ŠterkijadaPredvideno dokončanje: 2023

  • Celovečerni igrani film
  • s.d.
  • Slovenija, Hrvaška
Šterkijada je slovenski celovečerni igrani film, v katerem nastopajo Silva Čušin, Janez Škof (I), Jernej Gašperin.
movie poster placeholder

scenarij

scenarist

režija

režiser

produkcija

producentka
soproducentka
soproducentka

fotografija

direktor fotografije

montaža

montažer

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

maska

oblikovalka maske

zvok

oblikovalec zvoka
asistent režije
(režija masovnih prizorov)
drugi asistent režije
snemalec zvoka
snemalec zvoka
snemalec zvoka
(dodatni)
mikrofonist
mikrofonist
asistentka kostumografije
kolorist

produkcija

produkcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
soprodukcija
financiranje
tehnična podpora
Alternativni naslovi
Lunatic (angleščina)
Produkcijske države
Slovenija, Hrvaška
Tehnični podatki
Proračun

Vsi podatki o financiranju so pridobljeni iz uradnih virov. S strani producentov oziroma organizacij, ki so projekt finančno podprle.

Financiranje
RTV Slovenija javni razpis za izdelavo filmov neodvisnih producentov za javno kinematografsko predvajanje v letu 2019
2019
Vir: RTV Slovenija
305,000.00 EUR
Redni letni javni razpis za sofinanciranje realizacije slovenskih celovečernih filmskih projektov – 2019

Komično tragična avtobiografska drama režiserja Igorja Šterka daje neolepšan vpogled v čustveno dinamiko neobičajne družine, v kateri je odraščal in ki jo je zaznamovala očetova neobvladljiva strast do jadranja. Kljub znanemu razpletu zadnjega maratonskega jadralskega podviga Jureta Šterka, se scenarij ne bere kot režiserjeva psihoterapija ali obračunavanje s staršema, temveč kot fikcija, resničnejša od življenja samega. Zgodba o človeku, ki si je upal postaviti svobodo na prvo mesto – pred družino, pred eksistencialno varnost, pred lastno eksistenco. Pripoved je dobro in duhovito strukturirana, saj organsko izhaja iz režiserjeve biografije, ko je bil od otroških let nehote priča zgodam in nezgodam burnega zakonskega življenja svojih staršev. Šterki(j)ada je po eni strani režiserjev poklon očetu, po drugi pa v formi igranega filma objektivni prikaz neke disfunkcionalnosti.
Obetamo si zrelejše, intimno pripeto in s tem globljo zgodbo uveljavljenega avtorja, čigar odmevnost na avdiovizualnem področju tokrat obljublja ne samo vizualno poetično obarvan, temveč tudi poglobljen avtorski izraz, ki se dotika arhetipskih vprašanj življenja in smrti, zapuščanja, odgovornosti, ter z jasno in kompleksno karakterizacijo likov kot tudi z dialogi nosi svežino, pripetost na resnično zgodbo, vse to pa obljublja tudi mednarodno privlačnost in prepoznavnost. Univerzalnost, relevantnost in izvirnost teme je prepoznana ne le v preizpraševanju svobode in pustolovskega duha, temveč tudi v vprašanju odgovornosti do družine, otrok, v stiskah, ki se porajajo in dolgu, ki ga prelaga očetovska figura na otroka in s tem terja davek tam, kjer ga ne bi smelo biti. Zrela refleksija z ironičnim podtonom razgalja avtorjev premislek o življenju.

2019
Vir: Slovenski filmski center
Redni letni javni razpis za sofinanciranje razvoja scenarija na področju slovenskega celovečernega igranega in dokumentarnega filma ter animiranega filma ne glede na dolžino trajanja za leto 2018

Velika razlika je med privatizmi in osebno zgodbo in Šterkijadi uspe tisto, kar se včasih zdi nemogoče - da skozi izrazito privatno pove univerzalno osebno. Zgodba režiserjevega in scenaristovega očeta in njegove družine je fascinantna, struktura filma je za tip zgodbe idealna, dialogi so duhoviti, poetični
trenutki lepi in primerno umeščeni. Spretno so uporabljeni različni žanrski prijemi, od izrazito komičnih do pretresljivih in melanholičnih. Filmu bo razvoj koristil, saj je mestoma preobložen s praznim dogajanjem, ampak komisija meni, da kaže projekt velik potencial za kinematografski, avtorski film; zgodbi se vidi, da nima drugih namenov kot povedati globoko osebno zgodbo, ki bo skozi veteransko in občutljivo avtorjevo oko v prihodnosti dobila, upamo, še vizualno obliko.

2018
Vir: Slovenski filmski center

Stik z uredništvom