17. april 2024

Novi film Sonje Prosenc s svetovno premiero v New Yorku

Tretji fim režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike je bil  izbran med deset filmov glavnega mednarodnega tekmovalnega programa filmskega festivala Tribeca, na katerega se je letos prijavilo rekordno število 13.016 filmov z vsega sveta in ga je leta 2002 ustanovil igralec Robert de Niro. Festival  bo potekal od 5. do 16. junija v New Yorku na Manhattnu. Odrešitev za začetnike bo premierno prikazan ob prisotnosti filmske ekipe, sledile pa bodo projekcije v več broadwayskih dvoranah. Selektorji ameriškega festivala so o filmu zapisali, da gre za “izjemno zabavno, pikro satiro, ki je obenem vsebinsko provokativna kot tudi formalno drzna.”

V filmu v glavnih vlogah nastopajo Katarina Stegnar, Marko Mandič, igralsko odkritje Mila Bezjak in vzhajajoča zvezda francoske kinematografije Aliocha Schneider, mlajši brat Nielsa Schneiderja, znanega predvsem po filmih Xavierja Dolana in zadnjega filma Woodyja Allena. V filmu nastopajo še Judita Franković Brdar, Jure Henigman, glavni igralec režiserkinega prejšnjega filma Zgodovina ljubezni Kristoffer Joner (Povratnik, 2015, Bølgen /Val, 2015, Misija nemogoče: izpad, 2018), pevka Ana Djurić - Konstrakta in Matija Vastl.

Režiserka Sonja Prosenc je pred svetovno premiero filma  o vzgibih za nastanek filma povedala: “Ko sem bila otrok, nam je na cesti zgorel avto. Iz tega otroškega spomina na avtomobile, ki vozijo mimo, je nastala Odrešitev za začetnike. Sredi kaosa in strahu mimo zgorelega avta zapelje drug avto - bleščeč, nov, z družino, ki se zdi popolna in se ne ustavi, da bi pomagala. Kdo so ti ljudje, ki se odločijo, da ne bodo ustavili? Film se zavrti okoli njih, a ne postavlja pod vprašaj le njihovih dejanj; preiskuje tudi razloge za njihove odločitve. Se bojijo soočenja s svojo lastno ranljivostjo ali gre za naučeno brezbrižnost, simptom širšega družbenega stanja?”

Sonja Prosenc je domači in mednarodni filmski javnosti znana predvsem po svojih umetniških dramah Drevo (2014) in Zgodovina ljubezni (2018), oba uradna slovenska  kandidata za oskarja, ki sta z izrazito in poglobljeno filmsko govorico pritegnila pozornost filmoljubcev, kritikov pa tudi akademikov. Študije njenih filmov se pojavljajo v akademskih publikacijah tako v Evropi kot v ZDA, nazadnje v založbi Berghahn Books, New York, Oxford, ob izidu knjige pa je njen prvenec Drevo s projekcijo v začetku aprila 2024 postal del Anthology Film Archives New York. Zelo uspešno se je  preizkusila tudi v žanru komedije s kratkim filmom Raj (2019), ki je prejel vesno za najboljši kratki film na Festivalu slovenskega filma. V tretjem filmu Odrešitev za začetnike, z mednarodnim naslovom Family Therapy, združuje občutek za komedijo z zelo osebno filmsko vizijo.

Pri filmu so sodelovali režiserkini stalni sodelavci, med njimi direktor fotografije Mitja Ličen (film Telesce, premierno prikazan v Semaine de la Critique Cannes, z nagrado Evropske filmske akademije) in norveški oblikovalec zvoka Gisle Tveito (Thelma,2017, Najbolj grozen človek na svetu, 2021 in ostali filmi Joachima Trierja, Višja sila Rubena Östlunda iz leta 2014). Glasbo sta ustvarila Primož Hladnik in Boris Benko (Silence), posnel pa jo je Simfonični orkester Stavanger na Norveškem. Glavni producent filma je Rok Sečen s produkcijsko hišo Monoo.

Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar je ob tej pomembni premieri izjavila: »Uvrstitev filma Odrešitev za začetnike v tekmovalni program enega najpomembnejših filmskih festivalov na ameriški celini je velik uspeh za slovenski film. S tem uspehom tudi Slovenski filmski center pomembno uresničuje svoj cilj večje mednarodne prepoznavnosti slovenske filmske ustvarjalnosti. Ob skromnih proračunih in majhnemu številu filmov, ki jih v Sloveniji ustvarimo, je tak uspeh za nas še toliko večji. Veseli me, da je režiserka Sonja Prosenc ponovno dokazala, da sodi v sam vrh svetovnega filma. Po uspešnih uvrstitvah in nagradah na velikih evropskih festivalih ji je tokrat uspel preboj na ameriško celino. Čestitke celotni ekipi filma.«

V Sloveniji sta nastanek filma finančno podprla Slovenski filmski center skupaj s Filmskim Studiem Viba Film in RTV Slovenija. Znaten delež  za realizacijo filma je prispevala Italija preko italijanskega Ministrstva za kulturo in Filmske komisije regije Furlanija - Julijska krajina, kjer  je bil velik del filma tudi posnet. Pri razvoju projekta in produkciji filma so sodelovale še Norveška, Hrvaška in Srbija. Razvoj filma je podprla  Ustvarjalna Evropa – program Media, ki ga podpira Evropska komisija.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO