12. april 2021

V Melbournu se je začelo snemanje celovečernega filma Moja Vesna režiserke Sare Kern

V četrtek, 8. aprila, se je v Melbournu začelo snemanje celovečernega prvenca Moja Vesna nagrajene slovenske scenaristke in režiserke Sare Kern, ki že nekaj let živi v Avstraliji. Snemanje bo potekalo v okolici in predmestjih Melbourna.

Po nenadni smrti matere deklica Moja, stara 10 let, nepričakovano prevzame vlogo odraslega v svoji razdrobljeni priseljenski družini, ki živi v predmestju Melbourna. Prizadeva si pobotati težavno sestro Vesno, ki je noseča, in neutolažljivega očeta Miloša.

Miloša igra Gregor Baković prejemnik številnih nagrad, sicer redno zaposlen v SNG Drama v Ljubljani. Igral je v več kot sedemdesetih gledaliških igrah in velja za enega izmed najbolj uveljavljenih igralcev v Sloveniji, ki je med drugim igral tudi v filmih Ekspres, Ekspres (1997), Sladke Sanje (2001), Odgrobadogroba (2005), 9:06 (2009), ter drugih.

Vesno igra Mackenzie Mazur, nadarjena ameriško-avstralska mlada igralka poljskih korenin, ki si je vlogo prislužila z izjemnim nastopom na avdiciji. Za vlogo Vesne se uči slovenščine pri slovenskem gledališkem strokovnjaku. Vlogo Moje pa bo odigrala Loti Kovačič, amaterska igralka, ki so jo izbrali na podlagi množičnega poziva med slovensko-avstralsko skupnostjo.

Claudia Karvan igra Mirando, mamo Mojine najboljše prijateljice Danger. Claudia je ena najbolj priznanih avstralskih igralk doma in po svetu. Prvo vlogo je odigrala v filmu režiserke Gillian Armstrong Plima (1987), v katerem je nastopila tudi Judy Davis. Igrala je tudi v serijah Bump (v tej seriji ponudnika naročniških pretočnih storitev Stan je sodelovala kot soustvarjalka in producentka), Love My Way, The Secret Life of Us in Puberty Blues.

Vlogo Danger, prav tako deklico staro 10 let, bo odigrala Flora Feldman. Ekipi se je pridružila po uspešni sezoni nastopanja v gledališču »Malthouse Theatre«, kjer je igrala v Solarisu. Igro je režiral Matthew Lutton, v glavnih vlogah pa so nastopali Keegan Joyce, Leanna Walsman in Hugo Weaving.

V ekipi so tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, direktorica filma Rachel Forbes, vodja snemanja Ira Cecić, pomočnik režije Andy Pante, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet.

Producenti filma so Rok Biček iz Cvinger filma ter Gal Greenspan in Sharlene George iz avstralske produkcijske hiše Sweetshop & Green.

Rok Biček, ustanovitelj Cvinger filma, je izjavil: »Zelo smo hvaležni avstralskim in slovenskim kolegom, ki so omogočili prvo slovensko-avstralsko koprodukcijo v Melbournu. Zanimivo bo opazovati ponovno sodelovanje med režiserko Saro Kern in slovenskim snemalcem Levom Predanom Kowarskim pri ustvarjanju nove mojstrovine v Avstraliji.«

Gal Greenspan, eden od direktorjev Sweetshop & Green, pa je povedal: »Navdušeni smo nad produkcijo tega izjemnega projekta. Sara je zelo nadarjena in enkratna filmska ustvarjalka. V zadnjih nekaj letih ji je uspelo ustvariti neverjeten svet s scenarijem ter filmsko in igralsko ekipo filma Moja Vesna. Veseli nas, da bomo leta 2022 občinstvu lahko predstavili njen prvi celovečerni film.«

Film sofinancirata Slovenski filmski center in Screen Australia. Finančno ga podpirata Film Victoria in RTV Slovenija, pri razvoju pa sodelujeta tudi Torino Film Lab in Cannes Cinéfondation Residence.

Caroline Pitcher, izvršna direktorica agencije Film Victoria, je med drugim dejala: »Sarin prefinjeni scenarij za celovečerni prvenec je takoj navdušil našo ekipo za razvoj. Navdušeni smo, da lahko sodelujemo pri začetku produkcije filma Moja Vesna v Melbournu in opazujemo, kako bodo Sara, Gal in njuna nadarjena ustvarjalna ekipa uresničili njeno vizijo.«

Kratki film scenaristke in režiserke Sare Kern iz leta 2016 Srečno, Orlo! je premiero doživel na 73. beneškem filmskem festivalu, prikazan pa je bil tudi na mednarodnih filmskih festivalih v Torontu, Chicagu in Seattlu. Srečno, Orlo! je prejel tudi Štigličev pogled za režijo, nagrado podeljuje Društvo slovenskih režiserjev.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO