V tišini življenjaV poprodukciji

  • Celovečerni dokumentarni film
  • s.d.
  • Slovenija
V tišini življenja je slovenski celovečerni dokumentarni film.
Režija Nina Blažin
movie poster placeholder

scenarij

scenaristka

režija

režiserka

produkcija

producent

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
Alternativni naslovi
The Silence of Life (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija
Tehnični podatki
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2021
2021
Vir: RTV Slovenija
54,900.00 EUR
Javni razpis za sofinanciranje slovenskih dokumentarnih filmskih in avdiovizualnih projektov 2021

V tišini življenja je film, ki govori življenju, ki se mu ob bok postavlja težko ozdravljiva bolezen, smrt in minljivost. Komisija temo filma prepoznava kot univerzalno in relevantno.
Iz priloženih dokumentov je dojeti izjemno intimno avtorsko gledišče, hkrati pa se projekt teme loteva na nov, pozitiven in unikaten način.
Za slovenski prostor je film V tišini življenja še posebej zanimiv. Spremlja namreč poznano osebnost. A je tema filma in pristop k portretirani osebi usmerjen onkraj poznanosti in prepoznavnosti portretirane osebe, zato ga komisija prepoznava kot zanimivega za širšo mednarodno publiko. Film ne govori o glavni protagonistki, ampak predvsem o človeku s specifično življenjsko izkušnjo.

2021
Vir: Slovenski filmski center
Javni razpis za sofinanciranje razvoja animiranih, celovečernih igranih in celovečernih dokumentarnih filmskih projektov za leto 2019

V tišini življenja je observacijski celovečerni dokumentarec o razumevanju polnosti življenja z imenitno glavno junakinjo Manco Košir, osebo z razgibano, polnokrvno preteklostjo in sedanjostjo, ki se spopada z rakom, s prostovoljko, ki pomaga v Hospicu pri umiranju ljudi in v Sloveniji medijsko odlično prepoznano osebo. Film vstopi v njeno sedanjost, spoznamo jo kot dejavno upokojenko, ki živi polno življenje, se ne obremenjuje z nostalgično preteklostjo, ni zaskrbljena zaradi prihodnosti, zaveda se minljivosti in ljubi življenje prav zato, ker enkrat mine. Tematika življenjskega kroga je temeljno univerzalna. Verodostojnost projektu zagotavlja lik Mance Košir, življenjsko izpolnjenega človeka, ki v istem žaklju nosi življenjsko radost in pomiritev s smrtjo. Okrog glavne junakinje, kakor veje iz debla, vznikajo vzporedne zgodbe in dogodki, se med seboj prepletajo in ustvarijo razmišljujoče vzdušje in občutek notranje pomiritve. Pričakovana privlačnost filma za slovenski in evropski oziroma mednarodni kulturni prostor je velika, zaradi zgodbe protagonistke, kredibilnosti režiserke in producenta, da s pomočjo prisotnih koproducentov naredijo zanimiv in presenetljiv kinematografski film.

2019
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom