• Debut film

Una nuova vita

Paradise, Paradise - a Second Life

  • Fiction Film
  • 85'
comedy
  • 2019
  • Italy, Slovenia

Calogero is an ordinary guy who has made an extraordinary decision. He is Sicilian and sells granitas for a living; one day he witnesses a mafia murder and decides to bear testimony. Under the witness protection program, he is hustled away to Sauris, a small village in Friuli where people are friendly but hard to understand. In the meantime, the killer he was going to testify against has become an informer and, through an administrative error, he, too, is sent to the same village, under the same false name.

Director Davide del Degan
Cast Giovanni Calcagno, Katarina Čas, Vincenzo Nemolato
Awards 3 awards
Director's statement

The style is purposefully tragicomic and borrows from the lessons of genre and art-house cinema based on Italian-style comedy, which uses occasionally grotesque physicality and humor to highlight the

The style is purposefully tragicomic and borrows from the lessons of genre and art-house cinema based on Italian-style comedy, which uses occasionally grotesque physicality and humor to highlight the tragic life of the characters. The aim is to concentrate our gaze on the protagonists, to free them from social ideologies and missions in order to bring out all the contrasts that distinguish them.

Alphabetical order

Writing

screenwriter
screenwriter

Direction

director

Production

co-producer

Cinematography

director of photography

Music

music composer

Editing

film editor

Production design

production designer

Costume design

costume designer

Sound design

sound designer
Vesna Award
best supporting role
2020

Katarina Čas svojo vlogo v tujem jeziku odigra z neverjetno lahkotnostjo in občudovanja vredno suverenostjo. Čeprav se zdi, da njene ustvarjalno-igralske odločitve vodi predvsem načelo »manj je več«, s svojo toplino prepriča ne le glavnega junaka, temveč tudi gledalce. Kljub minimalističnemu igralskemu izrazu Katarina Čas tako ustvari polnokrven ženski lik.

Vesna Award
best production design
2020

Prizorišče dogajanja je umeščeno v gorsko vasico, ki s svojo zapuščeno točilnico, vijugastimi praznimi ulicami in križišči, ki ne vodijo nikamor, uteleša brezizhodnost in absurdnost situacije osrednjega lika. Njegovo utesnjenost scenograf premišljeno podčrtuje tudi z izpraznjenimi, brezosebnimi hotelskimi sobami, za katere se zdi, da se je v njih ustavil čas, upanje, s katerim skuša protagonist zreti v prihodnost, pa je hkrati pristno in zlagano kakor z neonskimi lučmi osvetljena prizorišča njegovih življenjskih odločitev.

Vesna Award
best costume design
2020

Da je kostumografija bistveni element izraznosti filma Paradise – novo življenje, se gledalci zavemo kar hitro, ko Calogero, varno skrit za pustno masko, prvič nekoliko svobodneje zadiha v svetu, kjer naj bi se začelo novo poglavje njegovega življenja. A to poglavje je izrazito protislovno, kajti tako glavni junak kot njegov nasprotnik bosta preživela le, če bosta ostala skrita vsem na očeh. Oblačila, ki jih kostumografka v številnih plasteh nadeva protagonistom, tako ne delujejo le kot zaščita pred mrazom, temveč kot kamuflažna oprava nasprotnikov v tej tragikomični bitki za preživetje.

Alternative title
Raj (Slovenian)
Paradise - novo življenje (Slovenian)
Paradise (English)
Paradise - a Second Life (English)
First feature
Yes
Genres
comedy
Production countries
Italy, Slovenia
Languages
Italian
Technical data
Aspect ratio
1,85:1
Duration and length
85'
Colour
Color
Sound
stereo
Screening formats
digital DCP

Contact the editors