10. oktober 2022

Študentski oktober Univerzitetne knjižnice Maribor tudi v znamenju slovenskega filma

Za bruce, študente in vse obiskovalce Univerzitetna knjižnica Maribor tudi letos prireja vsebinsko bogat in raznolik Študentski oktober. S filmskim programom se jim pridružujemo tudi v Bazi slovenskih filmov.

V sredo, 12. oktobra, ob 17. uri si boste v avli UKM lahko ogledali izbor sedmih slovenskih kratkih filmov, ki predstavijo širok spekter avdiovizualnih zvrsti in časovno zaobjamejo celotno zgodovino slovenskega filmskega ustvarjanja. Nastanek najzgodnejšega filma, ki bo prikazan sega v leto 1906 in najpoznejšega v leto 2021.


PROGRAM

Na domačem vrtu

Karol Grossmann, 1906, Avsto-Ogrska (Slovenija), čb, nemi, 2'

Na vrtu pred hišo se najprej sami igrajo otroci Draga, Božena in Vladimir. V drugem kadru se jim pridruži še mama Matilda, v igri se približujejo in oddaljujejo od kamere.


Smučarska tekma za smuško prvenstvo Jugoslavije v Planici pri Ratečah

Veličan Bešter, 1922, Kraljevina SHS (Slovenija), tonirani, nemi, 6'

26. februarja 1922 se je v Planici odvila druga smučarska tekma za prvenstvo Jugoslavije, v kateri je sodelovalo 53 moških in 7 žensk. Tekmovalci pred startom, med tekmo in prihodom v cilj. Odhod sodelujočih na železniško postajo.


Divjad

Karpo Godina, 1965, Jugoslavija (Slovenija), čb, 6'

V kratkem eksperimentalnem filmu vrtoglava kamera sledi dekletu po živahnih ljubljanskih ulicah.


Slavica Exception

Mako Sajko, 1971, Jugoslavija (Slovenija), čb, 11'

Dokument o profesionalni artistki-striptizeti, ki je izbrala to pot zaradi možnosti hitrega zaslužka.


Detektiv Dorian

Luka Marčetić, 2021, Slovenija, b, 3'

Detektiva najamejo, da odkrije spletnega goljufa.


Babičino seksualno življenje

Urška Djukić, 2021, Slovenija, b, 13'

Štiri starejše ženske razmišljajo o svojih spominih na stare čase, ko so bile mlade in ko so bili odnosi med moškimi in ženskami zelo drugačni. Njihovi glasovi se zlijejo v en sam glas babice Vere, ki zelo podrobno pripoveduje svojo zgodbo. Izlet v babičino mladost in spomine na njeno intimno življenje ponazarja položaj slovenske ženske v prvi polovici 20. stoletja.


Laibach - Eurovision (Spectre)

Maja Prelog in Blaž Murn, 2015, Slovenija, b, 5'

Eurovision je vizija Evrope pred razpadom skozi oči legendarnih Laibach. Podobe, ki se nizajo v kratkem filmu tvorijo ikone postindustrijskih Trbovelj, katerim sledi ledeno opustošenje letošnjega žledoloma na pivškem. Dim in megla se valita po pokrajini preko oddajnika na Kumu in ustvarjata svojevrstno slutnjo prihajajočega časa.


Pester program, ki se nam obeta so omogočili: Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Studio Virc, Laibach, Karpo Godina in Luka Marčetić.


Sicer bo cel teden Študentskega oktobra prester. V nadaljevanju si lahko preberete in v svoj koledar zabeležite tudi ostale dogodke.

  • torek, 11. 10., 17.00, Avla: Bogato živalstvo podzemlja: izziv za raziskovanje in varstvo – predavanje doc. dr. Maje Zagmajster
  • sreda, 12. 10., 17.00, Avla: Filmski kolaž Baze slovenskih filmov
  • sreda, 12. 10., četrtek, 13. 10., 11.00–17.00, petek, 14. 10., 11.00–15.00, Pod arkadami UKM: Tržnica pod arkadami: prodaja odpisanega gradiva
  • četrtek, 13. 10., 15.00, Glazerjeva dvorana: Prehrana za dolgoživost: predavanje doc. dr. Tanje Pajk Žontar
  • torek, 18. 10., 11.00, Glazerjeva dvorana: Športajmo in berimo: dogodek s športniki
  • četrtek, 20. 10., 19.00, Pod arkadami UKM: Dimek in Davor Klarič: glasbeno-literarni dogodek

Vir: Univrzitetna knjižnica Maribor in Baza slovenskih filmov

POVEZANO