Petru Musevskemu tako nadaljuje svojo uspešno pot po festivalih.

Veliko pozornost na filmskih festivalih in pri občinstvu prejema dokumentarni film Izginjanje Andrine Mračnikar. Osebna zgodba o koroških Slovencih in njihovemu boju za ohranjanje slovenskega jezika je nastala v soprodukciji Vertiga.

Svoj zadnji otroški film Gajin svet 2 bo v Beogradu predstavljal tudi režiser in scenarist Peter Bratuša skupaj s producentko Špelo Levičnik Oblak. Kinematografska uspešnica je nastala v produkciji Felina Films (Peter Bratuša, Jaka Pokorn, Špela Levičnik Oblak).

Opazovanje, zadnji film Janeza Burgerja v produkciji Staragare (Miha Černec), bo na ogled beograjskemu občinstvu v soboto. Šesti Burgerjev celovečerni film je na FSF prejel tri vesne. Diana Kolenc je dobila nagrado za najboljšo vlogo kot reševalka Lara, ki na telefon prejema misteriozne posnetke brutalnega zločina, ki ga je spremljala v živo preko facebooka. Nagrajeni sta bila tudi scenografija (Špela Jelovčan in Vasja Kokelj) in oblikovanje zvoka (Julij Zornik in Igor Popovski).

V okviru spremljevalnega programa so v Beogradu pripravili tudi razstavo, posvečeno pionirju slovenske in jugoslovanske kinematografije, direktorju fotografije in montažerju Ivanu Marinčku (1922-2020). Posnel je antologijske filme Kekec (1951) Jožeta Galeta, Deveti krog (1960) Franceta Štiglica, Dvoje (1961) Aleksandra Saše Petrovića in druga nepozabna dela, so spomnili gostitelji. Razstava in okrogla miza bosta tako tudi priložnost srečanja in druženja srbskih in slovenskih snemalcev, ki bodo obiskali Beograd.

Revijalni program v Jugoslovanski kinoteki bo napovedal program DSF+, ki se bo s projekcijami kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih in animiranih filmov slovenskih avtorjev, odvil že nocoj, 5. decembra, ob 18. uri, v Mali dvorani Doma kulture Studentski grad. Filmi, prikazani na Dnevih slovenskega filma v Beogradu, so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra. Po projekcijah bodo potekali pogovori z gosti. Svoje filme bodo v prihodnjih dneh v Beogradu spremljali slovenskih ustvarjalci Tanja in Jurij Gruden, Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, Radovan Čok, Rado Likon, Marko Šantić, Ivan Zadro, Amir Muratović, Nika Jurman in Varja Močnik.
Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO