27. januar 2021

Padla je prva klapa celovečernega filma Zbudi me režiserja Marka Šantića

V torek, 26. januarja 2021, se je na Jesenicah začelo snemanje novega slovenskega celovečernega igranega filma Zbudi me režiserja Marka Šantića.

Glavni junak filma je Rok, ki se zaradi začasne izgube spomina iz idiličnega turističnega kraja vrne v mesto svojega odraščanja. Ne spominja se ne svojega dekleta Rine, ne svoje problematične preteklosti. Medtem, ko si prizadeva, da bi svojega mlajšega brata Jureta zaščitil pred slabo družbo, se je prisiljen ponovno soočiti s svojim nekdanjim življenjem.

Režiser je o svojem tretjem celovečernem igranem filmu povedal: »Osrednja tema filma je izguba spomina, ki služi kot metafora za univerzalno pozabo neke travmatične izkušnje širše skupnosti. Glavni junak Rok, ki ga bo v filmu upodobil Jure Henigman, skozi filmsko zgodbo sestavlja mozaik svoje pozabljene preteklosti ter občutek za odgovornost do svojih preteklih dejanj. Veseli me, da smo navkljub epidemiji in vsem neljubim zapletom v preteklem letu, začeli s snemanjem.«

Šantić pri filmu sodeluje z izkušeno mednarodno filmsko ustvarjalno ekipo ter znanimi slovenskimi igralci. Scenarij so napisali Marko Šantić, Goran Vojnović in hrvaška scenaristka Sara Hribar, v glavnih vlogah poleg že omenjenega Jureta Henigmana nastopajo še Živa Selan, Timon Šturbej, Nataša Barbara Gračner, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Andrej Murenc, Blaž Setnikar, Benjamin Krnetić, Nebojša Pop Tasić, Jure Ivanušič, Alenka Kraigher, Vito Weis, Vid Klemenc, Andrijana Boškoska Batič in številni drugi.

Direktor fotografije je hrvaški filmski snemalec Ivan Zadro, ki je med drugim posnel tudi celovečerno uspešnico Poslednji Srb na Hrvaškem, scenograf Marco Juratovec (tudi scenograf filmov Ne bom več luzerka in Jaz sem Frenk), kostumografinja Tina Bonča, oblikovalka maske Lija Ivanič in pomočnica režije Irena Gatej. Glasbo za film bo prispeval francosko-avstrijski skladatelj Jan Visocky, ki je sodeloval tudi že pri filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov, montažer filma je hrvaški ustvarjalec Vladimir Gojun, dvakratni dobitnik nagrad vesna za montažo filmov Houston, imamo problem in Rudar, direktor filma je Luka Rus.

Film, katerega producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara iz slovenske produkcijske hiše Vertigo, nastaja v mednarodni soprodukciji. Soproducenti filma so še Jaka produkcija iz Hrvaške, Living Pictures iz Srbije in Hippocampe Production iz Francije.

Zbudi me, ki bo posnet v predvidoma v 32 snemalnih dneh na Jesenicah, Bledu, Kamniku in Ljubljani, nastaja s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Hrvaškega avdiovizualnega centra, Filmskega centra Srbije in francoske kolektivne organizacije SACEM, ob sodelovanju Filmskega studia Viba film. Film je v letu 2020 prejel tudi sredstva podprograma MEDIA, ki je del programa Ustvarjalna Evropa pri Evropski komisiji, prav tako pa je lani prejel tudi sredstva sklada Sveta Evrope za koprodukcijo, distribucijo, promocijo in prikazovanje evropskih kinematografskih del – Eurimages.

Režiser Marko Šantić je rojen v Splitu na Hrvaškem. Leta 2008 je diplomiral iz filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Dva njegova študijska kratka igrana filma sta bila še posebej uspešna: Srečno pot Nedim (2005) in Luknja (2006). Srečno pot Nedim je bil nominiran za nagrado Evropske filmske akademije in je prejel Srce Sarajeva – nagrado za najboljši kratki film na Sarajevskem filmskem festivalu in glavno študentsko nagrado na Tribeca film festivalu. Film Luknja pa je v Sarajevu prejel posebno priznanje žirije ter zmagal kot najboljši film v Bologni, na festivalu evropskih filmskih šol.

Film Zapelji me (2013), ki je nastal v produkciji RTV Slovenija je Šantićev celovečerni prvenec in je bil premierno prikazan na 16. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kjer je prejel nagrado vesna za najboljšo režijo. Leta 2018 pa je prav tako v produkciji RTV Slovenija nastal njegov drugi celovečerni film Skupaj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO