10. maj 2024

Slovenski ustvarjalci in filmi na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu

Od 14. do 25. maja poteka v Cannesu 77. mednarodni filmski festival. Med več tisoč prijavljenimi kratkimi filmi so v uradni tekmovalni program uvrstili 11 kratkih filmov. Med njimi je tudi slovenska manjšinska soprodukcija Mož, ki ni mogel molčati. Scenarij za film je napisal in posnel hrvaški režiser Nebojša Slijepčević, nastal je pod okriljem hrvaške producentske hiše Antitalent, producenta sta Katarina Prpić in Danijel Pek. Soproducenti so Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francija ), Katya Trichkova (Contrast Films, Bolgarija) in Boštjan Virc (Studio Virc, Slovenija). Film je nastal po resničnih dogodkih, leto dogajanje je 1993 v Bosni in Hercegovini. Potniški vlak se ustavi, napadle so ga srbske paravojaške sile. Ko se vojaki spravijo na nedolžne civiliste, se jim le eden od 500 potnikov upa zoperstaviti. Plačal bo z življenjem.

Direktor fotografije Gregor Božič je ob pomembni uvrstitvi filma v konkurenco za zlato palmo povedal: "Delo na Nebojšinem filmu je bilo izjemno premišljeno, od začetne ideje, do realizacije in distribucije, vse je bilo natančno in spretno odmerjeno. V filmu poleg tega nastopajo odlični igralci, producenti pa so priskrbeli relativno visok proračun, da izvedba ni utrpela preveč kompromisov. Sam sem se trudil predvsem za to, da bi na prvi pogled komorna zgodba dobila svojo lastno, specifično filmsko podobo. Filmu napovedujem dolgo in uspešno festivalsko pot, upam da bo kmalu predstavljen tudi slovenskemu občinstvu."

Nebojša Slijepčević (1973) je diplomiral iz filmske režije na Akademiji dramskih umetnosti v Zagrebu. Režiral je dva uspešna celovečerna dokumentarna filma: Gangster te ljubi (2013) in Srbenka (2018) ter številne kratke dokumentarne in igrane filme, prikazane na najpomembnejših svetovnih festivalih dokumentarnega filma, kjer so prejeli več kot 40 nagrad. Štirikrat je bil nagrajen na Sarajevskem filmskem festivalu, dvakrat na ZagrebDoxu, omeniti pa velja nagrado Doc Alliance Selection Award in vstop v ožji izbor za Evropsko filmsko nagrado s filmom Srbenka. V glavnih vlogi je nastopil hrvaški zvezdnik Goran Bogdan, ob njemu pa še Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko in Robert Ugrina. Francoskega igralca Alexisa Manentija smo pred kratkim lahko videli v vlogi zdravnika v filma Varuhi formule, slovenski igralski prispevek pa predstavlja vsestranski umetnik Nebojša Pop Tasić, ki od leta 1992 živi in dela v Sloveniji.

Ob tej pomembni priložnosti je slovenski producent Boštjan Virc povedal: "Zgodba, ki jo prinaša film, je izjemno pomembna tudi za današnji čas, saj pripoveduje o moralni dilemi velike večine ljudi, ki zaradi strahu gledajo stran. Festival v Cannesu je največji in najpomembnejši svetovni filmski festival, njegov glavni tekmovalni program pa sveti gral in ambicija vsakega filmarja."

Pomemben del festivala je tudi filmska tržnica (Marché du Film), na katerem Slovenski filmski center predstavlja novosti nacionalne kinematografije. Letos bosta v sklopu tržnice projekciji dveh filmov. Na zaprti projekciji pred svetovno premiero junija na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku, se bo selektorjem evropskih festivalov in distributerjem, predstavil celovečerni igrani film Odrešitev za začetnike režiserke Sonje Prosenc, ki je nastal v produkciji Monoo. Italijanski prodajni agent Illmatic Film Group pa bo na projekciji za akreditirane na filmski tržnici iskal kupce za celovečerni dokumentarni film Cent'anni režiserke Maje Doroteje Prelog, ki je imel svetovno premiero januarja na tržaškem filmskem festivalu. Film je nastal v produkciji Cvinger film. Vsi filmi so nastali s podporo Slovenskega filmskega centra, ki se tudi letos predstavlja v sklopu SEE paviljona. Izšel pa je tudi tiskani katalog, ki bo zbrani filmski javnosti predstavil celovečerne in kratke filme, ki prihajajo na ogled.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO