3. junij 2024

Najpomembnejši igralci regije se bodo letos zbrali v Kranju na programu ReActinga, ki združuje agente, kasting direktorje in igralce!

Tretja edicija mednarodnega strokovnega programa ReActing as a Star, ki je namenjen spodbujanju povezovanja igralcev iz regije in evropskih kasting direktorjev, filmskih režiserjev in drugih avdiovizualnih strokovnjakov ter povečanju njihove mobilnosti in zastopanosti v evropski filmski industriji, bo potekal od 14. do 16. junija v Kranju,  ob igralskem festivalu KRAFFT. V treh dneh polnih aktivnosti, pod sloganom »Igrajo lokalno, delujejo globalno!« bo na letošnji ediciji programa 15 nadarjenih igralcev iz regije lahko razvijalo svoje veščine, poglabljalo poznavanje področja in se povezovalo na regionalni in evropski ravni.

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je ob tej priložnosti povedala: »Veseli me, da je projekt, ki je namenjen mreženju in usposabljanju filmskih in AV igralcev, postal mednarodno prepoznaven. Projekt, ki smo ga zasnovali skupaj s filmskimi centri v regiji, v Slovenijo vsako leto pripelje uveljavljene igralce, pa tudi tiste, ki so se že prebili med zvezdnike, kot je to letos Zlatko Burić. Gre tudi za pomemben korak v smeri mednarodne afirmacije slovenskih igralcev, tako  tistih, ki so vključeni v program Reacting kot tudi  drugih. Projekt poteka v okviru festivala KRAFFT, ki ga že četrto leto zapored organizirajo slovenski igralci v Kranju. Na ta način se krepi prepoznavnost Slovenije in njene filmske kulture ter njenih igralcev.«

ReActing as a Star je pobuda Slovenskega filmskega centra ter združenj Pari Pikule in Secret Arts Cinema, ki sta producenta projekta, v sodelovanju s filmskimi skladi in centri iz Hrvaške, Srbije in Črne gore ter izobraževalnim programom Training and Skills, ki je del strokovnega dela Sarajevskega filmskega festivala - CineLink Industry Days ter Evropske filmske akademije, International Casting Directors Association (ICDA), platforme Filmmakers.eu in filmskega festivala KRAFFT. Prav tako je program že drugo leto zapored nosilec znaka Evropske filmske akademije za izmenjavo znanja, s katerim želi EFA podpreti izjemne projekte, katerih cilj je povezati posameznike, ki si svoje znanje želijo deliti s tistimi, ki so pripravljeni poslušati in se učiti.

Tina Hajon, avtorica projekta ReActing in njegova programska direktorica, je ob tretji izdaji programa povedala: »Veselimo se, da bomo na tokratnem ReActingu  gostili  odličen izbor vsestranskih in uspešnih igralk in igralcev iz regije, ki bodo v sklopu programa sodelovali z izvrstnimi kasting direktorji iz Danske, Italije in Velike Britanije ter režiserji iz naše regije. Z vrsto okroglih miz, mojstrskih tečajev in delavnic, odpiramo številne teme in sodelovanja, ki prispevajo k nadaljnjemu razvoju igralskih karier in uspešnejšim prihajajočim filmskim projektom. Zavedamo se pomena takšnih redkih srečanj z izjemnimi mednarodnimi strokovnjaki, saj se je izkazalo, da ti  osebno in strokovno povežejo udeležence tudi po samem dogodku, kar je zagotovo navdih in motivacija za vsako novo edicijo ReActing«.

Izbrane regionalne igralke in igralci, ki bodo sodelovali v programu, so Alenka Kraigher, Andrei Lenart in Klara Kuk iz Slovenije; Jelena Stupljanin, Mladen Sovilj in Nikola Pavlović iz Srbije; Jelena Simić in Milivoje Obradović iz Črne gore; Antonio Scarpa, Ivana Roščić, Jona Zupković in Rea Bušić iz Hrvaške; Igor Skvarica in Nadine Mičić iz Bosne in Hercegovine ter Natalija Teodosieva iz Severne Makedonije.

