Gajin svet 2

  • Celovečerni igrani film
  • 90'
mladinski
  • 2022
  • Slovenija

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producent
producent

fotografija

direktor fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
Zlata rola
za nadpovprečno število gledalcev v kinematografski distribuciji
2023

Za 75.000 gledalcev.

priznanje (mlade žirije)
za najboljši film (mladinski)
2022

Najvišja ocena mladinske žirije - Teen Arena

Zlata rola
za nadpovprečno število gledalcev v kinematografski distribuciji
2022

Za 25.000 gledalcev.

Zlata rola
za nadpovprečno število gledalcev v kinematografski distribuciji
2022

Za 50.000 gledalcev.

Distribucija
2022
Distribucija
2022
Otroški film
Festivalska projekcija
2022
Mladinski filmi
Festivalska projekcija
2022
Distribucija
2022
Panorama mednarodnih otroških filmov
Premiera
2022
Premiera
27.05.2022 / Zlín Film Festival, Panorama mednarodnih otroških filmov, Zlín, Češka
Alternativni naslovi
Gaja's World – This is My Planet! (angleščina)
Gajin svet – ovo je moja planeta (srbščina)
Žanr
mladinski
Produkcijske države
Slovenija
Jezik
slovenščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
2,00:1
Trajanje in dolžina
90'
Barva
barvni
Zvok
5.1
Prikazovalni format
digitalni DCP
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
Javni poziv za sofinanciranje promocije slovenskih filmov v tujini – 2022
2022
Vir: Slovenski filmski center
Javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih celovečernih filmskih projektov – 2020/I

Gajin svet, nadaljevanje istoimenske uspešnice, ki je pristala med desetimi najbolj gledanimi slovenskimi filmi po osamosvojitvi, je poučna mladinska romantična komedija, ki ob razumljivi zgodbi, nepretencioznih likih in zapletu prednajstniško občinstvo pritegne predvsem z zvedavo, pogumno in iznajdljivo junakinjo Gajo, slovensko različico Pike Nogavičke, z visoko produkcijsko vrednostjo filma ter
s tematiziranjem nevarnosti spletnih zlorab, kar je zagotovo še neizkoriščena tržna niša v slovenskem mladinskem filmu. Vzgojni element Gajinega sveta se ne nanaša zgolj na osveščanje otrok o varni uporabi spleta, na kar ciljata tudi promocija in trženje filma, temveč tudi na nestereotipno dojemanje deklic, drugačnih ter neklasičnih novodobnih družin. Univerzalnost teme je relevantna in aktualna, scenarij gradi na komunikativnosti in uspešnosti prvega dela Gajinega sveta.
Dramaturška struktura filma je za tovrstni žanr filma primerno razvita in nadgrajuje potencial, ki izhaja iz prvega filma. Zapleti so intrigantni in zanimivi za ciljno občinstvo. Poleg tega ima film še zmožnost izobraževanja otrok in staršev o tako aktualni temi, kot je tema varne uporabe spleta. Karakterizacija likov in dialog sta komunikativna in nadgrajujeta like iz predhodnega filma, vendar ponujata še prostor za dodatni razvoj.
Privlačnost filma za slovenski kulturni prostor je večja kot za mednarodnega.
Gre za režiserja, ki je izkušen na področju avdiovizualnega ustvarjanja in je dokazal, da kot režiser zna nagovoriti svojo ciljno publiko in narediti film, ki bo pripeljal gledalce v slovenske kine.
Režijski koncept je korektno pripravljen in daje vpogled v vizualno ter izvedbeno podobo filma. Režijska vizija predvsem nadaljuje začrtano pot iz predhodnjega filma in jo deloma tudi nadgradi.
Producent FELINA ima realiziranih nekaj prepoznavnih filmskih in AV del: GAJIN SVET, PREBUJANJA, ŽIVLJENJE TOMAŽA KAJZERJA, 10 LET. Sodeloval je na domačih in tujih festivalih in pridobil tudi nagrade, zlasti domače. Film GAJIN SVET je imeli veliko uspešnost v domači distribuciji.
Producent je navedel 2 projekta, ki ju je realiziral s podporo SFC-ja, pri 1 je sklenil aneks za podaljšanje roka dokončanja projekta znotraj 2 let in ga v dogovorjenem roku tudi zaključil. Večjih odstopanj med predračunsko in obračunsko vrednostjo dokončanih projektov ni bilo.
Iz finančnega načrta je razvidno, da producent vlaga tudi lastna sredstva v produkcijo in promocijo filma. Predvidenega (LETTER OF INTENT/PISMO O NAMERI / zaprošeno) ima enega hrvaškega koproducenta, KINORAMO. Producent je pridobil sredstva na RTV razpisu.
Predračun je glede na scenografsko in izvedbeno zahtevnost, kot je razvidna iz scenarija in kot je bila predstavljena na predstavitvi, po mnenju komisije primerno zastavljen. Glede na scenarij, režijsko eksplikacijo in terminski načrt projekta sta finančni načrt in finančni predračun pregledna.
Producent projekt prijavlja drugič in ga ocenil na 952.217,00 €. Za produkcijo, promocijo in distribucijo je SFC zaprosil za 388.544,00 €. Delež zagotovljenega financiranja od vrednosti projekta (A+B+C) je večji od 40 odstotkov.
Načrt promocije in distribucije je zelo dobro pripravljen. Producent ima predpogodbo s distributerjem KARANTANIJA CINEMAS.

2020
Vir: Slovenski filmski center
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2018
2018
Vir: RTV Slovenija
414,800.00 EUR

Stik z uredništvom