21. april 2021

Dnevi slovenskega filma v Srbiji

Od 26. do 29. aprila bodo v Beogradu v Jugoslovanski kinoteki v živo potekali šesti Dnevi slovenskega filma, ki jih bosta ob 19. uri svečano odprla kratki dokumentarni film Neločljivi scenarista in režiserja Marka Naberšnika in celovečerni dokumentarno-igrani film Antigona – kako si upamo! režiserja Janija Severja. Film Neločljivi pripoveduje zgodbo o prijateljih, ki so v času razglašene epidemije covida-19 kljub temu našli način, da se povežejo in drug drugemu zaupajo svoje misli. Antigona - kako si upamo! pa je nastala po motivih drame Trojno življenje Antigone Slavoja Žižka. Film predstavlja politično dramaturgijo, ki podžiga najbolj vitalna vprašanja našega časa, v njem pa igrajo: Primož Bezjak, ki je na minulem 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo glavno moško vlogo, Anja Novak, Matija Vastl, Žan Perko, Jure Henigman, Doroteja Nadrah, Matej Zemljič in Gregor Prah. Scenarij za film so napisali Miloš Kalusek, Jani Sever in Stojan Pelko. Film je na 23. Festivalu slovenskega filma prejel tudi vesni za najboljšo montažo, za najboljši dokumentarni film in nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov (Fipresci) za najboljši slovenski celovečerni film v tekmovalnem programu.

Uvodoma si bo občinstvo lahko ogledalo dokumentarni film Glasba je časovna umetnost 3, LP film Laibach režiserja Igorja Zupeta. To je film o prvem uradno izdanem domačem albumu skupine Laibach iz leta 1985. Čeprav je bilo ime skupine v Ljubljani takrat politično prepovedano, je plošča vseeno izšla – brez imena in naslova. Črni križ na ovitku je bil dovolj. Po filmu sledi odprtje razstave 40. letnega delovanja glasbene skupine Laibach, avtorja Teodora Lorenčiča, ki bo pospremila izdajo monografije z naslovom Štirideset let večnosti istega avtorja.

Drugi dan festivala bosta na ogled kratki dokumentarni film o luki Koper Marsova luka scenarista in režiserja Maura Lainščka in kratki film Lovka režiserke Urške Djukić. Film je zgodba o Silvi, ženski srednjih let, ki je izgubila stik s svojo žensko platjo. Zagnana lovka gre prvič na lov s svojo hčerko. Iniciacijski ritual ne poteka kot bi moral: Silva se domov ne vrne samo z divjim prašičem, temveč tudi s kljuvajočim vprašanjem o lastni identiteti. V glavni vlogi Silve je nastopila igralka Nataša Barbara Gračner, v ostalih vlogah nastopajo še Ana Penca, Gojmir Lešnjak in Lučka Počkaj.

Od celovečernih filmov pa si bo na ta dan občinstvo lahko ogledalo biografsko glasbeni dokumentarni film o Vladu Kreslinu z naslovom Poj mi pesem režiserja Mirana Zupaniča, kateremu bo sledil krajši Kreslinov koncert, in absolutnega zmagovalca 22. Festivala slovenskega filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov prvenec scenarista in režiserja Gregorja Božiča. Naš zadnji nacionalni kandidat za oskarja predstavlja sanjsko parabolo o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«, v njem pa nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser, Janja Majzelj, Marko Brecelj, Matija Solce, Janez Škof in drugi.