Tretja izdaja ReActing as a Star se bo začela 14. junija, otvoril pa jo bo intervju z Aido Begić, regionalno režiserko, ki ima za seboj številne mednarodne filmske uspešnice. V njenem bogatem življenjepisu so kar štiri svetovne premiere in dve nagradi na filmskem festivalu v Cannesu, vsi celovečerci, ki jih je režirala, pa so bili bosanski kandidati za oskarja. Pogovoru se bo pridružila kasting direktorica Timka Grin, predsednica mednarodnega združenja kasting direktorjev (ICDA), ki je z Begićevo dosegla vrsto uspešnih filmskih sodelovanj.

V soboto, 15. junija, bo na sporedu predstavitev platforme ReActing z izbranimi igralci iz programa ReActing, kjer bo občinstvo imelo priložnost spoznati njihovo delo. Predstavitve se bodo udeležili pomembni  gostje ReActinga in predstavniki regionalnih medijev. V nadaljevanju bo na programu okrogla miza z naslovom Igralci na mednarodnem trgu, na kateri bodo udeleženci lahko spoznali delo priznanih kasting direktorjev iz različnih koncev Evrope – Timka Grin (Skyfall, Morena) iz Bosne in Hercegovine, Sam Jones (Angležinja, Black Earth Rising) iz Velike Britanije, Laura Muccino (Genialna prijateljica, Gomora) iz Italije in Anders Nygaard (Most, Normalni ljudje) iz Danske. Razpravi se bo pridružila Alice Walrafen, agentka francoske agencije za talente Adéquat, ki zastopa zvezdnike kot sta Marion Cotillard in Omar Sy.

Poleg tega ReActing gosti dva mojstrska tečaja, povezana z vprašanji mobilnosti evropskih igralcev ter čezmejnim in medjezikovnim sodelovanjem: Jakob Cedergren, dansko-švedski igralec, ki je odigral pomembne vloge v več kot 40 filmih in serijah in Zlatko Burić, hrvaški igralec z danskim naslovom, ki je sodeloval s svetovno znanimi režiserji kot so Ruben Östlund, Nicholas Winding Refn in Stephen Frears, in je nosilec nagrade Evropske filmske akademije za najboljšega igralca leta 2023.

V nedeljo, 16. junija, bo ves dan potekala delavnica ReActing, ki krepi sodelovanje igralcev, režiserjev in casting direktorjev, z naslovom Kamera, kamera povej mi, kdo najboljši je za vlogo v sceni? Regionalna režiserja Miroslav Sikavica in Maja Križnik, ki pripravljata svoja debitantska celovečerna filma, bosta ob tej priložnosti sodelovala z  mednarodno priznanimi casting direktorji, ki bodo z udeleženci delavnice opravili razvojni proces od snemanja samopredstavitve do simulacije kastinga v živo za filma v nastajanju.

Pretekle uspešne edicije ReActing as a Star, edinega strokovnega programa v regiji, ki se osredotoča na igralce, so vključevale mojstrske tečaje in delavnice režiserke Teone Strugar Mitevske, igralcev Branke Katić, Leona Lučeva in Jelene Graovac Lučev ter Nathalie Chéron, casting direktorice za Luc Bessonove filme, Yngvill Kolset Hage, direktorica kastinga v filmu Joachima Trierja Najbolj grozen človek na svetu, in Cassandra Han, direktorica kastinga v filmu Terrencea Malicka Skrito življenje in v filmu Izzivalci Jamesa Mangolda. Poleg tega so se dogodka udeležili tudi režiserji Damjan Kozole, Srđan Golubović in Dubravka Turić.

Mednarodni program ReActing as a Star se je začel leta 2022 kot dogodek  za mreženje, na katerem  se je kasting direktorjem in agentom že predstavilo okoli štirideset igralcev iz regije.


Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO