6. oktober 2020

Zgodbe iz kostanjevih gozdov in Oče v tekmovalnem programu festivala CinEast

13. hibridna izdaja CinEast - srednje in vzhodnoevropski filmski festival v Luksemburgu bo potekal od 8. do 25. oktobra. Festival bo predstavil okoli 110 projekcij, v tekmovalni program osmih filmov pa sta se uvrstila Zgodbe iz kostanjevih gozdov scenarista in režiserja Gregorja Božiča, ki se bo festivala tudi udeležil in manjšinska soprodukcija Oče režiserja Srdana Golubovića. Na festivalu se bo predstavil tudi film Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca, v sklopu fotografske razstave pa bodo na ogled tudi fotografije dveh slovenskih fotografov Matjaža Krivica in Cirila Jazbeca.

Osrednja tema letošnjega festivala je »Sejanje prihodnosti. Naš planet in družba na razpotju« in predstavlja razmislek o nevzdržnosti našega odnosa do okolja ter naših socialnih in ekonomskih modelov. Prvič bodo na festivalu predvajani tudi filmi iz Belorusije. Kot je letos že v navadi, bo večina filmov na voljo tudi na posebni spletni VOD festivalski platformi.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska soprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na zadnjem festivalu v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Septembra letos je film prejel dve novi mednarodni priznanji, to sta nagrada žirije na filmskem festivalu v Nari na Japonskem in posebna omemba na jubilejnem 25. festivalu novega filma v Splitu, ki ga je tudi otvoril. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Film, katerega realizacijo je sofinanciral Slovenski filmski center, je bil uspešen prejemnik finančne podpore tudi iz strani mednarodnih skladov Ustvarjalna Evropa - podprogram MEDIA ter Eurimages. Koproducenti filma so poleg italijanske produkcijske hiše Transmedia Production še RTV Slovenija in Deutsche Film-und Fernsehakademie Berlin - DFFB. Mednarodni prodajni agent je Cercamon. Film je imel svetovno premiero na lanskem 44. filmskem festivalu v Torontu, po Luksemburgu pa svojo pot nadaljuje v mesecu novembru, in sicer ga bo občinstvo lahko videlo v glavnih tekmovalnih programih festivalov »New Horizons« na Poljskem, »Braunschweig IFF« v Nemčiji ter festivalu »A l'Este« v Peruju. Na male ekrane Televizije Slovenija prihaja v soboto, 17. oktobra, ob 23.05.

Oče je srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanska soprodukcija. Slovenski soproducent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Scenarij za film sta napisala Ognjen Sviličić in Srdan Golubović. V filmu igrajo: Goran Bogdan, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Muharem Hamzić, Ajla Šantić, Vahid Džanković, Milan Marić in Nikola Rakočević. Soprodukcijske hiše so: Vertigo, Neue Mediopolis Film, ASAP Films, Propeler Film, SCCA/pro.ba, ZDF Arte, Arte France Cinema. Film so sofinancirali Filmski center Srbije, Ministrstvo za kulturo in informiranje Republike Srbije, Slovenski filmski center, Eurimages, MDM - Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux cinémas du monde - Centre National de la Cinematographie et de'l Image Animée - Institut Français, Hrvaški avdiovizualni center, Filmski sklad Sarajevo in Ustvarjalna Evropa - MEDIA.

Film je na letošnjem 70. Berlinalu v sekciji panorama prejel nagradi občinstva in ekumenske žirije, takoj zatem na FESTu še nagradi Fedeora in nagrado občinstva, igralec Goran Bogdan nagrado za najboljšo igro. Sledila je še nagrada občinstva in najboljšega igralca manjšinske soprodukcije na filmskem festivalu v Pulju, vmes pa se je Oče že uvrstil v izbor za Evropsko filmsko nagrado. Režiser je tudi letošnji prejemnik nagrade Darko Bratina in osrednji gost pravkar potekajočega festivala Poklon viziji. Film bo 10. oktobra v tekmovalnem programu prikazan na 23. Festivalu slovenskega filma v Kinu Komuna.

Jaz sem Frenkje tranzicijska zgodba o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo, koprodukcijski partnerji so Baš Čelik iz Srbije, Interfilm iz Hrvaške in Small Moves iz Severne Makedonije. Režiser Metod Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij na letošnjem 67. festivalu v Pulju prejel zlato areno za režijo. Tudi ta film prihaja na male ekrane Televizije Slovenija, in sicer v petek, 16. oktobra ob 21. uri.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO