• Student project

Trst je naš!

Trieste is Ours!

  • Short Fiction Film
  • 28’
  • 2009
  • Slovenia
Trst je naš! is a Slovenian Short Fiction Film featuring Miha Bezeljak, Jernej Čampelj, Silva Čušin.
Director Žiga Virc
Cast Miha Bezeljak, Jernej Čampelj, Silva Čušin
Awards 5 awards
review
author: Peter Kolšek
issue 281/04.12.2009

Writing

screenwriter

Direction

director

Cinematography

director of photography

Music

music composer

Editing

film editor

Production design

production designer

Costume design

costume designer

Make-up

key make-up artist

Sound design

sound designer
first assistant director
sound recordist
focus puller
Vesna Award
best leading role
2010
Prešeren Award of the University of Ljubljana
best directing
2009

Zgodba filma je postavljena v leto 2009. Osrednji lik scenarija je France, ki se ukvarja z nenavadnim hobijem - s prijatelji, preoblečenimi v partizane, se pripravlja na bitko z nemško vojsko. In to ne na katerokoli bitko, temveč na zgodovinsko bitko za osvoboditev Trsta. Francetova žena Marija in policijski komandir Brane nimata pretiranega razumevanja za veličino njihovih osvobodilnih prizadevanj, hči Mateja pa do očetovega poslanstva izraža očiten prezir. Toda komandantu Francetu in njegovim tovarišem uspe premagati vse ovire, zasukati kolo zgodovine in osvoboditi Trst.

Virčevemu scenariju ne manjka obešenjaške igrivosti, ironičnega pogleda na ideološke obsesije malega človeka ter šaljivega slikanja namišljene moške veličine v javnosti in tihe podrejenosti v krogu družine. Scenarij govori o posameznikovi usodni določenosti z zgodovino ter njegovi nemoči, da bi se izmaknil svoji zgodovinski vpetosti. Enako gotov in osredotočen, kot je Žiga Virc v svojem scenarističnem postopku, je tudi v režiji filma. S suverenim izborom prvorazrednih igralcev (Gojmir Lešnjak kot France, Silva Čušin kot Marija, Dario Varga kot Brane) ter s premišljeno zasedbo mladih študentk igre (Anje Drnovšek za vlogo Mateje ter Nine Rakovec in Tine Potočnik za vlogi policistk) ustvari igralski ansambel, ki vdihne življenje likom ter prepriĉljivo nadgradi scenaristiĉno zasnovo likov.

Kljub zahtevnim množičnim prizorom, ki zdaleč presegajo standarde študijske filmske produkcije, ostaja Virčeva režija vseskozi osredotočena na izbrani detajl, njegov režijski nadzor nad filmom ne popusti niti za hip. Rezultat je svež, duhovit in globok film TRST JE NAŠ, za katerega si Žiga Virc zasluži tako ugledno priznanje, kot je Prešernova nagrada Univerze v Ljubljani.

Alternative title
Trieste is Ours! (english)
Production countries
Slovenia
Languages
slovenian
Technical data
Aspect ratio
1,77:1 (16:9)
Duration and length
28 minutes
Colour
Colour
Sound
stereo
Negative format
film s16mm

Contact the editors