9. oktober 2023

Podeljene so nagrade 26. FSF Portorož

Včeraj zvečer se je zaključil 26. Festival slovenskega filma Portorož, ki je v slabem tednu dni predstavil letošnjo bero slovenskih filmov ter gostil vrsto strokovnih dogodkov in večernih druženj. Zaključno slovesnost v Glavni dvorani Avditorija Portorož sta povezovala igralec, režiser, scenarist in pianist Jure Ivanušič in moderator Toni Cahunek. Za glasbo sta poleg Jureta Ivanušiča poskrbela še basist Jošt Drašler in bobnar Žiga Kožar. 

Na zaključni slovesnosti so bile podeljene letošnje vesne in druge festivalske nagrade. Glavno nagrado, vesno za najboljši celovečerni film, je odnesel eksperimentalni celovečerec Ne misli, da bo kdaj mimo (Tomaž Grom), ki je dobil tudi vesno za najboljšo izvirno glasbo. Vesni za najboljši celovečerni igrani film in najboljši scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović in Sara Hribar) je dobil film Zbudi me (Marko Šantić). Jure Henigman je za vlogo Roka v tem filmu dobil vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Jurij Drevenšek za vlogo Damjana vesno za najboljšo stransko moško vlogo, Lija Ivančič pa vesno za najboljšo masko. 

Vesna za najboljšo režijo je šla v roke Ivanu Gergoletu za film Mož brez krivde, ki je dobil tudi nagrado Art kino mreže Slovenije in nagrado IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec. Film Opazovanje (Janez Burger) je dobitnik treh nagrad: Diana Kolenc je za vlogo Lare v prejela vesno za najboljšo glavno žensko vlogo, Špela Jelovčan in Vasja Kokelj vesno za najboljšo scenografijo, Julij Zornik in Igor Popovski pa vesno za najboljši zvok.

Vesno za najboljšo stransko žensko vlogo je prejela Vesna Pernarčič za vlogo Špele v filmu Vzornik (Nejc Gazvoda), ki je dobil tudi vesno za najboljšo kostumografijo (Katarina Šavs). Vesno za najboljšo montažo je dobila Sara Gjergek za film Duhovnica (Maja Prettner), ki je prejel tudi nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk. Marko Brdar je bil nagrajen za najboljšo fotografijo za film Varen kraj (Juraj Lerotić), ki je dobil tudi vesno za najboljšo manjšinsko soprodukcijo.

Vesno za najboljši dokumentarni film je prejel film Telo (Petra Seliškar), vesno za najboljši kratki igrani film Kako sem se naučila obešati perilo (Barbara Zemljič), vesno za najboljši animirani film Borbike (Nika Jurman) in vesno za najboljši študijski film Alenka (Kristian Bernard Irgl). Podeljeni sta bili še dve vesni za posebne dosežke, in sicer celovečernemu dokumentarcu Pero (Damjan Kozole) in kratkemu filmu Zemlja (Alex Cvetkov). Vesne za najboljši eksperimentalni film člani žirije niso podelili. Nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI in vesno za najboljši film po izboru občinstva (povprečna ocena 4,82) je prejel dokumentarni celovečerec Duhovnica (Maja Prettner).

26. FSF Portorož je z zaključno slovesnostjo zaprl svoja vrata do naslednje jeseni.

Vir: Festival slovenskega filma

POVEZANO