12. avgust 2021

Padla je prva klapa nadaljevanja družinske filmske uspešnice Gajin svet

Ta teden se je v Ljubljani začelo snemanje mladinske romantične komedije Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše. Gre za nadaljevanje priljubljene zgodbe o pogumni in navihani Gaji, ki smo si jo v letu 2018 množično ogledali v kinu.

Zdaj 14-letna glavna junakinja, se bo tudi v drugem delu, na svoj odločen način spopadla z najstniškimi težavami, doživela vdor v osebni profil na družbenem omrežju, pomagala rešiti kriminalni primer in nam pokazala, da je prijateljstvo tisto, kar največ šteje. Pa čeprav so tvoji starši ločeni, živiš s tečno starejšo sestro, ki se za povrh zaplete še tvoj odnos z najboljšim prijateljem.

Ob začetku snemanja je režiser in producent Peter Bratuša o svojem tretjem celovečernem filmu povedal: »Izjemno sem vesel, da je po štirih letih pred nami nadaljevanje filma, ki je osvojil srca več generacij otrok in staršev. Gaja je zdaj nekoliko starejša, njen svet pa ostaja svet poguma, zapletov, akcije, srčnega prijateljstva in optimizma. Filmski zgodbi je primerno tudi vzdušje na snemanju - spet se je zbrala odlična ekipa. Začetek snemanja pa je zame še posebej simboličen, saj ravno te dni mineva 30 let od prve klape enega najbolj priljubljenih slovenskih filmov Babica gre na jug, pri katerem sem z režiserjem in producentom Vinčijem Vogue Anžlovarjem sodeloval kot direktor fotografije in producent. Veseli me, da po 30 letih še vedno ustvarjava – Vinči ravno zaključuje snemanje filma Dedek gre na jug, jaz pa začenjam z nadaljevanjem Gaje.«

Filmsko zgodbo drugega dela bomo lahko spremljali kot nadaljevanje filma Gajin svet, ki si ga je v letih 2018 in 2019 v kinu ogledalo več kot 80.000 ljudi, na televiziji pa v letu 2020 kar 200.000 gledalcev, obenem pa nam prinaša samostojno zgodbo, ki si jo bodo z zanimanjem ogledali tudi gledalci, ki niso videli prvega dela.

O nastajanju filma

Štiriletni premor je prinesel marsikaj novega. Med drugim tudi novo glavno igralko. Gajo bo upodobila nadarjena Uma Štader, za katero je bila glavna vloga pravo presenečenje: »Želela sem si igrati že v prvem delu, ampak sem bila takrat še premlada. No, zdaj sva obe z Gajo malo starejši in vse se je poklopilo. Ko sem se prijavila na avdicijo, sem bila prepričana, da iščejo stranske like. Ko pa me je poklical režiser in mi povedal, da bom igrala glavno vlogo, sem potrebovala kar nekaj dni, da sem dojela, da je res

Nad snemanjem in pripravami nanj je navdušen tudi mladi talent Enej Černe Berčič, ki bo v drugem delu Gajin prijatelj Matic: »Zelo se veselim vloge in snemanja filma, saj bo to zame ena velika izkušnja. Tudi na vajah, ki smo jih imeli v zadnjih mesecih, sva se z Umo veliko naučila. Vaje je vodila igralka Ajda Smrekar in to je bila najbolj zabavna šola kadarkoli. Zelo sem užival in tudi še bom.«

Osrednja mlada igralka bo največ snemalnih dni preživela s Sebastianom Cavazzo, svojim filmskim očetom, ki pravi: »Naša družinska zgodba se nadaljuje. Dekleti sta nekoliko zrasli, jaz kot njun oče pa sem se v tem času naučil marsičesa. Tudi kuhati. Čeprav ne živimo skupaj, smo srečna družina, ki ima vzpone in padce. Tudi drugi del močno izpostavi spletne zlorabe mladih, kar se mi zdi prava smer, saj je teh danes verjetno še več, kot jih je bilo pred štirimi leti. Res se veselim snemanja in dela z mladimi igralci

Preostale vloge v filmu prevzemajo prvaki slovenske filmske scene, izmed katerih večino že poznamo iz prvega dela. Poleg Sebastiana Cavazze še Jana Zupančič kot Gajina mama, Primož Pirnat kot družinski prijatelj Gregor, Ajda Smrekar kot Gajina učiteljica saksofona Ema in Lotos Šparovec kot višji inšpektor Hace. Vračata se tudi mladi Neža Smolinsky kot Gajina sestra Tea in Gitica Jakopin kot njena prijateljica Daša. Na novo pa se jim pridružujejo Jurij Zrnec, Bojan Emeršič, Matej Zemljič, Katarina Čas in številni drugi.

O ustvarjalcih

Scenarij za film sta tudi tokrat prispevala Peter Bratuša in Špela Levičnik Oblak, direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske pa Nataša Sevčnikar. Glasbo za film bo napisal Sebastjan Duh.

Film, katerega producenta sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn, nastaja v produkcijski hiši Felina Films, v soprodukciji z RTV Slovenija, ob podpori Slovenskega filmskega centra in s sodelovanjem Filmskega studia Viba film. Posnet bo v predvidoma 27 snemalnih dneh na več lokacijah po Ljubljani in na obali.

Premiera v kinih po Sloveniji bo predvidoma jeseni 2022.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO