• prvenec

Una nuova vita

Raj, Paradise - novo življenje

  • Celovečerni igrani film
  • 85'
komedija
  • 2019
  • Italija, Slovenija

Kaloghero je povsem običajen človek, ki pa je sprejel neobičajno odločitev. Sicilijanec, ki se preživlja z prodajanjem sladic, je bil priča mafijskemu umoru. V zameno za pričanje na sodišču dobi novo identiteto in novo življenje v furlanski vasici Sauris, kje so ljudje sicer prijazni, a sever Italije se povsem razlikuje od juga. Čez nekaj časa se v vasici pojavi tudi Morilec, ki je prav tako v zameno za pričanje dobil novo identiteto pod istim imenom – Kaloghero. Igra mačke in miša se začne.

Režija Davide del Degan
Zasedba Giovanni Calcagno, Katarina Čas, Vincenzo Nemolato
Nagrade 3 nagrade
Izjava režiserja/-ke

Slog je namerno tragikomičen in se napaja iz žanrskega in umetniškega filma z izhodiščem v italijanskem tipu komedije, ki z občasno groteskno telesnostjo in humorjem poudari tragično življenje likov.

Slog je namerno tragikomičen in se napaja iz žanrskega in umetniškega filma z izhodiščem v italijanskem tipu komedije, ki z občasno groteskno telesnostjo in humorjem poudari tragično življenje likov. Namen tega je usmeriti pogled gledalca na protagoniste ter jih osvoboditi družbenih ideologij in poslanstev, s tem pa izpostaviti njihova medsebojna nasprotja.

abecedni vrstni red

scenarij

scenarist
scenaristka

režija

režiser

produkcija

soproducent

fotografija

direktorica fotografije

glasba

avtor glasbe

montaža

montažer

scenografija

scenograf

kostumografija

kostumografka

zvok

oblikovalec zvoka
Vesna
za stransko vlogo
2020

Katarina Čas svojo vlogo v tujem jeziku odigra z neverjetno lahkotnostjo in občudovanja vredno suverenostjo. Čeprav se zdi, da njene ustvarjalno-igralske odločitve vodi predvsem načelo »manj je več«, s svojo toplino prepriča ne le glavnega junaka, temveč tudi gledalce. Kljub minimalističnemu igralskemu izrazu Katarina Čas tako ustvari polnokrven ženski lik.

Vesna
za scenografijo
2020

Prizorišče dogajanja je umeščeno v gorsko vasico, ki s svojo zapuščeno točilnico, vijugastimi praznimi ulicami in križišči, ki ne vodijo nikamor, uteleša brezizhodnost in absurdnost situacije osrednjega lika. Njegovo utesnjenost scenograf premišljeno podčrtuje tudi z izpraznjenimi, brezosebnimi hotelskimi sobami, za katere se zdi, da se je v njih ustavil čas, upanje, s katerim skuša protagonist zreti v prihodnost, pa je hkrati pristno in zlagano kakor z neonskimi lučmi osvetljena prizorišča njegovih življenjskih odločitev.

Vesna
za kostumografijo
2020

Da je kostumografija bistveni element izraznosti filma Paradise – novo življenje, se gledalci zavemo kar hitro, ko Calogero, varno skrit za pustno masko, prvič nekoliko svobodneje zadiha v svetu, kjer naj bi se začelo novo poglavje njegovega življenja. A to poglavje je izrazito protislovno, kajti tako glavni junak kot njegov nasprotnik bosta preživela le, če bosta ostala skrita vsem na očeh. Oblačila, ki jih kostumografka v številnih plasteh nadeva protagonistom, tako ne delujejo le kot zaščita pred mrazom, temveč kot kamuflažna oprava nasprotnikov v tej tragikomični bitki za preživetje.

Alternativni naslovi
Raj (slovenščina)
Paradise - novo življenje (slovenščina)
Paradise (angleščina)
Paradise - a Second Life (angleščina)
Prvenec
da
Žanr
komedija
Produkcijske države
Italija, Slovenija
Jezik
italijanščina
Tehnični podatki
Razmerje slike
1,85:1
Trajanje in dolžina
85'
Barva
barvni
Zvok
stereo
Prikazovalni format
digitalni DCP

Stik z uredništvom