4. november 2020

Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu

Četrti Dnevi novega slovenskega filma v Sarajevu bi morali potekati že meseca marca, a so se zaradi posledic epidemije prestavili na november in bodo potekali od 11. do 13. novembra, tradicionalno v Kinu Meeting Point, ki je osrednje mestno filmsko zbirališče.

Otvoritveni film bo večkrat nagrajeni film in zmagovalec 21. Festivala slovenskega filma Ne bom več luzerka scenaristke in režiserke Urše Menart. Ko se devetindvajsetletna diplomantka umetnostne zgodovine brez denarja, dela in družbe znajde na kavču svojih staršev, ugotovi, da bo odrasti težje, kot je pričakovala. «Film Ne bom več luzerka je žirija 21. Festivala slovenskega filma prepoznala kot najbolj celovit filmski izdelek tega festivala. Relevantnost teme, dodelan scenarij in precizna režija Urše Menart, izvrstna igralska zasedba z Evo Jesenovec na čelu ter vsi preostali avtorski prispevki tvorijo prepričljivo celoto. Generacijska problematika je aktualna in pereča, a jo film obravnava z inteligentno noto humorja, absurda in topline.« V filmu igrajo Eva Jesenovec, Živa Selan, Saša Pavček, Branko Završan, Špela Rozin, Jurij Drevenšek, Tina Potočnik Vrhovnik, Lara Vouk, Aljaž Jovanović, Timon Šturbej, Matic Lukšič in Vladimir Kusić. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. 

Naslednji dan bo na programu Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija. Film Izbrisana je zgodba o samski mamici Ani, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih, da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček. Je zgodba o tem, kaj se je dogajalo Slovencem, rojenim na napačnem koncu razpadle države, ki so jim v devetdesetih letih na upravnih enotah luknjali osebne izkaznice. Kaj se zgodi, če izpadeš iz sistema? Lahko te izženejo iz države, morda ti sosedje zasedejo stanovanje, ostaneš brez službe, zdravnika, celo otroka ... Anino mrzlično iskanje rešitve se prelevi v napeto zgodbo, ki spotoma podrobno razišče anomalije slovenskega družbenega sistema. V filmu igrajo z vesno nagrajena protagonistka Judita Franković Brdar, Maruša Majer, Marko Mandić, Sebastian Cavazza, Jernej Kogovšek, Jernej Šugman, Pia Zemljič, Brane Završan, Doroteja Nadrah, Izudin Bajrović, Silva Čušin, Gregor Zorc, Maja Gal Štromar, Neda R. Bric, Barbara Cerar, Nina Skrbinšek in Mojca Partljič. Producent filma je Frenk Celarc iz produkcijske hiše Gustav film. Film bo nocoj, ob 20.05 uri, v sklopu Filma tedna na ogled na TV SLO 1. 

Sledi še Polsestra režiserja Damjana Kozoleta. Film je svetovno premiero doživel v lanskem uradnem tekmovalnem programu festivala v Karlovih Varih. Gre za zgodbo o odtujenih polsestrah iz Izole, ki morata zaradi spremenjenih okoliščin živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. V glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za najboljšo žensko vlogo. Žirija je v utemeljitvi zapisala: »V lik uporniške Neže je Liza Marijina vnesla slojevitost in globino, ki subtilno namigujeta na skrita in potisnjena čustva, ki se skrivajo za navidezno grobostjo, nesramnostjo in samoironijo. Z natančnimi in dobro umerjenimi sredstvi ji uspe postopno razkrivanje emotivnega odpiranja svoje junakinje.« Igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Film je bil v tekmovalnem programu prikazan tudi na letošnjem 48. mednarodnem filmskem festivalu - FEST v Beogradu. V Sarajevu so film že prikazali na zadnji ediciji sarajevskega filmskega festivala, v programu Fokus, v katerem prikažejo filme, ki so bili pred tem prikazani na največjih filmskih festivalih. Film se je pravkar uvrstil tudi v tekmovalni program 21. festivala evropskega filma v Pugliji - Festival del Cinema Europeo Lecce. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Dnevi novega slovenskega filma se pripravljajo v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom, Lektoratom slovenskega jezika na oddelku za slovanske jezike in književnost Filozofske fakultete Univerze v Sarajevu in Društvom Slovencev Ivan Cankar v Sarajevu, ter s podporo Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik pri Filozofski Fakulteti Univerze v Ljubljani, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Petrolom d.d.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, vstop na projekcije filmov, ki se bodo vrteli vsak dan ob 20. uri, je prost.

Vir: Slovenski filmski center

POVEZANO