Na predzadnji dan Dnevov slovenskega filma si bo občinstvo lahko ogledalo kratki film Rešetari sa Crvenog krsta režiserja Dragomirja Zupanca in kratki eksperimentalni film Kateri dan sploh je? režiserja Luka Marčetića, ki prikazuje mestnega posameznika kako med karanteno vzpostavi novo rutino. Film je na lanskem 23. Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za film na temo karantene. Od celovečernih filmov pa bosta na ogled biografsko - dokumentarni Slovenec, ki je preletel stoletje režiserja Dušana Milavca in igrani film Ne pozabi dihati režiserja Martina Turka. Prvi pripoveduje o Juriju Kraigherju, ki je bil avstro-ogrski pilot, letalski inštruktor in je služil v letalstvu Kraljevine SHS. Na Pan American Airways je bil pionir medcelinskih letov, dosegel je svetovni hitrostni rekord. Med drugo svetovno vojno je ameriška vojska pod njegovim vodstvom rešila tisoče sestreljenih ameriških pilotov z Balkana, med desantom v Drvarju je reševal maršala Tita. Drugi pa govori o petnajstletnem Klemnu, ki odrašča s starejšim bratom Petrom in mamo samohranilko v malem mestecu na odmaknjenem podeželju. Utečen vsakdan, ki ga Klemen najraje preživlja z oboževanim bratom na teniškem igrišču in ob bližnji reki, prekine Petrovo nenadno, strastno ljubezensko razmerje s prelepo vrstnico Sonjo, kar pri Klemenu sproži naval nasprotujočih si čustev. V filmu igrajo Matija Valant, Tine Ugrin, Iva Krajnc Bagola, Klara Kuk, Ronja Matijevec Jerman, Nikola Đuričko, Jakob Cilenšek in Miha Rodman. Film je na 23. Festivalu slovenskega filma prejel dve vesni, za fotografijo in za igrani film.

Zadnji dan festivala pa bo ponudil kratki, dokumentarni študijski projekt Seme radosti scenaristke in režiserke Ane Cerar, ki pripoveduje o ostarelem paru, ki skrbi za kmetijo že vrsto let. Nekega tihega večera, ko počivata, se v njunih mislih prižge iskrica upanja, da bi lahko bilo njuno življenje tudi drugačno. Prav tako bo premierno prikazan kratki dokumentarni film Zgodovina biciklizma režiserja Karpa Godine. Gre za dokumentacijo protestnikov kolesarjev v letu 2020 v Ljubljani. Od celovečernih filmov pa bo na platnu zasvetila digitalizirana in restavrirana različica slovenskega celovečernega igranega filma To so gadi scenarista in režiserja Jožeta Bevca in Korporacija režiserja Mateja Nahtigala. V filmu, ki se osredotoča na Leona Galla, policijskega inšpektorja v poznih tridesetih in včasih deluje na robu legalnosti, vendar ni koruptiven, igrajo Uroš Fürst, Primož Vrhovec, Ivo Barišič, Jana Zupančič, ki je prejela vesno za najboljšo žensko stransko vlogo na 22. Festivalu slovenskega filma, Jelena Perčin, Borut Veselko, Lejla Korać, Katarina Stegnar, Matija Vastl, Niko Goršič in Pia Zemljič.

Vsi kratki filmi bodo na ogled ob 17. uri, celovečerni pa ob 19. uri. Izbrani program bo kasneje prikazan tudi v Novem Sadu, Pančevu, Nišu in drugih srbskih mestih, poseben izbor 12 kratkih filmov, od tega 6 študijskih: Apokalipsa, režija Tadeja Vintar; The Station Job, režija Sagar Gahatraj; Tudi jaz vidim, režija Lana Bregar; Da bi človeštvo preživelo, režija Teja Miholič; Birdwatching režija Jan Krevatin; Igra, režija Lun Sevnik ter Tekma oskrbnika trave, režija Christiaan Humbs-Steinbeck, Caleb Murtagh in Jaka Prosenik; Tito, Nasser in Nehru, režija Savyasachi Anju-Prabir in Fayza Harby; Ema režija Sašo Štih, Igral sem se z betonom, režija Fabris Šulin; Verjetno te nikoli več ne bom videla režija Mitja Mlakar in Delčki, režija Áron Horváth Botka, pa bodo prikazani v torek, 4. maja, v domu kulture Studentski grad v Beogradu.

Dnevi slovenskega filma potekajo v organizaciji Društva Slovencev v Beogradu - Društvo Sava, pod pokroviteljstvom Ministrstva kulture in informiranja Republike Srbije, Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in tujini, Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, Nacionalnega sveta slovenske nacionalne manjšine, Slovenskega filmskega centra in Jugoslovanske kinoteke.

Vir Slovenski filmski center

POVEZANO