29. julij 2021

Mož brez krivde film Ivana Gergoleta zaključil snemanje

Prvi celovečerni igrani film Mož brez krivde scenarista in režiserja Ivana Gergoleta se je snemal v obmejnem območju Slovenije in Italije. Premiera filma in distribucija sta načrtovana v mesecu marcu 2022.

Zgodba o osebnem maščevanju in odrešenju je postavljena v Trst, kraj na jadranski obali, na meji med Italijo in Slovenijo. Petdesetletna vdova, ki dela v bolnici, ugotovi, da je bil zaradi posledic možganske kapi v bolnico sprejet možev nekdanji delodajalec, ki je delno odgovoren za smrt njenega moža. Njegov sin ji ponudi delo negovalke, ne da bi vedel za povezavo med njima. V želji po maščevanju se odloči, da bo ponudbo sprejela.

V filmu igrata Branko Završan, večkrat nagrajeni filmski in gledališki igralec iz Slovenskega ljudskega gledališča v Celju in italijanska igralka Valentina Carnelutti, ki je od leta 1995 igrala v več kot 40 filmih. Pri filmu sodelujejo še direktorica fotografije Debora Vrizzi, scenograf Marco Juratovec, kostumografka Gilda Venturini in oblikovalka maske Alenka Nahtigal.

Producenta filma sta Miha Černec in Jožko Rutar iz produkcijske hiše Staragara, v soprodukciji z italijansko produkcijsko hišo Transmedia Produzione, zanjo Igor Prinčič in hrvaškim Propeler filmom, zanj Boris T. Matić.

Film nastaja v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film in s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, Filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, Avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine, italijanskega Ministrstva za kulturno dediščino, dejavnosti in turizem – MiBACT, ki je film prav tako že sofinanciralo v višini 280.000 evrov, Hrvaškega avdiovizualnega centra in Eurimagesa, ki je na svoji 163. seji upravnega odbora film podprl v višini 140.000 evrov. Na isti seji sta bili podprti še dve slovenski manjšinski soprodukciji. Dokumentarni film Izgubljeno sanjsko moštvo hrvaškega režiserja Jureta Pavlovića v višini 130.000 evrov, ki je hrvaško, italijansko, srbska in slovenska soprodukcija, slovenski soproducent je produkcijska hiša Tramal Films. Celovečerni igrani film Razpoka v ledu srbske režiserke Maje Miloš pa je prejel sredstva v višini 225.000 evrov in je srbsko, nizozemsko, italijansko, slovenska, hrvaška soprodukcija. Slovenski soproducent je produkcijska hiša Spok Films. Oba projekta sta prav tako že prejela sredstva Slovenskega filmskega centra.

Zamejski Slovenec Ivan Gergolet je rojen leta 1977 v italijanskem Tržiču in je diplomant filmskih študij na Univerzi v Bologni. Je eden od medijskih aktivistov, ki so ustvarili OrfeoTV, prvo ulično televizijo v Italiji. Gergolet je tudi član Evropske filmske akademije, profesionalno se je začel s filmom ukvarjati leta 2006, ko je delal kot asistent produkcije, asistent režije in vodja snemanja pri številnih produkcijah. Od leta 2008 poučuje na področju ustvarjanja filma na srednjih šolah in v tržaškem zaporu, razvija in snema kratke filme, dokumentarce ter glasbene videospote in videe z družbeno vsebino, s katerimi promovira ustvarjanje filmov kot družbeno ozaveščenost in orodje za osebnostno rast. Njegov dokumentarni prvenec Ples z Marijo (2014) je bil prvi dokumentarni film, ki je bil izbran v program Teden kritike na filmskem festivalu v Benetkah leta 2014, kjer je prejel nagrado Civitas Vitae, hkrati pa je bil nominiran za Evropsko filmsko nagrado.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO