26. maj 2022

Dnevi slovenskega filma v Pulju

Šesti, tradicionalni Dnevi slovenskega filma bodo v Pulju, v Kinu Valli, v živo potekali od 31. maja do 3. junija. Po projekcijah bodo s prisotnimi ustvarjalci potekali tudi pogovori.

Uvodoma si bodo ob 19. uri obiskovalci ogledali film Nekoč so bili ljudje koscenarista in režiserja Gorana Vojnovića. Leo je Italijan, ki živi v Sloveniji, Vučko pa nekdanji begunec iz Bosne. Ker jima grozi, da bosta izgubila restavracijo, sprejmeta ponudbo prevaranta Giannija: ukrasti morata njegov tovornjak, da bo Gianni lahko pobral denar pri zavarovalnici. A prijatelja po pomoti odpeljeta napačen tovornjak – in v njem najdeta nepričakovan tovor ... V filmu igrajo: Francesco Borchi, ki bo prisoten na projekciji, Moamer Kasumović, Maruša Majer, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Bakovič in drugi. Koscenarist filma je Tommaso Santi, producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Nedavno je film na pomladni ediciji Best Indie Film Award v Londonu prejel nagrado za najboljši celovečerni film, prav tako se je uvrstil v tekmovalni program filmskega festivala Balkan Panorama v turškem Izmirju.

Naslednji dan, prav tako ob 19. uri, se bo občinstvu predstavil film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića, ki se bo prav tako udeležil Dnevov slovenskega filma. Film govori o Brunu in Duši, ki živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja. V filmu igrajo: Sandi Pavlin, ki je za vlogo Bruna na lanskem filmskem festivalu v srbskem Leskovacu prejel nagrado za najboljšega igralca, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah, Jurij Drevenšek in drugi. Film je na lanskem Balkan Panorama filmskem festivalu prejel 2 nagradi rumeni dežnik; za najboljšo režijo, igralec Sandi Pavlin pa za najboljšega igralca. Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje.

Zastoj scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja bo na ogled v četrtek, 2. junija ob 18. 30 uri.
Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje. V filmu igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst, Barbara Cerar, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Ivo Ban, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.
Film je na mediteranskem filmskem festivalu v Aleksandriji je prejel nagrado za najboljšo režijo, na filmskem festivalu v Mostarju (MOFF 2021 – festivalu filmske igre) je Mirjam Korbar prejela nagrado »Drevo ljubezni« za najboljšo glavno žensko vlogo. Na istem festivalu so posthumno posebno nagrado podelili tudi Petru Musevskemu. Producentka filma je Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana, ki bo skupaj z režiserjem tudi predstavila film.

Dnevi slovenskega filma se bodo zaključili v petek, 3. junija ob 17. uri, s filmsko klasiko digitalno restavrirane različice filma Nasvidenje v naslednji vojni, ki ga je leta 1980 po romanu Vitomila Zupana Menuet za kitaro posnel režiser Živojin Pavlović. Gre za prvi slovenski igrani celovečerni film, ki dogajanja med drugo svetovno vojno pri nas ne prikazuje črno-belo, ampak v vsej njegovi kompleksnosti. Film je bil ob nastanku deležen ostrih napadov borčevskih organizacij, bil je povsem spregledan na festivalu jugoslovanskega filma v Pulju, kmalu po začetku javnega predvajanja za nekaj let umaknjen s sporeda, čez dve leti pa prikazan na canskem filmskem festivalu, na katerem je bil sprejet zelo pozitivno. V glavnih vlogah igrajo Metod Pevec, Boris Juh, Hans Christian Blech, Milan Puzić, Tanja Poberžnik, Jožica Avbelj in drugi. Projekt restavriranja filma je lani ob sodelovanju Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS in Slovenskega filmskega centra vodila in izpeljala Slovenska kinoteka. Leta 1980 je film prejel 4 nagrade na tedanjem Tednu domačega filma, in sicer Irena Felicijan srebrno plaketo Metod Badjura za kostumografijo, Metod Pevec priznanje Metod Badjura za igro, Mirko Lipužič priznanje Metod Badjura za scenografijo ter Metod Pevec Stopovo nagrado za igralca leta/za najboljšega igralca.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in so opremljeni s hrvaškimi podnapisi. Partnerja Slovenskega filmskega centra v Pulju sta Slovensko kulturno društvo Istra Pulj, slovenski kulturni center, puljski filmski festival in Kino Valli. Glavna pokrovitelja dogodka sta Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence in zamejce po svetu in Svet za nacionalne manjšine Republike Hrvaške, v sodelovanju z Istrsko županijo in Mestno občino Pulj.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO